Aký mobil dnes?

Dnes už mám dva mobily, ktoré by som Vám poradil po otázke „Ktorý mobil by si si kúpil?“.


V prvom rade ten, ktorý mám sám: Motorola MPx220. K nemu si dohľadajte čo potrebujete. V skratke: kupujem „múdry“ mobil s operačným systémom. Zároveň musím byť tvrdý: Symbian v akejkoľvek forme je pre mňa nepoužiteľný (odskúšal som a vďaka za to). Zároveň nechcem mať „hlúpy“ mobil (čiže prístroj na SMSky a telefonovanie), ktorý veľa z Vás preferuje (a plne to chápem). Mňa sa však pýtate na mobil a nie na čo najlacnejší ale ešte vhodný prístroj. Javu (aj v mobiloch WM smartphone už ide používať) považujem za dávno mŕtvu vec. WAP sa nikde neprebral. MMS je prostriedok, ktorým ma operátor pravidelne otravuje svojimi reklamami.
Preto preferujem mobil s operačným systémom a poradím ho každému, kto chce od mobilu len o máličko viacej ako telefonovanie :-) a to aj v prípade, že vláči so sebou (ako ja) aj PDA.
Dnes som našiel článok o mobile o ktorom intuitívne cítim, že sa smelo radí k mobilom s WM. Je to QTEK 8500. Uchvátila ma hmotnosť, rozmery. Menej design (to okrúhle okienko sa mi moc nepáči). Konečne však má ovládanie prehrávania MP3 dostupné zvonku. Hodne pripomína Motorolu (prichádza ďalší WM mobil Motorola Q) a v tom je sympatický. Je to skladačka. Trochu ruší odkrytý konektor na boku. Rozporuplne pôsobia tlačítka (musel by som vyskúšať).
QTEK sám o sebe akosi prekvapuje: iné jeho modely majú podľa všetkého použiteľnú komplet klávesnicu (pre klepavé typy) podobne ako deväťtisícky Nokie. Uvidíme, zrejme je v mobiloch QTEK to, za čo som pasoval Acer v PDAčkach.
A to by vraj o niekoľko rokov mohli byť mobily vybavené premietacou obrazovkou, čo by konečne odtrúbilo iným mobilným zariadeniam na ústup. Vrátane notebookov :-)
Preboha, ešte niečo: keď budete hľadať niečo pre svojho vrchného menežera do ruky, tak skúste mu takticky vysvetliť, že PDAčkový hybrid s GPRS nie je pre neho vôbec dobrý. On potrebuje „hlúpy“ stroj na úrovni Blackberry. Naštudujte si niečo o týchto škatuľkách, naozaj sú to komfortné stroje omnoho vhodnejšie ľuďom, ktorí nemajú čas sr… hnevať sa s pripojením k internetu cez GPRS. Má to chybu: Blackberry má celkom drahú prevádzku ale menežeri sú drahí aj bez neho ;-)
Chcete zaujať redakciu Spravodaja? Predveďte jej QTEK 8500.

Môže sa Vám ešte páčiť...

20 komentárov

  1. Pika píše:

    Keby to bolo take jednoduche vybrat si tphone :0

  2. rony píše:

    je :-) ja si nemam aky iny vybrat a som teda spokojny s tym, co mam pretoze viem naisto, ze lepsi este nie je :-)

  3. jklmn píše:

    tiez som sa dlho rozhodoval aky mobil, ale kde sa dvaja biju, treti vyhrava a minuly tyzden som objednal samsung p300 ;) sice ho este stale nemam, ale tesim sa

  4. rony píše:

    [3] fiha, to je jak otcova stara kalkulacka :-)
    http://www.mobile-review.com/review/samsung-p300-en.shtml
    To by som veru na chvilu chcel popozerat! :-)

  5. ZZ píše:

    Boze, obe Véčka (vynimocne s diakritikou :-). Ja mam u toho vzdy pocit, ze ak sa mi to raz kvalitnejsie strepe, tak mam mobily dva. Ale ani jeden funkcny.
    Ozaj, mas na tom windowse aj antivirak? :-)
    Na take „technicke doplnky“ som uz aj nejake adverts videla.
    Moj mobil som pokrstila menom „vajicko“ a ten horespominany samsung je fakt *husty*! :-)

  6. rony píše:

    [5] ten windows v mobile je vynimocne dobry. antivir? ono je WM nieco ako linux – skoro nikto to nema, nikoho to nezaujima, nemaju to v rukach luzri, takze virusy umru este v hlavach autorov ;-)
    posledne som pokrstil svoj mobil oznacenim obuvak. Ale to bol Philips Fizz. To mal pravom.

  7. Piki píše:

    pekne, veľmi pekne napísané. Zmysle Symbianu som akosi nepochopil, proprietárne mobily sú izolované ako ostrovy. WM sú naozaj veľmi podarené windowsi. Práve pre uvedené dôvody (v článku) používam MDA compact. Ale naopak, oceňujem tú všadedostupnosť internetu cez GPRS. Dokonca tak pravidelne čítam aj tento plátok.

