Ovládate politické počty?

[na záver prinášame niekoľko rád pre ľavicových voličov] Je až s podivom, koľko ľudí neovláda politické počty. Áno, po troch-štyroch voľbách ste volební levi. No práve ľudia, ktorí sú najvariabilnejší v tom ako ľahko menia svoje preferencie, majú fatálne nedostatky vo volebnej matematike.


Napríklad v našom volebnom systéme vedome ignorujú pojem *zvoliteľnosti.* To by sa dalo ospravedlniť tým, že proste cítia, že sa chcú odlíšiť od mainstreamu a voliť srdcu najbližší subjekt. Skúsenosti ukazujú, že je to veľmi hrubá a nepresná voľba :-) Volebné programy sú vo svojej podstate rámcovým materiálom :-) a dôležitejší ako nejaký detail je ich kontext.
Najčastejšie zabúdaným faktorom volebnej matematiky sú však *“krúžkovacie“ čachre.* Zaujímavé je, že kým sa čas od času propagujú „demonštratívne“ neúčasti vo voľbách typu „nemám koho voliť, všetci sú svine“ či „budem ich voliť a viem, že neuspejú“. Tak sa takmer vôbec nespomína možnosť „demonštratívne“ krúžkovať.
*Čo je krúžkovanie?* Na volebnom lístku je poradovník. Do parlamentu sa dostávajú ľudia presne podľa tohto poradia. Vy ale môžete zakrúžkovať sebe sympatických alebo ešte „lepšie“ vypočítavo ovplyvňovať poradie. Zakrúžkovaní totiž majú pri spočítavaní „krúžkov“ body k dobru a preto môžu preskočiť tých pred sebou.
Čiže záleží, čo vôbec chcete. Pokiaľ chcete niečo skutočne ovplyvniť, tak krúžkovacia akcia je super riešenie :-) Pokiaľ chcete tak nejako „voliť“ a zároveň „nevoliť“, tak proste hodíte nejakou nezvoliteľnou stranou a sebelepší program odsúdite k zániku. Urobíte dve veci: váš favorit zostane pred bránami a vaše preferencie nebude možno môcť realizovať aspoň zčasti nikto ďalší pretože bude mať problém s poskladaním „prevahy“ v parlamente :-) Ale ako som poznamenal: aj taktika „volenia-nevolenia“ je taktika.
Viac o volení
Na odľahčenie tip pre ľavicových slovenských voličov (inšpirácia):
Pokiaľ chcete vyjadriť nesúhlas s víťazstvom niektorej Vašej neobľúbenej pravicovej strany, tak dopíšte na jej volebný lístok nejaké neslušné slovo (doporučuje sa „nasrať!“) a vhoďte ho do volebnej urny.
Pokiaľ si želáte koalíciu KSS a SMER, vhoďte oba lístky týchto strán do volebnej urny!

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. Yanui píše:

    Ano! ;-))) Uvedeny tip pre lavicovych volicov je cesta k uspechu! Skoda len, ze vdaka pocitacovej gramotnosti lavicovych volicov sa väcsina z nich k tomuto tipu nedostane…

  2. FrozenDog píše:

    [1] Presne!
    Mne sa inak pacilo jedno riesenie na D-FENSe – rozdavanie piva za listky KSCSSD + ako bonus vylepenie volebneho listka CSSD s napisom ‚Nasrat!‘ na plagat tej istej strany hned vedla ludoveho pohostinstva (vraj tam vydrzal 3 hodiny).

  3. AIF píše:

    mne sa zda, ze viacero z tych rad bolo inspirovanych d-fensom :-)
    ale ine: ak budem stale volit so zatatymi zubami velku stranu, s ktorou nesuhlasim na 100 pct ale dajme tomu len na 70, tak ju nebude nic nutit, aby sa zmenila a snazila sa priblizit mojim predstavam. Nemame system dvoch stran, v ktorych su rozne frakcie, ktore by som mohol kruzkovanim podporit. A ak budem stale volit so zatatymi zubami velku stranu, ta mala sa nikdy nevzchopi. Ale ak by ju volili vsetci, ktorym je sympaticka, mozno by tie hlasy v jednych volbach prepadli, ale mohla by ziskat dajme tomu 3 pct hlasov. Tym by ukazala ze nie je len beznadejnou stranou 0.2 volicov, ktori jej svoj hlas davaju vzdy.. a v dalsich volbach by uz mohla mat nad pat.

