Analýza tohto bordelu

Tak som si zobral A4ku a naškrabal zoznam objektov, budem ich volať boxy, na úvodnej stránke Spravodaja.
Analýza toho, čo som za dlhý čas na stránku napchal je raz za čas naozaj občerstvujúca. A to nielen pre pochybný web ako je tento.


# *Hlavička a skipy;* obsahuje názov sajtu a pár odkazov, ktoré volám skipy. Sú to kotvy niekde dovnútra dokumentu na iné význačné časti dokumentu ako je jeho hlavný obsah (u mňa index s poslednými príspevkami),
# *Najnovší príspevok;* je box s jediným príspevkom, u mňa je to ten najnovší. Zvolil som toto delenie indexu najnovších príspevkov pre možné rozhodnutie vizuálne ho zvýrazniť od nasledujúcich,
# *Najnovšie príspevky;* niekoľko nasledujúcich príspevkov v klasickom indexe – zozname,
# *Zmeškali ste?;* box so zoznamom nadpisov nasledujúcich príspevkov som sa rozhodol zaradiť z dôvodu ich vymenovania s úmyslom ušetriť veľkosť dokumentu na uvádzaní perexov,
# *Mesačný archív;* box so zoznamom mesačných archívov opäť zmenšuje objem dát a v danom layoute ide logicky od detailného zobrazenia príspevkov až po odkazy na púhe archívy. Zakončujem to odkazom na kompletný archív,
# TVprogram; najnovší prírastok s automaticky filtrovanými programami v TV,
# LastFM; box, ktorý zobrazuje najpočúvanejších interpretov s využitím služby servera Last.fm,
# LastAMP; box so zobrazením posledných trackov z môjho prehrávača WinAMP,
# Gallery; box s najnovšími a náhodnými náhľadmi z mojej fotogalérie. Momentálne z Coppermine,
# delikatesy; nekomentované odkazy riešim podporou Firefoxu (pridávanie do delicious) a zobrazujem následne do tohto boxu RSS z delicious,
# *search;* box s formulárom pre vyhľadávanie,
# miscforms; rôzne blbosti, najčastejšie rôzne formy – momentálne farby a odoberanie hoaxov,
# about; minisekcia s krátkym popisom webu,
# kontakt; zoznam kontaktov,
# autority; blogroll s odkazmi na „stálice“, ktoré dokreslia to, čím bývam zvyčajne ovplyvnený,
# blogroll; zoznam odkazov na iné stránky, zvyčajne výber z mojej čítačky,
# MyEXT; odkazy na mnou používané rozšírenia pre Firefox, najmä pre moju potrebu,
# lastcom; posledných pár komentujúcich,
# footer; niečo naspodu stránky,
# mylinks; odkazy na moje pozoruhodné veci a dôležité linky,
# links; čo doporučujem, také stálice, ktorých adresy sú dôležité pre všetkých,
# *RSS/XML;* zoznam odkazov na moje RSS zdroje.
Minimálne *tretina boxov pri vzniku layoutu proste neexistovala.* Dokonca som po čase zmenil logiku radenia indexu najnovších príspevkov a rozdelil som ich z púheho zoznamu posledných X na štrukturovaný zoznam rozdelený do viac boxov.
Ako vždy platí, takýmto vývojom za behu stránky *dochádza k vzniku bordelu.* Proste pridávate na stôl ďalšie veci a veľmi ťažko sa s nimi lúčite.
Dnes som sa rozhodol, že *veľká časť obsahu boxov nie je* v samotnom dokumente úvodnej stránky príliš *potrebná* ale nechcem Vás o ne pripraviť. Jedno riešenie sa ponúka. Pchať ich do stránky v minimalizovanej forme – v dokumente len ako púhy odkaz a zvyšok prekryť vsúvaním Javascriptom. Využiť sa dá napríklad AJAXová knižnica a podobné mechanizmy.
Môj cieľ je pri zachovaní objemu obsahu (najmä toho nad rámec indexu príspevkov) *znížiť veľkosť dokumentu* úvodnej stránky. Sekundárny ale explicitný efekt je pre používateľov PDA a iných mobilných zariadení v tom, že dostanú do nich kratší dokument obsahujúci iba potrebné veci. Zvyšok obsahu bude skrytý v linkoch (AJAX sa nespustí).
Ďalší môj cieľ je odstrániť problém súčasného rozmiestnenia. *Veľkú váhu prikladám nekomentovaným odkazom* ale tie nie sú na príliš protežovanej pozícií. A vy si ich proste nepozeráte. A to musíte! Preto ich chcem dať na roveň indexu najnovších príspevkov.
Vzhľadom na to, že už viac ako rok mám rozpracovaný layout stránky, dávam tomu 2, maximálne tri roky…

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. dusoft píše:

    ad nekomentovane odkazy – nepozerame? kedze chodim cez rss, tak niet cuda, titulku nevidim takmer vobec.

