Korektor slovenčiny ako bookmarklet

Veľkou bolesťou amatérskeho publikovania je korektúra gramatiky (a korektúra členenia textu – typografia). Tej druhej som sa dávnejšie venoval v seriáli o CMS. Prečítajte si celý seriál pre pochopenie ďalších slov.
Prvý problém je v gramatike amatérskych pisateľov. Každý ju máme na istej úrovni a bolo by odomňa blbé preceňovať alebo podceňovať. Bohužiaľ neexistuje (nepočul som) nástroj, ktorým by som si text naklepaný priamo v CMS mohol skontrolovať pred publikovaním.
Riešenie je ozlomkrky v tom, že označím text, vložím do Wordu a skontrolujem. To je ale značne nepríjemné.
Napadlo ma, že by sa to dalo *zmechanizovať.* Označím text vo formulári môjho CMS. Spustím nejaký bookmarklet, ktorý označený text prenesie do Wordu, spustí kontrolu a na konci mi opravený text zostane v schránke. Ním potom text vo formulári CMSka nahradím. (Samozrejme s bordelom spôsobeným Wordom – na to existuje jedno pekné makro Honzu Hučína)
Ďalšia možnosť je využiť nejaký slovník na kontrolu pravopisu inštalovaný buď ako systémová súčasť hostingu alebo dokonca ako slovník v CMS.
*Stretli ste sa už* s nejakými praktickými implementáciami kontroly pravopisu vo webových CMS?
Písané pre tých, ktorí ešte môžu cibriť jazyk v škole a pre tých, ktorí to neurobili.

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. dusoft píše:

    No, asi by to slo urobit cez AJAX a nejaku DB?
    .
    Ale nie, implementaciu som este nevidel.
    .
    Navrh na implementaciu: vyuzit http://www.forma.sk/onlines/speller/index.asp na styl API.

  2. Piki píše:

    Uf, ako pre mňa ;-), takže vyhlasujem ochotu osobne podporiť vývoj či prevádzku. Zásadným sa javí slovník voči krorému by sa to malo kontrolovať. Pochybujem, že Forma by ho dala voľne k dispozícii. Skôr by ako zdroj mohol slúžiť slovník, ktorý je v openoffice.org. Slovník by bol na jednej internetovej lokalite a bookmaklety/extenzie by si to tam chodili kontrolovať. Ako inšpiráciu pre fungovanie extenzie nadhadzujem JustBlogIt.

  3. Piki píše:

    Smola, že spravodaj čítam ako prvý vo svojej RSS čítačke. Akonáhle som prešiel na ďalšie, menej zaujímavé zdroje, ako napríklad zive.sk, tak som sa dočítal: Zaujímavým vylepšením (vo firefoxe 2.0)je tiež zabudovaná kontrola pravopisu, ktorú môžeme využiť na korekciu našich textov napríklad písaných vo webových rozhraniach e-mailových služieb alebo iných formulároch. č.b.t.d.

  4. dusoft píše:

    Na podporu prehliadacov sa ale spoliehat nemozes. Iba ak na intranete.
    .
    Forma samozrejme slovnik volne k dispozicii nedava. Scrape je pololegalny. Byt nimi, davno urobim web API, len tu chyba moderne marketingove myslenie.

  5. mayo píše:

    a čo takto aspell?

  6. Piki píše:

    [4]na podporu prehliadačov… ??? – nerozumiem

  7. dusoft píše:

    [6] „tiež zabudovaná kontrola pravopisu“

  8. Anton Piták píše:

    Pokiaľ sa nemýlim, tak spellcheck majú viaceré free editory, replacementy textarey, napr. známy FCKEditor (http://www.fckeditor.net/) či FreeTextBox (http://www.freetextbox.com). FCKEditor používame aj na weblogu http://weblog.softpae.com

  9. Anton Piták píše:

    PS: Skoro som nenašiel tlačidlo na odoslanie príspevku. Teda v Opere tu tlačidlo nie je, treba náhodne ťuknúť myšou do „Súhlasím s podmienkami“ :-) Celé je to v opere zobrazené nejak divne, chcelo by to trochu upraviť.

  10. rony píše:

    [8] slovensky korektor?
    [9] to je predsa zamer – iq test.