  4. Markoff píše:

    suhlasim s AIF, aj volit nezvolitelnu je volba, hlavne v kontexte stran SF/SNS/KSS ktore sa pri vyssej volebnej ucasti a vacsom pocte hlasov tazsie dostanu do parlamentu a tazsie prekrocia 5% hranicu na ktoru bude potrebnych viac hlasov, takze vdaka volicom nejakych dvoch stvorpercentnych stran sa kludne do parlamentu nemusia dostat tie motajuce sa okolo 5 percent
    btw. peknym prikladom novej strany v parlamente vyzera byt v Cesku Strana zelenych, ktora sa sama presadila bez nejakej velkej medialnej podpory (ANO/SOP) ci vznikom v parlamente (HZD/SOP/SMER…)
    ale inak ma aktualne vyhlasenie OKS ohladne Iraku uz dokonale znechutilo od tejto strany takze opat uvazujem nad mensimi zlami ktore sa do parlamentu dostanu

  5. FrozenDog píše:

    [3] – Súhlasím. Ale štve ma, že tým získa práve tá strana, s ktorou súhlacím presne na 0%.

  6. emmacore píše:

    Markoff, nechapem, ako so svojimi radikalnymi nazormi skoro na vsetko mozes sympatizovat s OKS. Vsak OKS su mili a tolerantni ludia (Dostala poznam) a ty si akokeby permanentne nasraty ;-)
    OKS ma podla mna vyborny program, mozno najlepsi, ale volit ich urcite nebudem. Oni totiz ani len nemaju ambiciu oslovit cielovu skupinu, ktora by im umoznila dostat sa do parlamentu. Nechcem volit diskusny kruzok zopar intelektualov (aj ked mame spolocne nazory), chcem volit niekoho, kto bude realne ovplyvnovat dianie v tejto krajine.

  7. rony píše:

    [5] skor -70% :)))

  8. Markoff píše:

    [6] okrem toho 1. odstavca suhlasim, uz som to pisal viackrat na weblogu, ze OKS nie je prakticky ani politicka strana, uvazoval som o nich ako o volbe dobra a nie mensieho zla, ale je to naozaj strateny hlas, nebudu mat ani 3% na prijatie penazi a pripravu realnej politiky, navyse ma svojimi zahranicnopolitickymi vyrokmi napr. posledne ohladne Iraku vyrazne znechucuju
    pravicovemu volicovi tak nezostava nic ine ako sa rozhodovat medzi mensim zlom SDKU a KDH (a kedze uz minule som volil SDKU napriek Dzurindovi tak asi viem koho budem volit napriek konz. dristom co vedu a myslim ze ta strana moze dost prekvapit nakolko ludia su z Dzurindu=SDKU znechuteni a tak ju budu volit paradoxne aj liberali), cisto hypoteticky ak bude velky optimista tak mozno aj stredove SF, SMK je narodna strana, navyse na mna moc pravicovo neposobi
    zvysok SMER, SNS, KSS, HZDS vyzera byt lavica
    v podstate som sa k tomu vyjadril uz 6.3. pred rokom tu markoff.biz/pivot/entry.php?id=624 a na tom co som napisal sa prakticky nic nezmenilo akurat si treba miesto dvojky ANO dosadit SF a vymenit smer miesto KDH – SDKU, so sedmickou HZDS stale suhlasim aj ked dnes po roku a precitani ich „programu“ a pohlade na vyhlasenia meciara sa mi ich pritomnost vo vlade prieci daleko viac, aj ked technicky to stale viem akceptovat

  9. 21 píše:

    Pravicový volič v žiadnom prípade nemá viac alternatív, pretože KDH je primárne kresťanská strana, zgrupuje ľudí nie na základe spoločného názoru na správu vecí verejných ako trebárs SMER, ale na platforme náboženstva. Až za tým sú iné priority ako trebárs dane a pod. Kresťania nemajú problém spolupracovať so žiadnou stranou (viď. trebárs Nemecko), snáď len Dzurinda ako osoba ich serie, keď nepodporil vatikánsky anšlus a ešte KSS je pre nich ideologická konkurencia. Záver si správny pravicový volič láskavo urobí sám.

