Počítadlá, vyhľadávacie frázy, prístupy a tak

V stránkach sa nachádza často kvantum kódu, ktorého úlohou je čosi počítať. Tak máme v stránkach počítadlá Toplist, Google Analyser, 103bees, Navrcholu.cz a kopec iných.
Môj verný čitateľVšetci dobre vieme, že drvivá časť prístupov býva z vyhľadávačov a napodiv logicky takmer všetky počítadlá „počítajú“ a vymaľujú grafy práve toho najmohutnejšieho – analyzujú na aké výrazy ku mne chodia, z akých vyhľadávačov.
Preto som sa sám seba spýtal, prečo v tých počítadlách nie je sekcia či filter, ktorý by „odpočítal“ všetky prístupy z vyhľadávačov a ponechal ten zvyšok.
Možno ten by bol istým spôsobom zaujímavejší. Napríklad z brutálnych počtov prístupov na výrazy ako Britney, porno, SMS mi z rebríčkov uteká informácia, že ma ktosi kdesi zalinkoval. Celkom určite mi unikne informácia, že tu a tu je človek, ktorý ma šiel navštíviť cielene. Ťažko identifikujem aj počty takýchto prístupov – proste netuším, kto a koľko mám tých návštevníkov, ktorí ešte pred návštevou vedia kam idú.
A od toho sa odvíja uvažovanie, čo títo ľudia u mňa robia? Netrápia sa s mojim webom? Práve im má totiž cenu napomôcť. Pretože patríš medzi mojich verných…

Môže sa Vám ešte páčiť...

14 komentárov

  1. dusoft píše:

    napr. by z toho plynulo ponaucenie, ze stali citatelia na titulku vobec nechodia…

  2. Tibor píše:

    …čo si neurobíš sám… :-)
    apropo: chodím sem priamo, alebo z weblogy.sk

  3. Pjotr píše:

    Nemá napríklad Google Analytics aj podrobné štatistiky, kto odkiaľ prišiel? A teda aj tie, čo neboli vyhľadávače?

  4. rony píše:

    hodne tazko si odtial odmyslim tie vyhladavace.
    ja chcem carovne tlacitko: vyhladavace skryt.

  5. sloper píše:

    GA predsa rozlisuje vyhladavace a priame odkazy – organic a referral. Neviem, ci pisem o tom, co mas na mysli, ale ja pomocou referral mam presny prehlad, kto ma linkuje, s odfiltrovanymi pristupmi z vyhladavacov.
    Napr.:
    Marketing Campaign Results – Medium Conversion – referral

  6. rony píše:

    [5] ano! lenze sa mi v tom zozname pletu prave tie vyhladavace :-) pockat… pozrel som si rodny list… mam tam napisane ‚slovenska‘ nie TATAR :-) takze snad som v poriadku ;-)

  7. sloper píše:

    [6] asi som tatar ja, lebo mne sa v referral nepletu ;-) ale vazne – ako je mozne, ze sa ti tam pletu? ved pod organic mam pristupy z vyhladavacom a pod referral mam pristupy z priamych odkazov. Pod referral sa mi zapletie jedine vyhladavac, ktory v ramci meracieho kodu nie je vyspecifikovany, ale potom naprava je jednoducha.

  8. dusoft píše:

    to bude tym nepodarenym rozhranim (resp. nepouzitelnostou ) toho GA – nemate nahodou rozdielne nahlady na statistiky? (webmaster, marketer, etc.)

  9. rony píše:

    [7][8] mozno som nepozeral na spravne miesto… este vazne v tom GA pohladam. Teda niezeby som bol nejaky jeho odporca ale na GA chodim skor vynimocne, takze…

  10. Piki píše:

    Myslím, že ide o inú vec. (samozrejme domýšľať si, čo chcel autor povedať a nepovedal je isté riziko, na týchto stránkach obzvlášť ;-).
    Zdá sa mi samozrejmé, že každé štatistiky zobrazia zvlášť tabuľku koľko prišlo z vyhľadávačov a zvlášť tabuľku, kde je zoznam odkazujúcich stránok spolu s počtom koľko UV z tej ktorej stránky prišlo. Minimálne môj „phpmyvisites.us“:http://www.phpmyvisites.us/ to tak zobrazuje. No ostatné štatistiky, napríklad: veľkosť displeja, z akej krajiny, akého poskytovateľa, či mali zapnutý javascript, priemerná dĺžka návštevy…, tak tieto informácie sú pre všetkých, ktorí prišli, bez ohľadu, či sú v tabuľke „z vyhľadávačov“ alebo „zo stránok“. Keď už to rony nadhodil a zamyslel som sa nad tým, bolo by šikovné to takto vedieť prepínať. Prípadne medzi novými a vracajúcimi sa návštevníkmi.

  11. Hujer píše:

    Tak trochu off-topic:
    Rony, ty jsi takovy carodej dobrodej, nemam moc zkusenosti, a potreboval bych poradit. Jak zajistit (v mem pripade PHP nebo JS) aby se napriklad stranka pokousela pristoupit na dokazovany web jen po urcitou dobu. Priklad: mam na strance cteni RSS kanalu, ale dotycny web/server je treba spadnuty nebo nepristupny. Ma stranka se ale stale pokousi se tam „dostat“ a brzdi tak celkove nacitani hlavni stranky meho webu. Da se nejak limitovat doba/cas po ktere se toto zastavi pokud nebude uspesne ?

  12. sloper píše:

    [9] nechal som na konci [5] presne miesto, kde to najdes.
    [10] pochopili sme, co rony myslel – v GA najdes i presne to, co popisujes – rozlisenie, krajina a pod. zvlast pre referral a zvlast i pre organic.
    Mimochodom, spominas meranu velicinu – ci bol alebo nebol zapnuty javascript – tak GA a ani ziadny iny merac, ktory ma meraci kod v javascripte, ti tuto meranu velicinu neposkytuje. Ak totiz zapnuty nie je, GA ani nic nemoze zmerat. Poskytovane su udaje o Jave.

  13. rony píše:

    [11] ak ti ide priamo o RSS, tak ti doporucujem pouzit kniznicu „SimplePie“:http://spravodaj.madaj.net/view.php/2006/12-rss-kniznice-v-php-magpie-alebo-simplepie
    Ta uz samotna vie kesovat RSS kanal a ma nastaveny aj timeout. Kesovanie je dobra vec – ja nacitavam do stredneho stlpca RSS z delicious. Bez kesovania ma delicious neustale blokovalo pretoze pri kazdom nacitani som siel na ich server a samozrejme zatazoval ho tym.
    [12] [10] jo a este som tym chcel povedat, ze si mame vazit tych skutocnych citatelov :-) pretoze tych je daleko menej ako tych, co pridu z vyhladavaca ;-)

  14. Hujer píše:

    [13] Dik moc, Rony.