  2. rony píše:

    [1] práve to chcem trochu zmeniť ale zrejme do RSS nezahrniem aj odkazy nekomentovane pretože môžeš odoberať RSS môjho delicious :-) aj keď stále neviem, či to neurobím… problém však je, že nechcem vytapetovať všetky možné webové čítačky, ktoré popáchali nadšenci.

  3. Keff píše:

    Super, kdyz jsi v redesignu, muzu te o neco poprosit? Zbav se toho fixniho pozadi! Na pocitacich pod 1GHz to da pri rolovani tak 1-2 fps, a ani na novych to neni plynule, a navic je osklive kdyz pak jede text pres to oko…

  4. rony píše:

    ja tu mam kompik s 400MHz a garantujem, ze mi to neseka pri rolovani :)))) mne sa ten fix koniec koncov paci :) A v redesigne som uz rok a pol ;)))
    Teraz som vo faze analyza, co treba a co netreba.
    Navyse tento konkretny layout je dost dobry.

  5. dusoft píše:

    Ja by som sa prihovoral za pridanie nekomentovanych odkazov do stlpca k clanku.

  6. berger píše:

    toho antifica si mohol nechat hore :)

  7. piki píše:

    [2]mozno by stacilo na jedmom mieste zhromazdit odkazy na rss ktore poskytujes. fixné pozadie je mojim favoritom. to neries. príjemne boli odkazy na starsi a novsi pod clankom. a zrus to zelene pociarkovanie nenavstivenych odkazov. a vôbec, sprav si to ako chces.

  8. piki píše:

    [2]mozno by stacilo na jedmom mieste zhromazdit odkazy na rss ktore poskytujes. fixné pozadie je mojim favoritom. to neries. príjemne boli odkazy na starsi a novsi pod clankom. a zrus to zelene pociarkovanie nenavstivenych odkazov. a vôbec, sprav si to ako chces.

  9. ZZ píše:

    A mne sa zase ten Fico pozdava viac takto. Teda len na hlavnej stranke. V clankoch je to prilis nizko. Moc ho tam nie je vidno. Do volieb nie je daleko, takze zaoberanie sa tym bannerom asi nebude najdolezitejsim bodom v tom rok a pol trvajucom redesigne :-) Co tak dat ho o styri roky v clankoch medzi clanok a diskusiu?
    .
    Suhlasim s dusoftom. Bodlo by dat nejako _minimalisticky_ pod alebo vedla clankov tie nekomentovane odkazy, mozno aj autority + koho citas. Aj ja chodim cez RSS citacku, takze som si az cez toto poriadne vsimla, co vsetko mas na hlavnej stranke :-) A som slepa, takze ten pidilink na nekomentovane odkazy som si pod clankom vsimla pred sekundou. Lenze to zase clovek nevie, ci je tam nieco nove alebo nie. Som proste leniva klikat na to a pridavat si dalsie papanie do RSS citacky :-)
    .
    Fungujem +/- na styroch pocitacoch s rozlicnymi borwsermi, ramkou a rozlisenim obrazovky. Fixne pozadie nerobi problemy nikde. Mne sa skor… (rozmyslam, ako to napisat jemne :-)… *nepaci jeho vzhlad*. Ale to bude asi tym estrogenom :-D
    Vzhlad mam nastaveny „classic“, takze pohoda. Neviem, co mate vsetci s tym bielym pozadim a ciernym pismom (a pravym stlpcom, co ale tu tak nie je. Nastastie :-).

  10. ZZ píše:

    Jo a som zabudla. Napr. takeho dusofta v tomto tmavom „classic-u“ v diskusiach nie je vidno. Kedze je cierny na ciernom.