Internetové rádiá s lepšou hudbou ako FM

Trvalé pripojenie na internet Vás môže zviesť k počúvaniu internetových rádií. Nejde ani tak o bežné rádiá vysielané aj cez internet. Skôr sú to čisto internetové rádiá. Najznámejšie a najdostupnejšie sú rádiá, ktoré nájdete v prehrávači Winamp. Tieto sa označujú ako Shoutcast. Vo Winampe ich nájdete pomerne jednoducho. Vyberáte si podľa žánru a potom už iba počúvate.
Revolúciou v internetových rádiách sú však personalizované rádiá, ktoré vysielajú skladby podľa Vášho vkusu.


Najlepším z nich je last.fm, a vytvára na základe toho, čo počúvate (vo svojom prehrávači ako je Winamp alebo Media Player) playlisty skladieb, ktoré sú tomu podobné.
Funguje to takto: do Winampu či Media Player si doinštalujete plugin last.fm a ten sleduje, čo počúvate a z toho vyrobí Vaše personalizované rádio. To si môžete spustiť v last.fm prehrávači. Last.fm Vám predhadzuje skladby podobných interpretov, ktoré má vo svojej databáze.
Vynikajúcou funkciou je však možnosť preskakovať, čo sa Vám nepáči. Preskakovať možno stlačením Next alebo aj „Zakázaním“. To druhé vyradí z výberu tvoreného last.fm práve túto skladbu. Opačne môžete skladbu, ktorá sa Vám páči označiť ako obľúbenú. Tieto preferencie bude zohľadňovať vo vašom výbere.
Ďalšími veľmi dobrými funkciami sú playlisty, ktoré sa zostavujú po Vašom zadaní: hraj mi niečo podobné ako Depeche Mode alebo hraj mi niečo v štýle heavy metal. Všetko v spomínanom Last.fm prehrávači.
Používanie last.fm začnete tak, že sa na stránke zaregistrujete. Potom si stiahnete plugin do svojho prehrávača a prehrávač Last.fm. Potom počúvate svoju hudbu až kým sa nenazbiera dosť skladieb na tvorenie playlistov do prehrávača Last.fm.
Last.fm okrem toho všetkého umožňuje komunitné funkcie: môžete si pozerať profily ostatných používateľov, pridať sa do skupín obdivovateľov rôznej hudby. Aj k týmto skupinám môžete počúvať ich hudbu. Prijatím skupiny alebo používateľa medzi „blízkych“ zasa má Last.fm informáciu o tom, čo sa Vám páči a preto si týmto vývojom upresňuje výber hudby pre Vás.
Nakoniec máte k dispozícií prehľadné rebríčky počúvanosti: svoje vlastné, ďalších ľudí, jednotlivých skupín až nakoniec denné toplisty celého Last.fm, kde vidíte obľúbených interpretov, skladby. Samozrejmosťou sú aj ďalšie informácie o hudbe a interpretoch.
(Článok nebol písaný primárne pre Spravodaj)

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. Kozo píše:

    Mne Last.fm nechcel behat pod linuxom, takze som zakotvil na Pandore (www.pandora.com) a som spokojny. Tiez preskakujem a snazi sa prisposobovat mojmu vkusu ..

  2. fantozzi píše:

    mhmhmh … nepleties si „radio“ s prehravanim mp3ojok zo vzdialeneho uloziska? radio je podla mna nieco uplne, ako generator playlistu podla nejakych kriterii – radio su spravy v urcitu hodinu, radio je vela hovoreneho slova _ZMYSLUPLNEHO_, radio su rozni moderatori s roznym vkusom, ktori ma mozu navnadit na pocuvanie novych veci, ku ktorym by som sa inak pri pocuvani „pesniciek z mojho suflicka“ ani nedostal … a radio je mnohokrat aj ta vec, ktora sa da pocuvat v aute. proste live365.com klony nie su _radio_. mozeme to nazyvat roznymi menami, mozno na to niekto o 1/2 roka vymysli trendove meno a vsetci to budu chciet robit, ale radio to nikdy nebude. :]

  3. rony píše:

