Nepekné vlastnosti bluetooth GPS

SwiftPred zakúpením GPS (a vlastne akéhokoľvek zariadenia pre prepojenie prostredníctvom bluetooth) zvážte tieto nepríjemnosti:
– zapnete obe zariadenia, spojíte ich,
– spustíte software na jednom zariadení, ktorý komunikuje s pripojeným druhým zariadením,
– odrazu jedno alebo obe zariadenia vypnete a znovu zapnete.
Čo by ste očakávali?
– pripojenie sa v pohode obnoví a frčíme ďalej,
– pripojenie spadne ale v pohode uskutočníme spojenie v BT manažeri a software komunikuje ďalej,
– pripojenie spadne, aplikácia sa zacyklí ale ešte ju zvládneme odstreliť, znovu spojíme zariadenia a spustíme software,
– po zapnutí sa nedá nič iné urobiť len stlačiť reset.
A čo sa deje najčastejšie?
Jedny z posledných možností sú naozaj príčinou malej použiteľnosti, najmä keď náhodne vypnete PDAčko počas jazdy.
Naozaj sú implementátori Bluetoothu takí primitívi, ktorí nedokážu urobiť jednoduchý a príjemný systém obsluhy Bluetooth? Napríklad tak, že sa s ním bude človek „srať“ čo najmenej. Prečo autori aplikácií proste nepočítajú s drobnosťami ako je možné havarijné stavy, keď pripojenie alebo zariadenie prestane odpovedať, že sa aplikácia neštandardne vypne?
Naozaj chcem od Bluetooth a programátorov tak veľa? :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. dusoft píše:

    vobec nie, ale programatori nie su informacni architekti a uz vobec nie experti na pouzitelnost. a firmy na tychto dvoch kategoriach setria, tak je to potom vidiet.

  2. rony píše:

    preco si nezoberu priklad cojaviem z SSH?
    dnes som sa s tym bavil, a ked som jednemu stroju podstrcil iny linux rovnako skonfigurovany, tak pri pokuse o pripojenie pekne zanadaval, ze mi niekto zamenil ciel a mal by som to skontrolovat. Inak sa samozrejme k cielu dostavam tak, ze vobec netusim, kde su kluce, a ake su, proste mnam.

  3. Niky píše:

    Nevim, jak Rony, ale ja s necim takovym absolutne nemam problem. Jel jsem z Brna do Jeseniku. Navigaci jsem pouzil, abych se dostal nejrychleji z Brna a pak jsem PDAcko vypnul a zapnul az za Olomoucem. Okamzite vse naskocilo, bez sebemensich problemu.

  4. rony píše:

    asi neskusame to iste :-)
    urob toto: vypni pda, potom vypni GPS.
    a kombinuj rozne poradia zapinania a vypinania. ale ako sme uz hovorili na icq, zrejme nechapes, co sa snazim povedat. A to hlavne je, ze navrh „driverov“ bluetooth a ich obsluhovanie je UBOHE a priam odradza od pouzivania. Viem si totiz predstavit spajanie zariadeni tak, aby som neustale explicitne nebol otravovany zbytocnostami. A to neustale som ;-)
    Nezvadzaj to na invalidny hardware ci software. Uz som ti obsiahle napisal na ICQ, v com vidim problem.
    Nie v programovani ale v absenci ergonomie, zdraveho navrhu pouzitelneho rozhrania. A problem je v snahe, kazdu chujovinu skomplikovat interaktivnym bludenim v rozhraniach programov, ktore vobec nemusia byt na ociach cloveku.
    Ja chcem trebars zapnut GPSko, zapnut PDAcko a moc okolo toho netancit ritualne tance. Ale chcem aj trosku vacsiu pohodu. Tazko vysvetlovat tebe, ktory sa vnutorne zmieril so stavom aky je a povazuje ho za komfort :)