Firewall – Harrison Ford a elektronické bankovníctvo

Film Firewall začína tak, že mi hneď docvaklo o čom bude. Harrison Ford je zamestnancom banky a stará sa o bezpečnosť elektronického bankovníctva. To je dostatočný dôvod na dopozeranie filmu. Vzhľadom na to, že o tom čosi viem, nebudem tu menovať logické chyby filmu a radšej sa nad ne povznesiem. V záujme vybudovania zápletky sa vedome robí kopec povedzme „kompromisov“.


Harrisona osloví v banke chlapík s obchodnou ponukou, ktorú si ponechá na zváženie. Lenže medzitým gang tohto chlapíka prepadne v Harrisonovom dome jeho rodinu a použije ju ako páku k tomu aby ho donútili *prelomiť počítačové systémy banky.*
Firewall neodhaľuje veľa pre počítačových fanúšikov (až podozrivo málo a povrchne) aj keď sa vlastne všetko točí okolo uskutočnenia *“počítačového“ prepadu banky.* Nie je ani vyslovene „thrillerom“ plným napätia, kde vás šokujú rôzne dejové zvraty. Často pozeráte scény s hlavným hrdinom a netušíte čo robí, kam ide, prečo tam ide, čo tam urobí (scéna keď sa zo strechy cez balkón šplhá k Harrymu).
Film nedáva ani dosť materiálu na *rozvinutie konšpirácii* o počítačových zločinoch pretože zjavne ich podáva (zámerne?) nevieryhodným spôsobom. Ja si totiž myslím, že k zámerom ich uskutočniť nie je potrebný únos, vraždy medzi príslušníkmi gangu. Tieto prvky sa snažia dej dramatizovať pretože počítače nevyzerajú vzrušujúco.
Pekné je ale pozerať na gigantickú serverovňu „malej“ banky. Na vstupy za pomoci odtlačkov prstov, ktoré si ostraha zo sklenej „kukane“ *zapisuje poctivo do zošitka.* Na notebook na streche auta, ktorým sa dostanem ako administrátor do vysoko bezpečných vnútorných sietí banky. Na autíčko, ktoré ruší obraz LCD monitorov (boj trilobitov).
Neviem sa rozhodnúť, či je to naozaj taký film, ktorý bezpodmienečne musíte vidieť. Pokiaľ máte čas, urobte to. Je však pravdepodobné, že vás bude film nudiť.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. bolek píše:

    ano mas pravdu, nudil ma, netreba to bezpodmienečne vidiet