    [2] no a? pred 50 rokmi bola televizia to gulate, ciernobiele. dnes je to plocha obrovska plachta na stene s farebnymi obrazkami ;-)
    nepletiem si radio. skus cloveku, co pocuva shoutcast vo winampe nejako priblizit a neodradit nieco ako last.fm
    v tomto pripade mi je srdecne jedno, ci je to radio v exaktnom slova zmysle alebo nie je.
    v kazdom pripade mi to samo mixuje, co pocuvam. v konecnom dosledku to iste robi akekolvek ine radio – mixuje si vlastny playlist a ten pusta.
    stavat kriteria na tom, ze radio je to, co ma moderatorov a preklada hudbu suslavym pomenovanim interpreta je pomerne slaba definicia :-)
    na nove veci navnaduje predsa aj last.fm, ver tomu. takze ak pristupime na tvoju hru, tak definicia tu sedi :-)
    mas pravdu last.fm tazsie pustim v aute ale to je skor moj problem, ze nemam v aute internet :)
    takze miesto spekulovania a vymyslania definicii, si mozeme polozit otazku, ci po internete alebo cez eter posielane playlisty zostavovane bohviekym su radiami a preco odrazu na mieru stavany playlist posielany do prehravaca radiom nie je… je mi to fuk.
    pre mna je kriterium toto: hra to hudbu, ktoru mam na mojom nosici alebo to hra hudbu, ktoru ma ten server u seba a iba voli playlisty?
    dokonca ti garantujem, ze last.fm nikdy nevies aka skladba nasleduje po tej, ktora hra. co je jedna z podmienok pre „radia“.
    nechajme planych reci. pokial ti nesedi z profesnych dovodov oznacenie radio, rovno to povedz, odbornika od fachu si vazim, zbytocne „chytanie za slovicka“ uz menej.

  4. Jaro píše:

    Ja by som sa do definícií rádia radšej ani nepúšťal tak ako sa radšej nezapájam do debát, čo je to podcast. Obidve sú v neustálom štádiu vývoja a formujú sa z roka na rok.
    V minulosti som zvykol mať pustené Accuradio (http://www.accuradio.com/), ale nejako som od hudby cez počítač celkovo upustil, pretože nemám kvalitné komponenty (repráky, výkonná RAMka atď.)

  5. fantozzi píše:

    pozri … takto … jednoduchsie a pomalsie – vobec ta nechcem chytat za slovicka, netrpim ziadnou profesionalnou/profesnou uchylkou (som len konzument), ale pisal som o niecom _uplne_ (ale naozaj uplne) inom, ako o sposobe pocuvania „radia“ alebo o podobach prijimaca. ty nazyvas radiom spojity prud skladieb a ja som sa ti snazil naznacit, ze to teda rozhodne nie je radio, ale len pustanie si hudby z nejakeho blizsieho alebo vzdialenejsieho ulozista. mozno som sa prilis spolahol na to, ze to adresujem premyslavym a premyslajucim jedincom obdarenym schopnostou pochopit zmysel pisaneho textu, ale zrejme opak bol pravdou a tebe uniklo, ze som pisal (hlavne) o chybajucom hovorenom slove, o spravach, pripadne nejakej publicistike … to len bohuzial v tomto priestore je pojem radio zdeformovany na tuc_tuc a medzi tym nejaky bezmozka nieco_hocico blaboli, aby to vyzeralo, ze tie skladby nejdu z disku podla presetu danej rotacie. takze si skus ten moj povodny prispevok prejst este raz a pochopis, ze si reagoval na nieco, co v mojom povodnom prispevku nebolo.

  6. dusoft píše:

    fantozzi: chapem tvoj pohlad, zvyknem pocuvat napr. SomaFM (http://www.somafm.com/), radio zo San Francisca, mixovane ludmi.
    .
    radia typu pandora.com ci lastfm.com tiez nepovazujem za internetove radia v prvotnom vyzname slova, ale je to aj nieco nove (robotom vyberany stream na zaklade ucenia sa) a zaroven aj stare (hudba po nete), takze ako to inak nazvat ako radio? mozno „robotom mixovane“ radio ;-)

  7. rony píše:

