Urchin na Spravodaji

Vložil som meracie kódy Urchina, po novom Google Analytics, sídliaceho na adrese www.google.com/analytics
Čo sa Vám bude páčiť:
– konto pre Gmail využijete aj tu,
– skopírujete merací kód a vložíte do sekcie HEAD každého dokumentu na svojom webe,
– po pár hodinách merania si zobrazíte Site Overlay a uvidíte, čo Vám žiadny merák ešte neukázal.
Podľa mňa Google teraz naštartuje zatuchnuté miesta meracích serverov a trochu prevetrá ich staré skripty :-)
A tak o pol roka nejaký počítačový nadšenec bude žasnúť „miliónmi“ funkcií „neprekonateľného“ meráka Jabkomet, ktorý zhodou okolností nahradí niekoľko rokov fungujúci Metermet. A budeme sa hádať o to, prečo stále používame „starý“ dobrý Analytics.
Pokiaľ sa mi osvedčí GA, tak zrejme zruším 1-2 meráky zo Spravodaja.
Súvisí: Yuhů, GA, Krutis.com
PS: ešte sa mi pletú slová ako Analyst, Analytics medzi sebou.

Môže sa Vám ešte páčiť...

24 komentárov

  1. tomáš píše:

    Dnes im to celý deň padalo, že som sa cítil ako keď sa spúšťal Gmail (alebo skôr Eliot? :), ale po dvadsiatom refreshi som sa tiež úspešne zaregistroval, nech je o čom rozprávať deťom :)

  2. dusoft píše:

    Toto som pisal na Kryl blog, ale plati to:
    Treba obcas vidiet aj negativa – ze je to len dalsii nastroj Google, ako dostat informacie pod seba – tentoraz pocet navstevnikov, ich spravanie, cesty po webe atd.
    Google tak bude moct este lepsie profilovat reklamu (adwords/adsense) – takze za udaje, ktore poskytnem Google dostavam neadekvatnu nahradu v podobe grafov a statistik.

  3. tomáš píše:

    Nič v zlom, ale čo bude asi tak Google robiť s informáciami o cestách návštevníkov po ambience.sk? (najmä keď tam vôbec nemáš ich reklamu) Čo je to pre nich za hodnota a ako tie informácie použijú? Budú Ti telefonovať domov, že zistili, že máš fantastických návštevníkov a chcú Ťa prinútiť, aby si si k sebe dal ich reklamu?

  4. jilm píše:

    Google tvrdí, že data nevyužije jinak než pro analytické účely uživatele. A já bych mu věřil, to je otázka důvěry a Google si ji nemůže dovolit porušit. Navíc tahle pomůcka dává z jeho pohledu velký smysl i bez postranních úmyslů.

  5. sloper píše:

    Vazeni, ide o vase rodne cisla? Nie? Tak potom o co ide? Nechate sa sledovat Naj, Extra, Super, Navrcholu a Orgazmus :-) a Google vam vadi? Nebodaj aby videl, co vidi aj Naj, Extra a Super, Navrcholu a Orgazmus?

  6. dusoft píše:

    Tomas, nebud absurdny – ake telefonovanie? Nejde predsa o Ambience. Tu ide o weby ako celok. Nechapes, ze cele je to iba snaha zvysit cielenie a tym aj profit z reklamy.
    Samozrejme, mozes namietnut, ze sa tym zvysi relevancia vysledkov. To je mozne. Ale tiez tym Google ma moznost zistit udaje o konkurencii a pod. To, ze oni povedia, ze to nezneuziju. No… to moze povedat kazdy (a takych tu uz bolo).
    Na firemny web by som to nepouzil, co sa tyka osobnych stranok, to je vcelku jedno.

  7. dusoft píše:

    Taketo dopady na sukromie sa budu zo strany Google zvysovat – vid aj. Personalized Search, resp. ak pouzivate GMail, mozete dostavat pri vyhladavani ine vysledky ako ti, co nie su nalogovani.

  8. dusoft píše:

    sloper: je rozdiel zopar tisic webov (Slovensko) a zopar desiatok milionov.

  9. sloper píše:

    dusoft: jasne, viem, co mas na mysli, ale aky je rozdiel ak ma „Super“ podchytenych trebars 50% slovenskych webov a Google podchyti 50% webov z celeho sveta? Ak je nebezpecne, ze Google ma info o 50% webov z celeho sveta, nie je nebezpecne, ze i Super“ ma podchytenych 50% slovenskych webov?
    Ak to pripodobnim – je rozdiel, ak slohnem 100 rodnych cisiel alebo 100 000? Asi nie…

  10. rony píše:

    Sloper ma pravdu, kazdy jeden clovek, ktory si do kodu vklada nejaky cudzi skript alebo uz len prenajima priestor na cudzom hostingu pristupuje na pravidla hry. Tak ako vsetci, co mate pripojenia DSL a Chello ste permanentne pod dohladom. No a?