  10. rony píše:

    [9] pravicovy volic ani nesmie mat privela alternativ, pretoze je schopny zahlbit sa do analyzovania a vyberania pricom si pomyli volby s vyberom DVD prehravaca v eshope podla parametrov ;-)
    To nie je invektiva, to je fakt, ktory vyplyva s vyssich analytickych schopnosti volica, ktory sa snazi o co najkvalitnejsi vyrobok.
    Naproti tomu, ciel vsetkych predvolebnych kampani je nepremyslavy clovek, ktory reaguje na hole vety. Situacia v CR nam ukazala, ze aj pravicove strany su nutene preladit kampan na tohto volica a nie na viacmenej istych „premyslavych“ volicov, ktori si jasne a pevne vyberu svoju stranu (tym myslim lavicovu alebo pravicovu) a tej sa drzia.
    Ciel kampani je clovek nerozhodnuty a clovek lahko emotivne ovplyvnitelny. (to vieme vsetci, ziadna novinka).
    Lenze pokial premyslavy clovek, ktory si sam urobi svoju volbu zacne hodnotit strany podla kampani, nie je to najstastnejsie. Pokial teda mate uz vybrane, nesledujte kampan :-) To potom moze dopadnut ako v Cechach, ked jedna a ta ista osobnost zhodnoti Paroubkovu kampan aj Topolankovu narovnako a ako „primitivnu“.
    Preto su mi od 1998eho divne tie narazky inak inteligentnych ludi na kampan SDK a dalsia ich retorika, ktora ako keby bola cyklostilovana z volebiek ;-)
    Insitne kampane ake vedu bloggeri by snad mohli skor byt vedene bez pouzitia rozvinutych viet a skor v TV :)
    Som bohaty podnikatel. Mam zamestnancov. Vladne SMER. Mam velke dane. Vyhodim zamestnancov. Mozem podnikat v inom state. Tam mam novych zamestnancov.
    Som zamestnanec. Zamestnavatel plati vysoke odvody. Preto mam mensi plat. Vsetci dostavaju prispevky na prve dieta. Ja nie. Mam 15rocneho syna. Mam 2i byt. Banka tento rok zasa zvysila splatky hypoteky. Mlieko mam za 20. Nedoplatky za energie za 20. Tisic. Plat mam 20 tisic. V hrubom 50. Rocne stravim behanim po uradoch 20 dni.
    Som socialne odkazany. Opat nam zvysili penaznu podporu.
    Som dochodca. Dochodok nam kazdy rok zdvihnu o sto korun. Paradajky stoja v sezone 100 za kilo. V Komarne vraj 99.
    Som minister financii. Je malo penazi na nemocnice. Zvysime dane. Bohatym o 10 percent. Chudobnym o 5. Najvacsi prijem bude od chudobnych. Od bohatych vyzbierame dohromady 20 milionov. Od chudobnych 5 miliard. Napodiv su chudobni nadseni. Obrali sme bohacov.

  11. emmacore píše:

    Ako napisal Lukáš Krivošík: „Musíme si uvedomiť, že socialista je človek, ktorý vám dá päť korún v núdzi, do ktorej by ste sa nedostali, ak by vám predtým nebol zobral desať korún.“
    A toto je krasne zdovodnenie, ako volit: “
    Já sem si ale myslel, že to je blbost a že ty levicový jsou pro chudý lepší, že je ty chudý potřebujou a proto, že je ty chudý volej. No, ale ten učitel tvrdí, že ty socany chudej nemůže volit že prej je volí jen blbej, protože ty socani počítaj s tím, že je volí chudý a ne bohatý a proto dělaj všechno proto aby bylo spoustu chudejch, který je volej, protože ty bohatý by je nevolili protože nejsou blbý – ty bohatý.“
    Zdroj druheho citatu: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2006053101