    [5] o ziadne radio s hovorenym slovom nemam prakticky zaujem. a to presne z dovodov ktore spominas :-) nevyhovuje mi ani hudba ani hovorene slovo. jedine klasicke radia, ktore pocuvam je SRo a este jednu stanicu ktorej meno si neviem spomenut.
    Pred dlhym casom som pocuval Literarnu revue na twiste a to bolo tak vsetko, co ma naozaj zaujalo.
    A pred hodne dlhymi rokmi Fun Radio az do doby, ked mi zacalo extremne liezt na nervy.
    Preto vyhladavam tematicke radia a v tomto zmysle mi je fakt srdecne jedno, ci to radio je alebo nie. V oboch pripadoch ide aj tak VZDY o prehravanie trackov v playlistoch.
    Ale nejde tu o osobne postoje.
    Clanok bol o niecom uplne inom ako o predefinovani pojmov. Ten, kto sa komentarom netrafil, som nebol ja :-) Tvoj postoj respektujem, ale toto URL nekoresponduje, nezapada k nemu nijako. Nedokazem objavit nijaku suvislost okrem puntickareni nad pojmom, ktory netvori zamer clanku.
    Pre mna bolo radiom aj CD radio, ktore v podstate hralo iba hudbu. to slovo, ktore to spaja je „vysielanie“. A v tomto kontexte je to tak.
    ze je obsah iny… co uz. To potom Acko TV tvorenu iba reklamami nemame povazovat za televiziu? Proste je to akademicka debata, ktora je v kontexte nepodstatna. To sa snazim neustale naznacit. Ak niekedy napisem traktat o tom, ze by som rad rozvinul DEBATU o tom, co je radio, bude vitany nazor.
    Tu je to len off topic a moja „slusnost“ sa iba snazi respektovat to, ze si sice mimo kontext ale aspon slusne povedal svoj nazor.
    Naozaj tu nechcem debatu o inetradiach ci su alebo nie su radiami.
    Velmi pekne prosim, zalozte niekde debatny kruzok formou clanku v nejakom weblogu a dajte mi vediet.

  8. fantozzi píše:

    rony, takto … kratko a strucne k celemu, lebo naozaj nema ist o ziadny flame – par clankov dozadu pises v komentaroch nieco o potrebe nastavovat zrkadlo kvalite a nekvalite v diskusiach na blog.sme.sk. ked to aplikujem tu na teba, tak reagujes velmi … hm … nepohostinne bude ten spravny vyraz :)
    si mily, ze ako alternativu k _tvojej_ neschopnosti nejako argumentacne zabodovat ma posielas zriadit si vlastny piesocek a tam sa hrat, oka respektujem ;)
    a do tretice – moj povodny prispevok bol vedeny snahou len ta upozornit na matenie pojmov – na zaklade chybnych vstupov a predpokladov predsa nemozes prist k nejakemu spravnemu zaveru/vysledku.
    a pre mentalne poddisponovanych – radio to nie je vtedy, ked ti tam len hra nejaka hudba :]

  9. lubos píše:

    jednu vec som nejak nepochopil na last.fm, ani po precitani tvojho clanku, ani po uz davnejsej kratkej navsteve ich stranok – to hra len tie skladby, ktore mas u seba na kompe, alebo to aj streamuje skladby, ktore nemas? ak hej, v akej kvalite?

  10. rony píše:

    ano, NIKDE NEPISEM O KVALITE V DISKUSIACH NA SME. minimalne par clankov dozadu. Pisem sice o sme ale v uplne inom kontexte :-)
    U mna na Spravodaju nie su diskusie.
    Su to komentare k clanku. Zaroven nechcem v nich rozvijat temy, ktore sa od zakladnej vzdaluju aj keby boli akokolvek zaujimave.
    Naozaj mi je srdecne luto, ze sa tu niekto citi v komentaroch odstrceny mnou ale JA som ten, co toto zivi a JA urcujem pravidla. Dokonca aj keby boli akokolek protichodne a nespravne.
    Ty si iba necital podmienky pre komentar: citujem „komentujete prispevok (nie erupcie Slnka)“ – co znamena, ze bud sa budeme bavit o last.fm alebo nie. A ten, kto urci, ci si nieco porusil, tak som to ja. Je to moje svate pravo.
    Ked budem chciet rozviest nejaky flame, urobim to priamo v clanku.
    Temu radii som spomenul v prvych troch vetach a nimi som definoval o com budem dalej tocit.
    Odhliadnuc od toho, ze by sa mi toporne vysvetlovalo nejake novatorske oznacenie ludom, co chapu nanajvys pojem „radio“. Opakujem to opat, pretoze zrejme si nepochopil kontext vzniku textu.
    [9] Lubos: nie, samotne last.fm hra svoje skladby. Tie skladby, ktore pocuvas ty a su tvoje su len odosielane (interpret, album, track) kvoli tomu, aby si last.fm urobil obraz o tvojom vkuse.
    Najjednoduchsie je na last.fm vojst a skusit niektore z radii. Ide to prehrat myslim aj vo Winampe. Ich prehravac vsak pouzivam radsej.