Pre SMEčku bloggerov

Príspevok zaradený len z dôvodu archivovania.


Vazeni priatelia, ktori ste sa rozhodli blogovat na SME. Cas od casu som konfrontovany s hlupakmi bez sebaucty, ktori sa rozhodli pre spravodlivy boj s adminmi SME a snazia sa vykladat kodex SME blogov.
Pozabudli na iste spolocenske pravidla, ktore velmi dobre funguju. Ked sa natlacam medzi ludi, ktori zjavne nejavia o mna zaujem a verbalne to zdoraznuju, tak bud sa rozhodnem pre konfrontaciu tvarou v tvar ako posledne gesto vlastneho ega alebo svoju osobnost zatlacim do stoky a vytrvale budem hladat cesticky na votretie sa medzi nich. V oboch pripadoch straca takyto clovek na hodnote a stava sa saskom. Tu spravnu tretiu moznost, potichu sa presunut malokto voli ako najucinnejsie riesenie.
Velmi divne mi je, ked sa medzi Vas natlacaju bloggeri, ktori zjavne nesuhlasia s Vasim kodexom, ktori si za ciel svojich utokov vyberaju prevadzkovatela Vasho systemu. Vzdy v nich vidim lacne postavicky, ktore zavetrili moznost prizivit svoje pomylene myslienky na popularite prave toho systemu, ktory predstavuju osoby, im sa tak prieciace. Casto dokonca sa snazia publikovat na tomto systeme so svetonazorom v ostrom rozpore s nim. Svoju snahu o zviditelnenie svojich nebetycnych sprostosti pozakryvaju pokryteckymi recami o „cenzurach“, „demokracii“ a „nedobre vykonavanej praci“ ci politickych preferenciach prevadzkovatela systemu, ktory ma niest ich „spravne“ myslienky.
Dovolim si Vam explicitne povedat aspon toto – viem, ze taketo mizerne existencie sa budu zjavovat na kazdom dolezitom mediu s moznostou vyjadrenia sa – pokial ste svoj kodex pochopili vselijako, vzdy je tu taka pekna zasada vlastnika:
O kodexe sa nediskutuje. Vyklad kodexu prinalezi vlastnikovi systemu. Prijatim medzi SME blogy ste vyhrali prvu cenu. Ale tato nie je pravne, moralne, eticky ani logicky vymahatelna ziadnym sposobom. Jedine vlastnik ma pravo vykonat akekolvek ukony s jeho majetkom. System, ktory nesie Vase slova nie je vasim vlastnictvom a tak k nemu aj pristupujte. Ziadne straty textu, slov, vymazanie, vyhodenie alebo poskodenie ega, absencia sebaucty, to vsetko je iba Vas osobny problem, s ktorym sa neda urobit nic ine ako to akceptovat.
Prakticka rada: pokial seba povazujete za barda a bojovnika za spravne veci, nech uz su akekolvek. Vasa najlepsia volba je vyber takeho sposobu prejavu, kde nad jeho nosicom budete mat plnu vladu iba vy osobne. Preto sa v pripade publikovania na internete obratte vyhradne na take stranky, kde prevadzkove podmienky neodporuju vasmu zmyslaniu.
Vase osobne spory s adminmi ci medzi vami spolocne su vasa interna zalezitost. Pokial ich vyberiete medzi ostatnych, to maslo hladajte za pomoci tohto postupu: Ukazovak polozte na spicku nosa, postupujte smerom nahor pomedzi obocie a priblizne po 20 cm nan narazite.
Na zaver mojej praktickej rady: pokial mate trpezlivost, citatelia vasich skvelych myslienok vas objavia aj sami a to dokonca mozno aj vo vacsej miere ako je tomu teraz a tu. Chce to len silnu osobnost schopnu si dokazat svoju cenu. A to snad chceme vsetci.
rony zo Spravodaja
Kto nepochopil: som za tvrde autoritarske riadenie bez zbytocnych zdovodnovani krokov. Blogy na SME maju jasne vlastnicke vztahy, nie je co riesit.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. dusoft píše:

    S tym „objavenim blogov“ mimo SME suhlasim. Pri sucasnom pocte bloggerov na SME sa kazdy novy uz len strati.

  2. OttY píše:

    Možno aby začala aj nejaká selekcia zo strany prevádzkovateľa SMEblogov. Mňa od návštev tejto webky odrádza práve ten mishmash, ktorý tam je. Od skutočných periel vhodných pre publicistiku až po výlev nepresadivšieho sa ega.

  3. tomáš píše:

    selekcia bude… už čoskoro. Jedným klikom, ale aj personalizácia v štýle „tohoto blogera už nechcem ani vidieť“.

  4. rony píše:

    to heslo jednym klikom, podla mojich skusenosti vzdy znamena, rozsiahle panely stylu velin atomovych central. Este nikdy som nenatrafil na doslovne naplnenie… ;)
    Vzdy tam nejake pako nakoniec vlozi otvorenie noveho okna, blbu otazku ci naozaj chcem, alebo ak uz inak nejde aspon Alert s blahosklonnou moznostou klepnut na ok :-) A ked uz ani to nejde, aspon ma to presunie kamsi do prdele, takze sa uklikam kym najdem kde som bol :)