Orange Homebox nezvýši ceny po konci testovania

Už dávnejšie spôsobil Orange v Petržalke „bolesti“ všetkým WiFi providerom. Proste bez informácií naviac ponúkol spoločenstvám vlastníkov bytov vybudovanie pripojenia a to bez akejkoľvek platby. Keďže sa nedalo nič zistiť, tak to vzbudzovalo rôzne otázky. Ešte pred tlačovou konferenciou sa tradovali reči a tak konferencia priniesla hlavne potvrdenia dohadov. Naozaj sa bolo čoho „báť“.


Koniec koncov momentálne je bezkonkurenčne najrozšírenejší a najvýhodnejší internet šírený bezdrôtovo (aspoň v poslednej míli) so všetkými dôsledkami najmä v huste obývaných aglomeráciách.
*Pidiprovideri s WiFi* sa jakživ nedokázali dohodnúť na akejkoľvek jednotnej platforme – napríklad územne sa rozdeliť alebo dokonca formou „asociácie“ zjednotiť svoje podnikanie. Tak sa bežným stáva, že v jednom regióne operuje *niekoľko desiatok providerov* s desiatkami či stovkami klientov a navzájom sa chtiac-nechtiac rušia v rôznom zmysle významu tohto slova.
*Orange narušil pomerný kľud.* DSL a káblový internet nemali v tejto triede konkurenciu. Tou mojou triedou je relatívne rýchly, spoľahlivý prístup k internetu za cenu, ktorá nepredstavuje problém pre domácnosť aj bez nutnosti byť naozajstný fanúšik či profesionál. Ten, kto používa internet ako profesionálny nástroj nemá problém platiť si niekoľkotisícové mesačné „paušály“. Lenže sa zamyslite – elektrinu berieme všetci, čosi za ňu platíme. Myslíte si, že elektrikári z profesnej hrdosti majú kvalitnejšiu elektrinu ale za niekoľkonásobnú cenu?
V každom prípade Orange sa svojim krokom stal hrozbou aj pre káblové spoločnosti. Ponúka totiž dobrý kanálový rozsah pre šírenie televízie.
Konferenciou Orange uviedol, že začína s pilotnou prevádzkou a v rámci nej uviedol nejaké – povedzme *atraktívne ceny.* Ja osobne som si tam našiel balíček s mesačným paušálom asi tisíc korún mesačne (bez DPH) čo zahŕňalo TV a internet. Vcelku je to aj tak dosť, no v prvom rade by som samozrejme *zrušil UPC,* ktorý mi neustále dvíha ceny za to isté (proklamované zlepšenia a prídavky ma nezaujímajú). Dokonca je schopný lákať nových klientov na rôzne (výrazné) zľavy (ak sa zaviažu) a na mňa, ktorý sa rovnako viaže polročnou platbou akosi „zabudli“.
U internetu je treba povedať, že Orange ako prvý ponúka pomerne vysoké rýchlosti. Tie u internetu síce nie sú tým hlavným faktorom pre hodnotenie kvality a výkonnosti (verte, že všetci provideri uvádzajú len marketingové čísla, ktoré sa ani nedajú porovnávať navzájom). Dôležitá je ale použitá technológia, kde optický rozvod je takmer konečným riešením pre techniku nasledujúcich desaťročí.
Nebol by to internet, aby sa neozvali hlasy, že po ukončení testovania Orange všetky poplatky dvihne.

Služba Mesačný poplatok
Domáci Internet 1398 Sk
Digitálna TV 799 Sk
Telefónna linka 799 Sk
Pri kombinácii sú zľavy, napr. všetko dohromady:
Domáci internet 1398 Sk
Digitálna TV 400 Sk
Telefónna linka 200 Sk
Všetky ceny sú uvádzané v Sk bez DPH.

Dokonca je tam výrazné zdvihnutie ceny za internet.
Teraz *poďme špekulovať* nad takýmito správami. V prvom rade sa k tomu vždy dopovie, že všetci klienti, čo sú v skúšobnej prevádzke budú mať ceny zachované. Keďže viazanosť je dlhodobá, tak je to aj veľmi atraktívne.
Takéto virálne masírovanie tých, ktorí prípojky majú je veľmi prínosné. Projekt bude úspešný až po naozajstnom záujme. Služby tohto typu totiž žijú iba z toho, že majú *nadlimitné množstvo klientov* – ich náklady totiž nie sú priamo úmerné množstvu klientov a v úvodne fáze preto vyžadujú extrémny nárasť zákazníkov.
Hrozba odradenia budúcich klientov po ukončení testovania je veľmi malá. Všetci si totiž hovoríme to isté – budú akcie, jarné, letné, horúce, mrazivo nízke, vianočné ponuky. Odhadujeme, že v tom čase už budú konkurenti s cenami tak nízko, že *nedovolia oranžovému internetu z homeboxu ísť nahor.* Stále totiž musíme uvažovať, že Homebox aj na budúci rok bude nováčikom snažiacim sa o zákazníkov. A bude musieť v prvom rade preberať klientov WiFi miniproviderov ale aj DSLkárov či káblovkárov.
V internete je rok veľmi dlhá doba.
Ja by som sa dnes za žiadnu cenu *nezaväzoval* žiadnemu internetovému či káblovkovému providerovi. Tak alebo onak sa mi to zdá úchylné nechávať sa zaviazať. A platí to aj na Orange Homebox. Viazanosť totiž odradí všetkých neusadených klientov. A tými sú všetci ľudia žijúci jednou nohou v terajšom zamestnaní a druhou už niekde inde, bývajúci v podnájme. Ešte nebýva zvykom, že vlastník bytu zároveň platí prípojku na internet a nájomníkov iba „strieda“.
Takže nové ceny ešte len uvidíme.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. emmacore píše:

    Poznamka o viazanosti je rozumna. Myslim, ze je vela ludi, ktori ocenia „prenosne“ riesenie. Ked som si pred asi rokom a pol aktivoval EDGE ako doplnkove pripojenie, netusil som, ze sa zmeni na hlavne prave kvoli tomu dovodu, ze v podnajme sa nechcem viazat, ani tahat droty.

  2. Markoff píše:

    ad viazanost, UPC Chello si je mozne aktivovat za 500Sk ktore stratite a 2500Sk depozit ktory vam vratia, takze moja volba dalsieho inetu v BA je jasna, toto o neviazanosti u Chello som bohuzial zistil az ku koncu byvania v BA po tom ako sa vsade medialne masiruje 13mes. viazanost a o tejto moznosti sa len suska
    ad TV, neporovnaval by som TV cez net s tradicnou kablovkovou, u TV cez net moze byt problem s pripojenim viacerych TV ci sledovanim viacerych roznych programov naraz, takze pre domacnosti ci podnajmy s viacerymi ludmi su TV cez net nepouzitelne, je to dobre len pre jednotlivca ci nejaku 2cl domacnost s jednym TV
    ako net je to ale dobre, otazne je este ake tam bude FUP, lebo zase ak tam daju nejakych 5-10GB tak je to vysmech oproti prakticky neobmedzenemu Chello, co tiez nepovazujem za spravnu ale u podstatne rychlejsieho netu cakam predsa len aspon nejakych rozumnych 15-30GB co je snad take rozumne mnozstvo dat ktore moze jednotlivec aj realne spotrebovat bez toho, aby ako dementny teenager nezalohoval inet u seba na disku len preto, ze moze a ostatnym bral kapacitu a oni na neho doplacali