Smeblogy: buďte cenzormi svojej úvodnej stránky

SMEblogy zaviedli možnosť individuálneho zobrazenia indexovej stránky (úvodnej) a to vyhadzovaním jednotlivých weblogov. Pokiaľ si zobrazíte článok niektorého bloggera, môžete dvomi kliknutiami ho navždy zo „svojej“ úvodnej stránky odstrániť.


SMEblogy teraz ponúkajú tri zobrazenia úvodnej stránky:
# *defaultný Výber SME,* kde sa nachádzajú bloggeri, ktorých si vybralo samotné SME. Je ich väčšina,
# *vlastný výber;* je to, čo si povyhadzujete vy sami a preto to má každý návštevník úplne iné (najmä po Vašich čistkách to tak určite bude),
# *všetko;* tak a tu je to naozaj úplne všetko.
Obsluha je viacmenej automatická – netreba urobiť prakticky nič. Iba klikáte v zobrazení článku nechceného bloggera na jeden vyhadzovací odkaz. Škoda, že je tam tá mikrosoftia barlička zobrazením zbytočného vyskakovacieho okna, ktoré nemá skoro žiadnu informačnú hodnotu – veď hovorím: mikrosoftí alert.
Pokiaľ si svoje nastavenie chcete prenášať medzi viac počítačmi, musíte si iba zapamätať jedinečné číslo, ktoré na ďalšom počítači iba aktivujete.
Bohužiaľ si však Tomáš Bella myslí, ;-) že som jediný Slovák používajúci RSS, takže *podpora tejto zaujímavej funkcie aj v globálnom RSS na blogoch SME zatiaľ neexistuje.* To je celkom škoda a myslím si (ja), že pokiaľ by ju v budúcnosti zaviedli, tak až vtedy sa stane „Výber“ tým najzaujímavejším. Vysvetlím: v čítačke mi chodia všetky články, aj od tých vyhodených a práve z čítačky mám zlý pocit ak je zo sto položiek tak 10 pre mňa prijateľných. Možno to chce iba čas…
To bola prvá pripomienka.
Ďalšou by však bola *“cestička späť“ pre vyhodených:* predpokladám, že som voľakedy vyhodil začiatočníka, ktorý sa po roku zlepšil a v článkoch iných bloggerov sa zrazu budú objavovať linky na vyrazeného. Tu by som očakával, že v boxe, kde sa „vyhadzuje“, bude opačný obsah s linkom „Vráť vyrazeného do výberu“. Logika je jasná – dostanem sa k nemu iba cez odporúčanie (odkaz) z iného článku (nie nutne na blogoch SME) a potom zmením názor na jeho vyhodenie (musí mi blogSME jasne dať na vedomie, že je to vyhodenec) a preto ho opäť kliknutím beriem na milosť.
Pravdepodobne SME bude prihliadať na túto formu „neobľúbenosti“ bloggerov a uvidíme, či tieto informácie v „štatistickej“ forme prinesie svojim bloggerom (napr. odpoveďou na otázku: koľko čitateľov ma „vyrazilo“?) či rebríčkom TOP FUJ. Uvidíme (povedal Tomáš). Ja si myslím, že argument „dve tisícky čitateľov ťa nemá rado, tak prečo by sme mali kvôli tebe robiť výnimky?“ bude skvelý bič na vystrájanie niektorých.
Zaujímavé námety do budúcnosti: možnosť individuálne vyhadzovať aj niektoré iné boxy zo zobrazenia (resp. modifikovať ich). Napr. zoznam bloggerov na úvodnej stránke je momentálne úžasne veľký a možno by som chcel iba odkaz na stránku so zoznamom. Možno by som chcel úvodnú stránku triedenú podľa kategórií. A určite by som chcel vyhadzovať niektoré kategórie (Tomáš v tom vidí „etický“ problém podporujúci podvádzanie…).
Posolstvo pre SMEgerov:
Vyraďováky v istom zmysle posiľujú nutnosť snažiť sa, aby ste v článkoch, ktoré sú reakciami alebo aspoň okrajovo zmieňujú iné články či zdroje, *používali čarovnú funkciu internetu – hypertextové odkazy.* Naozaj sa to dá snáď okrem poézie skoro vždy. Čo článok to link. Prečo by ste to mali robiť? Ako príklad – ja začnem, ostatní napodobnia. A tu je šanca pre „vyhodených“, pretože ak ma iný blogger zalinkuje, tak si čitatelia môžu v budúcnosti zalinkovaný odkaz pozrieť a po zistení, že si Vás zablokovali, zmeniť názor.
*Plusy:* defaultne sa zobrazuje Výber SME, príjemný spôsob nútenia bloggerov k linkovaniu, neinvazívny a komfortný spôsob odstraňovania hlušiny z úvodnej stránky
*Mínusy:* globálne RSS nereflektuje vlastný výber, „prepínač návratu spomedzi vyhodených“, umiestnenie vyhadzovu až pod článok núti rolovať, nemožnosť listovať článkami odkazmi „ďalší“ a „predošlý“.
Varovanie: Úvodné vyhadzovanie je dosť náročné – stovky článkov pri tom pootvárate úplne zbytočne. Oplatiť sa to však oplatí.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. tomáš bella píše:

