Kataster portál

Včera som si odskúšal ten masívne propagovaný Kataster portál. Preboha.
Chápem do čoho všetkého sa museli investovať prostriedky. No prečo nenašli pár tisíc na nejaké usability konzultácie?
Vyhľadávací formulár a to, čo nasleduje po ňom je „tragédia“ (preháňam trochu) použiteľnosti.


Privíta vás formulár, kde je každá položka ohviezdičkovaná. Tak na čo to je potom dobré? Zrovna sa mohli nad povinne volitelnými položkami „dvojité“ hviezdičky vymeniť za nápis „Vyplňte aspoň jeden údaj“. Označiť každé pole hviezdičkou sa mi zdá zbytočné.
Systém sa nedokáže vysporiadať so zámenou poradia mena a priezviska. To je ten najmenší problém.
Pod formulárom je niekoľko tlačítok a naozaj ani ja neviem, ktoré z nich stlačiť pretože nepoznám rozdiel medzi ich funkciou. Naozaj neviem, čo urobí „Vytvoriť zostavu“ a „Zaradiť zostavu“. Je v tom rozdiel? Stačilo by jedno z tlačítok mierne odlíšiť aby sa pochybnosti stratili. Význam ostatných tlačítok je pre už skúsených používateľov vyhľadávania.
Za zaujímavejšie považujem vypĺňanie lokality. Tá je rozdelená – možno odborne správne a exaktne – pre mňa nesmierne nepochopiteľne. Našťastie – a to je plus – systém vie kontrolovať už napísané a ponúka možnosti z databázy. To oceňujem, inak by som bol zúfalý.
Pochopiť však rozdiely medzi Kraj, Okres, Obec, Katastrálne územie, chce isté znalosti a hlavne „pokus-omyl“ skúmanie, čo tam vlastne treba napísať. Nakoniec sa ale dopracujeme a zadám tlačítko „Vyhľadať“ (ostatné ignorujem).
Po vyhľadaní aj tak nakoniec stláčam „Vytvoriť zostavu“ :-) pretože až tu sa dostanem na akúsi obrazovku, kde čakám na vygenerovanie PDF súboru.
PDF súbor sa zobrazí po kliknutí na číselne uvedený dátum a čas :-) (je to naozaj intuitívne?) čo ma napadlo iba preto, že je podčiarknutý a teda „klikateľný“.
Celý systém v pozadí je podľa všetkého dobrý, prešpekulovaný a vymakaný. Rozhranie je už skôr pre skúsených a otrkaných používateľov. Nováčika, ktorý by si chcel jednorázovo niečo nájsť systém skôr zmetie (a zmätie).
Čo by som urobil?
Nejaké vodítka vo formulároch, ktoré ukážu v množstve možností optimálnu cestu. Napríklad miesto zadania troch a viac údajov o polohe pri hľadaní podľa vlastníka by som tieto voľby nechal ako voliteľné a polohu určoval zadaním názvu mesta či obce. Systém by sa až potom mohol pýtať na presnejšie určenie lokality ak je to naozaj preň nevyhnutné.
Tým by sa formulár hľadania podľa vlastníkov zredukoval na dve položky. Meno/dátum narodenia/IČO a poloha. Povinná by bola iba tá prva. Podľa toho, čo by v prvej položke človek zadal, by systém vedel odlíšiť, či ide o meno alebo číslice dátumu narodenia či IČO. Ak by to chceli prešpekulovať, pod prvú kolónku by som dal prepínatko „Meno/dátum/IČO“.
Pri polohe by na začiatku bola iba jedna kolónka. Je použitý AJAX, takže zadám napr. „Bratislava“. Ak by systém vyžadoval ďalšie upresnenia, až vtedy by pribudli ďalšie „vyberacie“ možnosti.
Miesto štyroch tlačítok, by som tam dal maximálne DVE.
Tlačítko Vyhľadať je v terajšej podobe aj tak zbytočné, iba ma oddiali od toho, čo chcem. Alebo by som proste zobrazil zoznam toho, čo sa našlo v zozname, v ktorom by už bolo jasné kam kliknúť ak chcem zobraziť PDFko s listom vlastníctva.
Generovanie PDFiek je pre systém zrejme hodne zaťažujúce, možno by som ho čo najviac zatienil uvádzaním informácii priamo v HTML podobe a PDFka ponechal ako explicitnú voľbu pre zobrazenie informácii ak si to niekto chce vytlačiť.
Tak. Kataster portál mi vypísal Problem loading page a tým končím :-)
Pokiaľ máte pocit, že iba húkam a nemiestne kritizujem, tak moje stanovisko:
*Sprístupnenie katastra je obrovská vec.* Naozaj extrémne užitočné. Fakt to oceňujem. Toto všetko je dôležitejšie ako nejaké prkotiny v rozhraní vyhľadávania. Len dúfam, že miesto toho, aby som musel na iné úrady nosiť listy vlastníctva si to už každý orgán dohľadá sám *bez nutnosti ma preháňať na kataster.*
Ak neplatí posledná veta, tak sa Kataster portál iba stal ďalšou nákladnou hračkou, ktorá nevyrieši stratu času občana pri obiehaní úradov.
Pozrite si sami tohto „kapra“ na www.katasterportal.sk
Súvisí: Katastrálny portál porušuje zákon na ochranu osobných údajov…výpis z LV, ktorý som získal anonymne … obsahoval aj údaje iných osôb, ktoré by podľa Zákona o ochrane osobných údajov nemali byť prístupné komukoľvek…

