Predvolený pomer strán v prehrávačoch videa

Najčastejšie používam BSPlay, niekedy Windows Media Player. Ešte je tu nejaký MV2, ktorý mi moc nesadol. To len na začiatok, aby ste mi nezačali doporučovať tony prehrávačov.


Videá prehrávané v týchto prehrávačoch majú väčšinou rôzny počet pixelov na šírku a na výšku. Občas menej štandardné – veď aj ja som si videá vo vDub osekával ako sa mi páčilo.
Teraz si predstavte čo pri KAŽDOM videu robím – asociované to mám, takže dvojklik (v skutočnosti Enter vo FAR manageri) a spustí sa prehrávač a v ňom video. Lenže následne u každého nastavujem najvhodnejšie „rozloženie“ na telke. Raz je to kvôli 4:3 seriálu a raz kvôli široko(veľmiširoko)úhlemu filmu.
Naozaj by ma potešila *inteligencia prehrávača* v tom, že si v ňom nastavím svoje vlastné preferencie, ktorými popíšem moju zobrazovaciu plochu a pár podmienok. Čiže mám 16:9 telku a radšej by som chcel mať primerane zaplnenú plochu ale nie príliš oseknutý ľavý a pravý okraj filmu a takisto aby sa to správalo rozumne aj pri *striedaní* rôznych rozmerov filmov. Pre tých čo nepochopili – viem si predstaviť algoritmus, ktorý zistí fyzické rozmery videa a pokúsi sa ich napasovať do fyzických rozmerov môjho televízora s mnou stanovenými ďalšími podmienkami (niekto má radšej pruh filmu v strede výšky obrazovky a niekto zasa vyplnenú celú plochu telky).
Aby mi ten môj prehrávač na svojej ploche neponúkal neustále sprostosti (vo forme tlačítok) ale naozaj potrebné veci, na ktoré musím kliknúť svoj výber (napr. existencia viac zvukových stôp, existencia tituliek). A tieto veci mi ponúkol jasne, prehľadne a ľahko navoliteľné (nie naháňaním vnorených menu alebo pidi ikoniek). Aby ten prehrávač vedel obsluhovať multimediálnu klávesnicu a pridelil tým blbým klávesám aj nejaké funkcie :-)
Väčšinu z funkcií prehrávača potrebujem RAZ, možno DVAkrát a potom mi zavadzajú. Ale *najčastejšie používam* – zmena pomeru strán, výber titulkov, výber jazyka, pauza (uvítam zapamätanie pozície u kvanta videí do histórie, uvítam, že si zapamätá, čo som kedy pozeral, uvítam rozhranie, v ktorom nenaháňam vinne mušky piditlačítok) a potom X na ukončenie.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. a.dusoft píše:

    Hm, idealny prehravac. MV2 sa k tomu u mna blizilo najviac, aj ked bol prekomplikovany a vyvoj zastaveny. Velkost stran nastavujem casto aj j

  2. dusoft píše:

    Hm, idealny prehravac. MV2 sa k tomu u mna blizilo najviac, aj ked bol prekomplikovany a vyvoj zastaveny. Velkost stran nastavujem casto aj ja.

  3. 2ge píše:

    MPC si skusal ?

  4. rony píše:

    [3] hatlapa viauhta, mehrnele pepte?

  5. Fifteen píše:

    [4] on myslel Media Player Classic co jest jeden exe fajl a ktory vie presne to co potrebujes. idealne v ramci kodekoveho baliku k-lite mega codec pack. vratane inteligentneho nastavenia stran plus vyber titulkov. pauza medzernikom. hlasitost a posuvanie videa sipkami. ucinkuje tisic slonov :-)

  6. rony píše:

    no a to, o com pisem to vie? na mojom systeme s dvomi monitormi a tak, ze tlacitka mam na primarnom a video sa premieta na sekundarnom?

  7. Fifteen píše:

    [6] nuz to asi nevie kedze je to jedno okno iba. ale testni si ho. je to naozaj jedno exe ktore sa vobec neinstaluje. ja ho proste zacapim na druhy display a nestaram sa on nejako. pokial potrebujem pauzu kliknem na obraz. a obraz stoji. ale to samozrejme nieje keyboard riesenie.