Za koľko volám – prenositeľné čísla

Mám zmiešané pocity:
* áno, často chceme to „svoje“ číslo na seba a navždy,
* áno, často chceme vedieť či náhodou nevoláme drahšie alebo nevýhodne.
Prenositeľné čísla zahadzujú význam prefixov. Lenže zrejme nevytvoria tlak na vyrovnanie cien hovorného. Takže vždy bude platiť, že výhodnejšie je volanie do domácej siete, o niečo drahšie do inej mobilnej siete či pevnej siete. Najdrahšie medzinárodné volania a roamingové volania.
Lobovaním sa dosiahlo, že ešte počas zvonenia nebudem informovaný o výrazne drahšom hovornom na číslo, ktoré práve volám. Pritom by stačilo zvukové znamenie. Operátori tvrdia, že je to nákladné zaviesť. Hm, a tie posrané pesničky miesto zvonenia sú tiež nákladné?
Mám zmiešané pocity:
* nie, často sa radšej vzdám prenositeľnosti,
* nie, nechcem platiť viac za hovor alebo okľukami pred volaním zisťovať za koľko volám.
Na druhú stranu: môžem chcieť, čo chcem. Proste už som si zvykol volať do jednej minúty.
via Mobilmania.sk: Prenositeľnosť mobilného čísla

Môže sa Vám ešte páčiť...

13 komentárov

  1. 21 píše:

    To sú ale k*rvy! Je to voči spotrebiteľom nefér. Ešteže mám zamestnanecký paušál. :))
    Títo dvaja operátori si u nás skrátka robia čo chcú. Ale nie je chyba len v nich, ale najmä v tých, čo im to umožnia.

  2. Yanui píše:

    [2] Hoci sa clanok na mobilmanii venuje len SR, otazka prenositelnosti cisla sa riesi v celej EU. (napr. v CR prenositelnost cisla funguje od noveho roka) Myslim, ze operatorom sa do toho az tak velmi nechcelo, zodpovednost v tomto pripade by som zvalil na byrokratov z EU. ;-) Ja osobne sa pripajam k nazoru: dakujem, neprosim!

  3. emmacore píše:

    No vidite. Odkedy sa EuroTel premenoval, ma neuveritelne stve. Tak idem skusit toho druheho operatora, ale cislo si chcem nechat. Ale suhlasim, ze obaja su k*rvy.

  4. Ruziklan píše:

    [1] [3] Ludia chodia za prostitutkami a prostitutmi uz dlhe veky, aby im posluzili.

  5. dusoft píše:

    Hm, nie som si celkom isty, ze ci neinformovanie nie je porusenim nejakeho zakona – minimalne dobrych mravov (v pravnickom slova zmysle)? Zakaznik by mal byt informovany o cene hovoru – ak nema moznost zistit, u ktoreho operatora je cislo registrovane, tak podla mna dochadza k poruseniu zakladnych principov – napr. analogia „tovaru neoznaceneho cenou“ (za co su pokuty).

  6. Markoff píše:

    treba si dat bud pausaly Relax alebo kreditne, kde su jednotne ceny do vsetkych sieti a mozete mat celu prenositelnost v pazi
    [5] dusoft, zistit si cislo predsa budes moct bezplatne cez internet, cez hlasoveho robota na spec. cisle a mozno zadarmo aj cez SMS, jediny a zaroven najdolezitejsi sposob – priamo pocas zvonenia z nepochopitelnych dovodov zaviest nechcu (no vlastne je to pochopitelne spoliehat sa na ludsku lenivost ze ludia sa vybodnu kvoli par korunam navyse to zistovat)
    beztak vcelku nechapem co kto riesi, nech si da kazdy taky pausal aky zodpoveda jeho minutam a moze mat kde vola celku v pazi, predsa minuty v pausali su do vs. sieti, divim sa ze to niekto rozlisuje a ked sa niekto nevie vpratat do pausalu nech si da taky ktory po prevolani nerozlisuje siete

  7. dusoft píše:

    Markoff: suhlasil by som, ak by som dostal za 30 USD 1000 volnych minut (vid. USA).

  8. rony píše:

    [7] suhlasil by som, keby miestny hovor (rozumej aj hovor v ramci operatora) bol v pausali (a neobmedzene) ;-)
    ale je mi to fuk.
    markoff iba komplikuje to, co je jednoduche :-) vyklada nam veci, ktore vieme :-) kym my ostatni iba deklarujeme postoje ;-)

  9. emmacore píše:

    [4] Blbe len, ze na slovenskom trhu mobilnych telekomov si clovek velmi nemoze vybrat. Z dazda pod odkvap. Dnes som potreboval zohnat cloveka zamestnaneho v Pomaranci a nemal som cislo. Na nete som si nasiel tel. na centralu Orangu. Zavolal som. Prepojili ma na inu centralu. Tam najprv nikto nedvihal, potom to 2x niekto zodvihol a hned zlozil a az na stvrty raz som sa dovolal k tej spravnej operatorke, ktora ma prepojila. Kokso, ako keby som volal do ST.

  10. 21 píše:

    hehe. podľa čerstvých info bude orange čoskoro poskytovať službu: zistí ktorému operátorovi číslo aktuálne patrí. a bude to stáť len _1,20 Sk_ (neviem či s alebo bez DPH) :)))

  11. Pika píše:

    To ze ani jeden operator nechce zvuckou davat najavo prislusnost volaneho k operatorovi dava jasne najavo ako velmi nas maju v pazi..
    Z druhej strany aj tak vzdy volame vtedy ked potrebujeme :)

  12. Piki píše:

    [11] Presne si to vystihol: Volám keď potrebujem a keď potrebujem s niekým hovoriť, tak mu zavolám. Ani doteraz som neriešil JEHO operátora, tak prečo teraz. A telefonovať treba jasne a stručne a v naozaj odôvodnených prípadoch. Inak to nie je telefonovanie ale sponzoring teleopov.
    #
    Inak, veľmo sa mi páči tento trend: Má prísť prenositeľnosť, tak sa nadáva, že zavedenie trvá dlho. Príde prenositeľnosť, nadáva sa, že to prináša problémy viď komentár [1].
    #
    OT: [11] Je tvoj blog ten prvý v slovenskom googli? Keby sa mi stalo, že si nás pomýlia, aby som vedel kam odázať :-)

  13. 2ge píše:

    nechapem ako im toto TU (alebo ina institucia, co to ma na starosti) povolili, suhlasim s Dusoftom, je to ako tovar bez cenovky – ako kupovat 10 rozkov za nejaku cenu, ale 11 a dalsi uz nevieme kolko stoja.