Pomýlené: aplikácie na USB kľúči

Vraj pre lepšiu pohodu si mám na USB kľúč nainštalovať svoje obľúbené programy a bude mi lepšie.
Obávam sa, že nebude. Rozumiem, že _kdesi tu si_ sú ľudia, ktorí v škole a práci majú blokované inštalovanie a na rovinu poviem, že ani pohnútky typu _“ja chcem Firefox miesto IE“_ mnou osobne nepohnú pre presadenie koncepcie „nosím si svoje programy so sebou“.
Je to choré. Pokiaľ by som chcel mať vo vrecku nejaké zariadenie, tak v ňom chcem mať *hlavne svoje „prostredie“,* ktoré som si vypiplal. Svoje ikonky na ploche, ich rozmiestnenie, nastavenie prostredia aplikácií (tamtú ikonku chcem a tých 30 nie).
A chcem to tak, aby po pripojení zariadenia som sa kdekoľvek cítil „ako doma“. Že to súvisí s tým aké programy používam? No a? Mne ide predsa o dáta, ktoré produkujem a dajme tomu by som chcel, aby čím viac dátových formátov nebolo úzko limitované k danému programu či dokonca jeho verzií. Prijmem fakt, že doma môžem video strihať a v škole iba spustiť. Ale neprijmem fakt, že môj USB kľúčik bude narvatý programami a ničím iným.
Predsa aj programy zvládajú maličkosti ako oddelenie používateľom vytvorených zmien v ich konfigurácií (ale nerobia to – zámerne?). Nemusia tieto veci skrývať a môžu byť kľudne prenášateľné. Prečo ikonka programu na ploche v sebe nenesie nič? Čo keby po jej prenesení na prenosné médium sa naň skopírovalo hlavne NASTAVENIE programu na ktorý ukazuje?
Prečo ešte stále na bežné dokumenty reálne neexistuje otvorený formát, ku ktorému budem mať podľa svojej solventnosti buď taký alebo onaký software?

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. dusoft píše:

    Ale ved otvoreny format je napriklad RTF (aj ked uznavam, ze nie zrovna najefektivnejsi z hladiska kapacitneho). Skoda len, ze OpenOffice ma zas svoj .ODS format, je to naozaj zbytocne. Aj tak si to kazdy prestavi na .DOC alebo .RTF.

  2. rony píše:

    a co tabulkovy format? co format pre prezentacie? :-) v principe neexistuje format, ktory by bol plosne uznavany. RTF je vynimka aj ked mi nie je extremne sympaticky pretoze skor by som miesto neho videl napr. nejaky derivat xml :-)

  3. knox píše:

    Preco? PortableThunderbird je fajn…akurat keby som nebol paranoidny a nebal sa ho pouzivat na cudzich kompoch (sietach) :)

  4. rony píše:

    [3] tak znovu prejdi na nadpis a pokracuj textom clanku. zrejme si nepochopil, co som napisal.
    Portable TB ci FF su pekne hracky ale TUDY cesta NEVEDE. Pretoze ja by som vlastne chcel portable Windows. A preco by som mal chciet cele tie gigabajty, ked ma na tom slovicku „portable“ zaujima iba vzhlad mojho desktopu a moje prisposobenie vzhladu prostredia aplikacii a nakoniec moje data?
    O tomto som pisal, nie o tom, ze Portable TB je momentalne uzitocny pre par ludi.

  5. dusoft píše:

    no, ale ved existuje kopa portable systemov – napr. slax, puppylinux a specialne dalsie usb distribucie, kde si nosis cely svoj system (bootujes z USB) + volne miesto (!), ktore sa da normalne vyuzit.
    co sa tyka derivatu XML – som proti. XML je a odjakziva bolo zbytocne plytvanie miestom. takze jedine komprimovane XML nejakym standardizovanym kompresnym formatom typu gzip…

  6. rony píše:

    [5] ale aj portable systemy nie su to, co by som chcel – prenasam renundantne data, ktore koniec koncov su na kazdom pocitaci, ktory je schopny hostovat moje „prostredie“. ale nevylucujem, ze nosit si svoj system so sebou nebude trend a hostovacie zariadenie bude vlastne len konektor s nevyhnutnym „biosom“ do ktoreho si pichnem svoju krabicku ;-)
    to komprimovanie sa predsa nevylucuje.

