Zvyknúť si na pozmenené klávesnice alebo čakať?

O tom, že mi po dvoch rokoch skrachovala moja rádiová Logitech už viete. Zo sady mi funguje myška a klávesnicu mám takú voľajakú na kábli.


Prehrabávam sa webkami a pozorujem asi tak dve výraznejšie skupiny zmien v klávesniciach. Logitech a spolovice aj Microsoft presadzujú a viac menej zhodne rozloženie (viď. obrázok) s kurzorovým téčkom posunutým trochu nižšie a doľava. Tým pádom „padajú“ preč pravý Ctrl, Win, Alt viac doľava. Historická šestica s ktorou sa hodne experimentovalo sa zmenila na trojicu. Insert zmizol a Delete zabral jeho miesto a stal sa dvojnásobne veľkým. Miesto trojky na šírku je tam už iba dvojka. Nad nimi sa ešte usadili zostávajúce dve siroty.
Numerický blok je bezozmien.
Funkčné klávesy a Escape sa zmenšujú a všelijako preskupujú. Logitech z nich spravil akési pásiky.
Ďalší smer je „microsoftí“ a od Logitechu sa líši zakrivením radu kláves (viď. obrázok)
Výnimkami sú ešte série diNovo od Logitechu, ktoré majú takmer tradičné rozloženie (iba ten Insert zmizol) a rozložením by mi vyhovovali najviac. Majú však zdvih bežnej „notebookovej“ klávesnice. Písať na notebooku to je niečo ako mrviť sa v centimetrovej vrstve bahna.
Naozaj vážne (skôr v zúfalosti) premýšľam, že kúpim niečo také a začnem si surovo zvykať. S PC klávesnicami pracujem približne od roku 1987. Výhradne bez akýchkoľvek zmien. To je veľmi dlhý čas.
Len sa pýtam, či im (trendom) to vydrží a môžem sa spoľahnúť, že trebárs to Logitechové nové rozloženie zostane stálicou.
Čo hľadám: klávesnicu a myš s kolískou na nabíjanie (neželám si žonglovať s baterkami) prípadne rádiovú klávesnicu, ktorá bude fungovať s prijímačom Logitech, ktorý už vlastním. Slušný dosah klávesnice pretože mi supluje aj diaľkové ovládanie :-) Ak nová myška, tak naozaj kvalitná (nie na hry) prípadne sa bude dať zameniť za tú Logitech MX 700, ktorú mám.
Hľadal som už aj v Tescu, kde som obzeral aj také extrémy ako KME :-) a ostatné „počítačové“ obchody majú široký výber (rozumej nič na obzeranie iba na objednanie).
Výsledok? Pôvodne som plánoval kúpiť nejaký lacnejší tablet ale pokazený Logitech to všetko zmenil ;-) Takže svojimi tipmi na domáci tablet (nie na zarábanie peňazí ale na také hranie na doma) sa môžeš iba pochváliť.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Jozef Benko píše:

    Ja som spokojný s Apple MacBook rozložením a nevymenil by som ho za nič iné… sila zvyku.

  2. emmacore píše:

    Bezdrotova klavesnica IBM ma uplne klasicke rozlozenie, je cierna, lenze nema kolisku na mys. Musel by si zonglovat s bateriami. Inak je uplne super. Mozno aj HP ma nieco podobne.

  3. mekelle píše:

    neznasam nove klavesnice, rovnako neuspesne hladam klavesnicu s klasickymi „f-kovymi“ klavesami a klasickym rozlozenim insert-delete…

  4. Jiří Bureš píše:

    Není nad klasické klávesnice. Třeba takové, jako děláme u nás v Plastice:
    * http://www.plastika.cz/foto/show.php?picture=klavesnice&lang=cs
    * http://www.plastika.cz/foto/show.php?picture=klavesnice-k-370&lang=cs
    Snad to nebudeš brát jako „propagovanie“.

  5. rony píše:

    [4] zaujimava informacia :-)
    normalne si myslim, ze keby som si dal urobit klavesnicu na mieru, tak to bude najlepsie riesenie :)))

  6. mafo píše:

    spravne rozumiem, nevyhovuje ti nizkozdvihova klavesnica ala notebook?
    nikdy som nepouzival notebook, ale ked som raz na jednej nizkozdvihovke pisal, tak ma tak ocarila ze dnes ju mam doma (lacny /890/ bezdrat set od Labtec)

  7. rony píše:

    [6] samotny zdvih nie az tolko ako podivne rozlozenie, zmensene, popresuvane klavesy. Ak robim na notebooku tak v kuse bohujem, lebo neviem najst klavesy – nie preto, ze tom trupik ale preto, ze mozem pisat aj so zatvorenymi ocami a na polohe predsa nezalezi len na klavesnici :-)
    ak by nizkozdvihova splnala moje pravidla – Enter, Esc, normalny medzernik, klavesy tam kde maju byt… tak kludne.
    lenze ak o dva roky budem zasa riesit dilemu, co s tymi dalsimi novatorskymi nezmyslami v rozlozeni, tak radsej do riti s tym.
    ja chcem klavesnicu kvalitnu, nechcem „usetrit“ (co sa netyka iba penazi).

  8. eSBe píše:

    Po cca 10 rokoch mi odisla stara dobra Chicony a vhodnu nahradu som hladal asi pol roka :o) Teraz som nahodou objavil v Sharku klavesnicu Prestigio, cca 290 SKK, velky Enter do prevrateneho L; maly Backspace, dlhy lavy Shift, uplne klasicke rozlozenie bez zbytocnych multimedialnych a uspavacich tlacidiel; skoda len, ze nema vacsi zdvih. Dokonca aj funkcne tlacidla maju klasicku velkost. Tak som par zobral do zasoby; nemam chut pri nejakom dalsom vypadku skusat, co si zase vyrobcovia povymyslali za zlepsovaky.

  9. rony píše:

    Tak som sa trochu vecí dočítal (viď. moje delicious) a s tou novotou, že kurzorové šípky vľavo a nadol plus tá šestica kláves na výšku to môže byť len poblúdenie – Logitech a chytil na návnadu od MS. Horšie je, že dokonale.
    Pretože trvám na bezdrôte, tak je situácia viac než naprd:
    Logitech 5000 síce vyzerá exkluzívne, no výdrž bateriek klávesnice je 2 týždne! Pričom táto moja terajšia pokazená 2 roky! Zároveň má vraj nejaké lagy v komunikácií. Neváhal by som ak by to bola excelentná klávesnica.
    diNovo má klasickejšie rozloženie ale najmenej pochvál je za „písanie“. Veľmi tesne.
    Je tu ale Logitech 3100. Výborná myška a klávesnica bez výhrad. Nepočítam to rozloženie. Nemá síce dotykové ovládanie ako 5000 a má zasa 1000ku myšku…
    Dokonca by mohla byť kompatibilná s mojim terajším setom.
    O niečo lacnejšia je Logitech 3000 ale tá nemá kolísku na myš a myška je iba 600ka.
    Microsoft ma vlastne sklamal, najdivotvornejšie klávesnice… a vlastne slabý výber v obchodoch.
    Dosť pomohol test sád na Žive, kde som sa dozvedel všeličo potrebné.
    Kedy by som neváhal? 3100ka s najklasickejším rozložením.
    ale nejdem na to bezhlavo a pokiaľ do mesiaca nič nenájdem, tak kúpim nejaké prechodnejšie riešenie na drôte alebo vyčistím toto čo mám na stole.