  11. rony píše:

    este poznamka: vcelku budem heppy ak slovenske meraky pojdu do prdele a ked vysledkom existencie tohto projektu Google sa rozhybu meraky inych spolocnosti. Koniec koncov aspon sa konkurencny boj medzi profi merakmi a auditmi dostane nizsie.
    Zaujimave, Google daruje kazdemu kona. A my uz hladime, ci nie je trojsky. Divne…

  12. tomáš píše:

    dusoft: „Nechapes, ze cele je to iba snaha zvysit cielenie a tym aj profit z reklamy.“
    To práveže chápem, ale nezdá sa mi to zavrhnutiahodné, keďže nevolím komunistov :)
    Kapitalizmus funguje asi takto: firmy sa pokúšajú zarobiť tým, že ponúknu produkty, ktoré budú pre ľudí užitočné.
    Všetky produkty majú svoju cenu: vyjadrenú v peniazoch alebo inej protihodnote, ktorú odovzdáš predajcovi (v tomto prípade najmä nájde na neskoršie zaplatenie za iné služby, ale povedzme že akceptuje aj tú štatistiku ako príjem zo strany Google). Ak sa Ti zdá, že pomer hodnoty, ktorú dostávaš a ktorú odovzdávaš, je pre Teba výhodný, tak službu použiješ, inak nepoužiješ.
    Rozčuľovať sa možno jedine ak predajca klame (napr. tvrdí Ti, že je služba zadarmo, a potom predá niekomu inému Tvoje osobné údaje). Inak ale naozaj nechápem, kde vidíš problém, ak pre Teba osobne je ten pomer nevýhodný, tak to nepoužiješ, ale na tej ponuke nevidím nič neférové.

  13. dusoft píše:

    Zase odvadzas od temy. Mne nejde o zisk, nech si ho maju. Ja len nepovazujem grafy a cisielka za rovnocennu nahradu toho, za to Google dostane. Resp. nepozvazujem to za dostatocnu motivaciu k tomu, aby som svoj traffic ponukol pod drobnohladom Googlu (a firmy to urcite robit nebudu).
    Ale mozno tebe to staci, takze ako si povedal – slobodny trh, spotrebitel sa rozhodne. Ja nie, ty ano, ziadny problem.

  14. dusoft píše:

    rony: Aj Trojania sa tesili, az kym z neho Greci nepovyskakovali. Dnes traffic pod drobnohladom, zajtra co?

  15. rony píše:

    [13][14] a aky je principialny rozdiel medzi sluzbou platenou a neplatenou? V zmysle aky otvaras ziadny. Rozdiel je iba v cene ;-)
    A vsetci dobre vieme, ze akakolvek hostovana sluzba na internete takuto moznost „statistickeho“ vyuzitia ma. A povedal som, pocnuc tym, ze si prenajmes DSL alebo Chello. Ak uz komunikujes cez tieto sluzby, tak ti uz vazne moze byt jedno vsetko ostatne ;-)
    [14] ale ved je to na zvazenie preboha: otazka je, kedy sa budem bat, aby mi niekto nesosal informacie o mojich navstevnikoch? no vtedy, ked k datam ma pristup niekto cudzi, najlepsie prevadzkovatel sluzby, ktoru pouzivam. Tu moznost maju samozrejme vsetci prevadzkovatelia. Ak teda sa strachujem o to, ze prevadzkujem napr. web nejakej uchylackej komunity, tak NEMERIAM hostovanymi sluzbami a samozrejme nehostujem u cudzej spolocnosti, ani si neprenajimam kabel k serveru od cudzej spolocnosti ;-) atd atd atd. ;-)
    Zbytocna debata, dusoft, tieto fakty su rovnake u akejkolvek sluzby spojenej s internetom. Google iba dava nastroj inde tvrdo plateny zadarmo. Iny rozdiel nie je.

  16. dusoft píše:

    Ale stale sa tocime v kruhu – mne nejde o data ako take, jasne, tie ma aj Chello. Ale portal Chello na vyhladavanie pouziva pat ludi.
    Co tie nepredvidane dosledky – ako Google tie data vyzije? Velka neznama.
    Co ak ich vyuzije na diskriminaciu daneho webu vo vyhladavani? Co ak ich vyuzije na preferovanie konkurencie?

  17. rony píše:

    [16] ak sa preflakne, ze Google diskriminuje bezdovodne a porusovanim vlastnych oficialnych vyhlaseni, tak je tu priestor pre dalsich 5 firiem, aby prevzali rolu.
    Google je komercna firma a takych ako je ona, je na svete dost. Zdaleka este nevyuziva potencial monopolu.

  18. dusoft píše:

    Nechcem ti to tu spamovat – jasne, nie su monopol.
    kratky citat z jednej diskusie (o gAnalytics ako spyware): „uživatel (tedy návštěvník daného webu) skutečně neví, že je na daném webu sledován Googlem.“

  19. rony píše:

    [18] tak ako nevie, ze je sledovany Toplistom, Navrcholu.cz, iAuditom a dalsimi. Co na tom, ze je to rovnaky problem, ze!? Preboha ziveho…

  20. dusoft píše:

    Ale suvislosti, rony, suvislosti – najpouzivanejsi vyhladavac na svete.

  21. rony píše:

    [20] to chce zmenit dalsich 5 firiem. A to uz som niekde vyssie spomenul. Google nie je monopol.

  22. rony píše:

    Update: a uz mam prve grafy a analyzy.

  23. Piki píše:

    Aj ja som si už dnes popozeral čo všetko a v akých súvislostiach sa dá o návštevníkoch podozvedať. Preto s netrpezlivosťou očakávam, kedy príde nejaký „objavný“ článok na tému: „Každý webmaster nás, bežných užívateľov, sleduje…“
    #
    [11] Na to by som sa netešil. Takto výdatné štatistiky dokáže interpretovať a zužitkovať len malé percento ľudí spravujúcich web. Lokálne firmy doplnia svoje portfólio o „vykladanie“ čísel z GA :-(

  24. rony píše:

    [23] ano na tych vykladacov kariet som narazal, tusim na icq s tomasom ;-)