  7. pangi píše:

    Podla mna to az tak pomylene nie je.. na co vyuzivas usb kluc ty? Tiez som nechcel na svojom nosit ‚zbytocne‘ aplikacie, az kym som si nekupil vacsi.. teraz ich tam mam zopar: manager bookmarkov, ftp klienta, password manager, textovy editor, rss citacku s oblubenymi zdrojmi. Nejde mi o to sa vsade citit ako doma, ale mat po ruke svoje najpouzivanejsie data.

  8. rony píše:

    [7] zalezi z akeho uhlu sa na to pozerate, najlepsie vam to asi poviem, ze hovorim o „FIKCII“ o VIZII.
    A ked zvazim, ze kvoli 30kb svojich dat musim mat 3.5 megabajtu softwaru, tak mi to pride blbe a v tom pripade NECHCEM mat hostovany usb kluc v prostredi WIndows ale okej, chcem mat cely „moj“ windows v krabicke, ktoru si nosim so sebou. Opakujem sa :-) nejde to precitat, co pisem? skusim umyt monitor :-)
    Takze zopakujem moju viziu: chcem nosit svoje data a nie programove vybavenie, pokial je to programove vybavenie pre kazdeho cloveka rovnake. Neviem to uz inak sformulovat, aby ste tu viziu pochopili. Slogan: dolezite su moje data a nie cudzie programy. Preto nebudem predsa vlacit na chrbte pivovar, ked si mozem kupit flasku piva alebo este lepsie skocit do baru.
    Ja viem, ze sucasna situacia VAS nuti vlacit na USB kluci „nainstalovane“ programy.
    Ja chcem dosiahnut to, ze ked si v robote sadnem ku stroju, tak tam mam mne lahodiaci desktop, s rovnako rozmiestnenymi ikonkami, s mojimi datami. Ked vstanem a presadnem si k inemu kompu ,tak chcem mat tam to iste. Ked sadnem do lietadla a pristanem v amerike u partnerskej firmy, tak chcem tam mat to iste. A teraz premyslajme ako to urobit. Mozem si vlacit svoj desktop. Mozem ziadat v aby si doinstalovali do druheho kompu vsetko co pouzivam a strpim ine prostredie (ja nestrpim!). Mozem zmenit svoj pohlad na to, co je v operacnom systeme a programoch „nemenne“ jadro a co sa tyka protredia a uprav spravania programov. Pridete na to, ze tie zmeny GUI, ktore si urobim zo subjektivnych alebo objektivnych dovodov inak ako ostatni, je vlastne datovo nenarocny balik, ktory moze byt prenositelny. K tomu pripocitam moje data a uz iba vymyslim ako to prenasat.
    Klucove slova tohto clanku su: vizia, vizie, future, buducnost, bremeno

  9. mekelle píše:

    moj mozog sice v tomto teple pracuje len na velmislaby vykon, ale myslim, ze celkom rozumiem tomu, co pises. O tomto snivam uz davno, aby som „MOJE NASTAVENIE“ windowsu a vsetkych programov z domaceho kopmpu mal aj na vsetkych pocitacoch, ku ktorym si sadnem:}

  10. rony píše:

    mekelle aj ked si z indie, tak ti to mysli nakoniec :-) ved ako inak by si zvladol remote naprogramovat tolko veci, pricom si pleties php s pda

  11. pangi píše:

    tak to ti potom moze pomoct len google OS :)

  12. rony píše:

    [11] poviem ti jedno caro – nieco podobne by v pohode zvladal aj windows. za vcelku minimalnych uprav.