  8. ZZ píše:

    OK, Rony mozno nie je dostatocne zaujimavou postavou (je? nie je? :) pre mobil-hackerov tak, ako Paris Hilton, ale to myslim pride casom.
    http://money.cnn.com/2005/02/21/technology/personaltech/hilton_cellphone/?cnn=yes
    Teraz nemyslim zaujem hackerov o tvoju osobu :-), ale tie naburavania sa do cudzich mobilov.
    Ved aj to moje vajicko to ma pravom :)

  9. smirnoffff píše:

    Můžu se zeptat, proč konkrétně „Symbian v akejkoľvek forme je pre mňa nepoužiteľný?“ Nehledej v tom jakýkoliv útok, sám mám mobil se Symbianem, ale zajímá mne každá alternativa a netuším, co vlastně mobil s kapesními Windows má, nemá, umí nebo neumí oproti Symbianu… (kromě „tédevítkoidního“ vytáčení ze seznamu)

  10. rony píše:

    [9] vonkajsia slupka (supka, cize GUI) mi nesadlo. To plati aj pre PalmOS vs. WM. Nedokazem sa v tom orientovat, pouzivat to a myslim si, ze GUI WM je v tomto lepsie a pre mna intuitivnejsie.
    Jediny limit telefonov s WM je vo vykone procesorov vs. spotreba, takze kompromis neumoznuje tolko veci ako PDA.
    Bohuzial si vsak potom myslim, ze ak je mudry mobil hlupejsi z dovodu aby mal malu spotrebu (Symbian) je potom pre mna tym istym ako bezny mobil :-) takze sa radsej zmierim s faktom, ze moj WM mobil nabijam kazdy treti den.

  11. rony píše:

    [8] kazdy pristroj pripajany k nejakej cudzej sieti (a tym je napr. pripajanie cez GPRS k internetu ale to je len cast moznych pripojeni) je potencialne mozne „ovplyvnovat“. V tom nie su mobily nijako zvlast vyznacne voci PC. Takze nejde ani tak o bulvarnu temu „uz budu hackovat mobily“ ako o samotny fakt prenikania „zosietovania sa“ z mobilnych zariadeni.
    Mne islo skor o virusy ako o hackovanie, to je predsa len trosku odlisny sposob kompromitacie koncovych zariadeni.
    Jednoduchym liekom je nepouzivat ovplyvnitelne zariadenia bez dostatku dusevneho zazemia pre siroke povedomie o pouzivani takychto zariadeni. Cize ak mam predstavu, ze chcem iba zariadenie pouzivat a iba na veci, ktore uzko suvisia s mojimi potrebami, tak beriem zariadenie, ktore neumoznuje veci, o ktorych nechcem nic ani tusit.
    Preto som na zaver radil Blackberry pre menezera.

  12. 21 píše:

    ja len že, manažér, rony, manažér sa to píše podľa kssj. aj keď je možné, že ty myslíš niekoho iného, ako je človek schopný manažovať. a takých poznám ojojój. ale to je už trochu od telefónov, že?. sorry za ot. ;)

  13. ZZ píše:

    [11] Korigujem antivirak na nejaku formu mobiloveho firewallu :)
    To by bolo pekne. Keby kazdy pouzival len zariadenie, ktore pouzivat vie a vie sa on aj starat. Napr. mobil. Len sa to nejako neda previest do praxe. Poznam zopar ludi, co vedia pouzivat obstojne cely balicek MS Office, na nete vedia tiez nieco vygooglovat. A ked za tebou pridu, ze maju _asi_ nieco s pocitacom a ty sa ich spytas aky maju antivirak, tak odpovedia, ze ziadny. Funguju len na aktualizaciach XPcka.
    Takze si kopec ludi kupi napriklad tu tvoju motorolu (lebo budu mat na to prachy a bude sa im pacit) a bude ju hadam aj vediet kompletne pouzivat, ale nebude vediet ako ju pouzivat bezpecne.
    .
    Trochu futurizmu z mojho pohladu: Predpokladam, ze OS bude do takych troch rokov sucastov drvivej vacsiny mobilnych telefonov. Predpokladam, ze casom niekto z nudy vymysli a vytvori nieco, co bude OS v mobiloch napadat. Do trhu sa zapletie konkurencny boj medzi linuxakmi, Mac-istami a Windowsakmi. Nokia bude ponukat svoj najnovsi model 998700 vo verziach Win, Lin, Mac. Verzia Lin bude s „free“ externym adresarom, ktory budes musiet komplikovane pouzivat na vytacanie cisiel a pouzivanie kalendara. V pribalovom letaku najdes info ako budes moct cez PayPal prispiet na dalsi vyvoj softveru alebo vratit nieco komunite „Lin“ :-)) V recenziach sa do vytvorenia prvych firewallov a antivirakov bude objavovat aj kolonka „napadnutelnosti“. Media ponuknu medialne bubliny o nebezpecnosti nezaisteneho mobilneho telefonu. Softverove firmy objavia marketingovu dieru. Eset pride s prvou verziou NOD 32mob. Aj vlk bude syty a aj koza zostane cela. Zakaznik bude chraneny a Eset sa zase nabali. Na webe bude do troch dni cracknuta verzia. Neskor pridu automaticke aktualizacie. System sa bude pokusat bojovat s piratstvom tak, ze pred kazdym odoslanim spravy z mobilu sa na displeji zobrazi „Kopia NOD 32mob na vasom mobilnom zariadeni je pravdepodobne nelegalna…bla bla“. Pred kazdym vytocenim to zakaznikovi oznami zensky hlas herecky Louise Fletcher (sestra Mildred Ratched z Fromanovho preletu nad kukucim hniezdom). Do dvoch tyzdnov sa na webe objavi manual ako odstranit zlozku Nodu, ktora system informuje o svojej „pravdepodobnej nelegalnosti“.
    „Dávám mobilním antivirákům rok, maximálně dva!“ :-)
    Reakcia trochu offtopic :) clanok o mobilnych antivirakoch tu zatial spravodaj nema. Ale aj to casom pride :-)