    Prvý výčitka:
    V skutočnosti existuje RSS aj pre výber.
    Všetci blogeri: http://blog.sme.sk/rss/?vr=1
    Výber: http://blog.sme.sk/rss/?vr=0
    Druhá výčitka:
    Tlačítko na návrat blogera do vlastného výberu tam, samozrejme, je. Je to ikonka vľavo vedľa mena blogera, pri ktorej je vysvetlivka: „Kliknutím na (ikonka) sa bloger vyradí zo zoznamu a jeho články sa vám budú opäť zobrazovať.“ :-) Človek ale logicky musí mať aspoň jedného blogera zablokovaného, aby ho mohol zasa odblokovať.

  2. rony píše:

    ta prva vycitka nie je vyriesena existenciou 2 RSS (jeden na vsetko a jeden na pevny vyber SME). Ocenujem aspon ten Vyber RSS.
    Druha vycitka napriek tvojej odpovedi pretrvava: ak som to ja nenasiel, tak v tom bude niekde problem „pouzitelnosti“. Urcite treba logiku spravania sa tohto procesu premysliet.
    Mam uz par zablokovanych napriek tomu na mieste, kde je blokovaci box nie je nijaka informacia, ze uz sa nemusim snazit toho bloggera blokovat.
    budem detailnejsi:
    1. zablokujem bloggera – v tom momente ten BOX a jeho obsah je zbytocny – ma zmiznut. Tlacitko „navrat zablokovaneho do vyberu“ vsak musi byt na tom istom mieste – nie inde! Ocakava sa to tam. Je to to, co som ti pred par dnami hovoril – ze to blokovanie/odblokovanie by asi malo byt v pravom stlpci a nie pod clankoom. S veskerou uctou k tvojmu argumentu – vyradujem po precitani clanku :-) Tu sa ukazuje, ze asi bude nieco na tom, co som hovoril – cize je tu len problem v ergonomii-pouzitelnosti. Urobi to len par drobnych zasahov.

  3. Piki píše:

    S tým linkovaním si prehnaný optimista. Neverím, že by čokoľvek donútilo ľudí naučiť sa linkovať. Na to by museli mať k dispozícii a pochopiť referery. Obzvlášť keď to naozaj INKTO neocení.

  4. Ruziklan píše:

    Nie je mi jasne, preco su referery nevyhnutnou podmienkou pre linkovanie. Mam pocit, ze rony to myslel tak, ze ked viaceri budu linkovat, tak sa toho chytia aj dalsi – vychova prikladom. Priklad: som nelinkovac. Dostanem sa cez nejaku linku na clanok blogera, ktoreho som doteraz necital a poviem si – ejha, dobra vec, taka linka. Ked budem linkovat, mozno budu aj mna linkovat… a viac ludi si ma vsimne. (Samozrejme, s referermi to je priamociarejsie.)
    Hm, za seba mozem povedat, ze linkujem, teda snazim sa, aj bez refererov.
    Ina vec je, ze podla mna rony v tomto pripade mrha silami… ti, ktori ho citaju, uz aj zvacsa linkuju a ti ostatni sa tuto jeho radu nedozvedia.

  5. rony píše:

    praveze, ked pochopia ti Vyhodeni, ze pokial ich niekto zmieni vo svojom clanku, tak maju sancu si zlepsit skore. A preto by mali sami zacat byt interaktivnejsi v tom co pisu.
    Naozaj mi principialne vadi na tych clankoch, ze su neinteraktivne. A to mi vadi nie z technickeho pohladu. Z toho ludskejsieho – ako ohlad na citatela (naco pisat dlhy text, ked postaci link – kto nevie klikne, kto vie nie je obtazovany) a objektivne pomoze :)
    mrhanie silami: vzdy mozete vplyvat aj vy. Staci si postazovat v komentari, ze by pomohlo ak by vec, ku ktorej ten vinnik reaguje, zalinkoval, tak urobi vela ludom dobre.
    Je rozdiel pri pisani stratit 30 sekund ako ich stracat pri citani. Pretoze pri pisani strati iba autor 30 sekund ale pri citani tie sekundy sa nasobia poctom citatelov.