Dva linky v texte alebo jeden?

Vždy pri čítaní textu (akéhokoľvek) vo webovom prehliadači je pre mňa trístne:
* písanie jedným dychom – žiadne odstavce alebo dlhé do nevidím, nesprávne používanie oddeľovacích znamienok, zátvoriek, žiadna štruktúra (a sémantika) obsahu (tu myslím hlavnej časti obsahu – nie celého dokumentu),
* toporné používanie odkazov v texte – najviac ma naštve, pokiaľ si časti textu viditeľne pýtajú odkaz, pohodlné vkladanie odkazov štýlom – skopírujem z adresu a vložím ju priamo do textu, nepríjemné používanie „tu“ „tu“ odkazov.
Teraz som si všimol zaujímavé používanie „duplicitného“ linkovania.
Autor napíše nejaký takýto text: Viac sa dozviete v správe ktorú dnes zverejnil server Zive.sk
Pritom nadužije počet odkazov a zneprehľadní mi situáciu: link na článok dá na slovo v strede vety a link na domovskú stránku toho istého servera na posledné slovo.
Pre praktické použitie (čitateľom) je však potrebný iba jeden odkaz a to ten na článok. To si samozrejme pýta aj zmenu formulácie:
Viac sa dozviete v správe na Zive.sk
Zalinkovanie článku urobím na slová správe na Zive.sk.
Touto formuláciou som urobil niekoľko dobrých skutkov: menej slov, intuitívnejší postup pri zalinkovaní, menej zmätku pri voľbe odkazov.
Update: tak sme zasa v komentaroch spekulovali nad detailami :-) miesto merita veci :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. dusoft píše:

    Rob osvetu aj dalej, je potrebna. Ja najradsej linkujem aj viac ako tri-styri slova (ak je to v kontexte mozne), lebo na taky odkaz sa lahko klika.

  2. tomáš b. píše:

    Ďalší príklad zlého písania pre web: namiesto toho, aby som jednoducho ukázal (aspoň označiť podčiarknutím správne slová vo vete „Viac sa dozviete v správe na Zive.sk“), tak to zložito vysvetľujem :-)

  3. rony píše:

    keby som tam ale podciarknutie dal, tak tam budu ludia klikat :-)
    Ani tak dobre a ani inak.

  4. Piki píše:

    [3] Tak použi živý príklad (keď už je reč o tom článku na živě :-)

  5. ZZ píše:

    Ok, moj priemer pouzivania „TU“ odkazov je za poslednych 11 prispevkov 0,72 na clanok. Zamyslim sa nad sebou, pan profesor :-)
    Este som si u seba nasla „sem“, „tohototu“ a „toto“. Anciasajeho :-)

  6. rony píše:

    [5] odkazy „tu“ maju jednu zlu charakteristiku: su to iba dve pismena. so 4 pivami v sebe tam netrafis. preto tutu linky v slovencine maju este jedno negativum navyse. okrem obligatneho nepopisovania.

  7. Vilém Málek píše:

    Autor spotu mi mluví z duše co se týče nepřehledných textů. Osobně mi nejvíce vadí v komentářích, speciálně tehdy, když „inteligentní“ skript v poklidu vymaže mé pracně naťukané entery, oddělující pomocí řádkových mezer jednotlivé myšlenky…

  8. ZZ píše:

    Som zachranena, niekto ma ten priemer naozaj este horsi:
    http://sudor.blog.sme.sk/c/44992/Skandalozna-identita-Fica-odhalena.html
    :-)