  14. smirnoffff píše:

    [10] Pokud jde o GUI, tak jak Symbian, tak Palm mi naprosto vyhovují (mám obojí), speciálně jednoduchos t PalmOS je IMHO skvělá, ale rozhraní WinMobile by mě zajímalo v praxi (obrázky a vlastně ani video nestačí, chtělo by to si takový přístroj půjčit tak na 14 dnů… ;-))
    Ad výdrž akumulátoru – já Nokii 6630 dobíjím taky každý cca třetí den, takže pokud nemáme zásadně rozdílný způsob využívání mobilu, vyjde to nastejno…

  15. rony píše:

    [12] ano, preto som napisal menezer :-) aby som to odlisil od manazer :)
    [13] ved hovorim, ze to nie je o nic odlisnejsie od sucasneho stavu pocitacov (dnes su PC pripojene k internetu). To co vztahujes na mobily dnes plne funguje na PC :)
    Mobilne antiviraky existuju ale ja ich nemam ani na svojej koncovej stanici, takze nemam o com pisat :-)
    [14] ved nic ine som nenapisal, proste nepovazujem gui symbianove za efektivne, zrozumitelne a intuitivne a viac mi sadol WM. Ja som NAOZAJ SYMBIANOVY PRISTROJ VLASTNIL!!! Tak ako mam k dispozicii PalmOS pristroj!!! Mne osobne WM sadli prave tou prilnavostou – zacnes to pouzivat a ani sa s tym moc netrapis a rychlo do toho vniknes.
    PalmOS aj Symbian mozno po case su efektivne, ale nie je cas snazit sa o to. Aspon pre mna nie, ked mam voci obom aj ine vyhrady, ktore sa ale tykaju potrieb.

  16. emmacore píše:

    [5] Napr. McAfee robil antivirus este pre PocketPC (Windows CE) niekedy v roku 2000. Dokonca som si ho vtedy aj nainstaloval :-) A potom odinstaloval. Na telefony s Windowsami su antiviry tiez uz niekolko rokov, na Windows Mobile 2003 uz boli.
    [15] My takych volame manažýr.

  17. smirnoffff píše:

    [15] Nemusíš se hned rozčilovat, jen jsem se zeptal a pak reagoval na tvou odpověď. Bohužel jsem se nedozvěděl nic, v čem by kapesní Windows byly lepší, ale jak jsem už psal, asi by to chtělo nějaký ten přístroj vyzkoušet…

  18. rony píše:

    [17] nerozciluju :-) je to subjektivne. Proste mi to sadlo. Symbian bol pre mna hodne odlisny svet.

  19. smirnoffff píše:

    [18] OK, takže nic :) Já se totiž snažím získat nějaké věcné poznatky, v čem by mohly být WM lepší nebo v čem jsou alespoň odlišné, ideálně od někoho, kdo delší dobu pracoval se smartphony s oběma OS, abych se mohl při pořízení dalšího telefénu pořádně rozhodovat. Ne, že by mi na Symbianu cokoliv vadilo, přesně naopak, ale vyzkoušet se má všechno a co kdyby byla Okna opravdu lepší ;-) (Navíc se mi některé přístroje, např. Qtek 8500 i 8300, dost líbí…)

  20. rony píše:

    [19] je to akoby mensi brat OS v PocketPC. Az na to, ze sa neovlada palickou. Dokladne posudenie je mozne az v kontexte so sortimentom aplikacii, ktore potrebujes.