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. dusoft píše:

    Objektívny článok – kataster je pre nováčika nepoužiteľný. Nehovoriac o nutnosti vedieť katastrálne územie. Človek vie, že býva dajme tomu v Ružinove, ale či sú to Nivy atď. – tu by sa hodilo zadanie ulice.
    Veď sa stačí pozrieť na web slovenskej pošty – tam stačí zadať ulicu a systém sám nájde psč. rovnako tu by to mohlo ísť – zadám ulicu, č. domu (nie popisné! – to väčšinou nikto nepozná), mesto a systém sám nájde katastrálne územie. je zbytočné sa preklikávať 3 dropdown menu. a čo tak hľadanie podľa psč?
    povedal by som, že je výborné, že to spojazdnili zadarmo (vďaka zákonu) ale systém je taký, ako bol predtým – neintuitívny. pripomína ťažkopádneho kapra, ktorý si hovie v bahne.
    no, ale niekto za tie peniaze musel niečo vyprodukovať (hoc na použiteľnosť za zvysoka vykašľal):
    „Dostala za to 9,9 milióna, okrem toho jej ústav platí ročne 3,8 milióna za softvérovú podporu. Ďalších 115-tisíc mesačne dostáva firma za zabezpečenie 24-hodinovej prevádzky.“ (SME)

  2. rony píše:

    [1] ten system to vie! normalne doplna udaje a dohladava. miesto zadania z klavesnice kompletneho nazvy si vyberas. no je to trosku zasmodrchane, ze na zaciatku mas skepsu z toho, co tam vlastne napisat. neskor zistis, ze ten system hybe hlavou kremikovou.
    hej, mne je jedno kolko to stoji. je tu len otazka, kolko usetri casu tym, co som povedal na konci.
    MUSI to fungovat tak, ze kazdy organ, co chce list vlastnictva, MUSI si ho uz dohladat sam.
    a tiez mi je jedno kolko to stoji ale par prostriedkov na pouzitelnost rozhrania by sa mohlo najst :-)

  3. ji píše:

    skusali ste tam zobrazit mapu? uz som to skusal par krat aj v roznych prehliadacoch, ale neviem sa dopracovat k nicomu :(

  4. polomrzak píše:

    V sobotu mi mapa isla, ale odvtedy mi to vypisuje, ze chyba pri pripojeni do DB, navyse mi funguje len v exploreri a o intuitivnosti mapy by sa dalo polemizovat asi este viac, tie formulare su celkom v pohode este oproti mape.

  5. dusoft píše:

    nie, mapa mi nesla. ani v sobotu ani dnes.
    rony: kde je ten ajax s doplnanim? nenasiel som ho tam.

  6. kava píše:

    mapa mi ide len v IE, je celkom prehladna akurat zial nie je kompletna. zaskocilo ma napriklad, ze v mojom okrese nie je spracovane samotne mesto, ale len par pre mna nezaujimavych lokalit (dedin) v okoli. som skor cakal ze prioritou budu hlavne sidla v regione a nie kopanice.. snad to coskoro zaktualizuju.
    vyhladavanie v katastri samotnom je sice zlozitejsie, ale v konecnom dosledku som sa dopracoval prave k tym informaciam ktore som hladal. verim vsak, ze novacik ktory si uzmysli ze teraz „prelustruje“ vsetkych susedov sa celkom natrapi. a je to tak asi aj dobre;)
    zaraza ma ale fakt, ze kataster zverejnuje rodne cisla. tu nieco smrdi.

  7. polomrzak píše:

    Ozaj, ešte pridávam, že na rodné číslo som pri svojom „lustrovaní“ nenarazil ani na jedno, iba dátumy narodenia a záznamy sú rôzne aj v tom, že niekde sú uvedené rodné priezviska, niekde nie….možno to záleží od konkrétneho zákona, ktorý platil v dobe zápisu, neviem.

  8. rony píše:

    to uvadzanie mien je vec natukavacov – vies ako to je, ked si tisic ludi svojim sposobom vylozi pomerne jednoznacnu polozku Priezvisko.
    Ta ludova tvorba… to pozna snad kazda firma :-)

  9. orim píše:

    Veľmi som uvítal, to že si z internetu zistím niektoré údaje, ale bohužiaľ mne dnes nešlo nič okrem toho prvého formulára, aj keď som ho akotak vyplnil, pretože som mimobratislavský tak som nvedel obec a pod. ale nič som nevyhľadal, čo ma dosť irituje.
    Zatiaľ je to pre mňa sklamaním. Za tie peniaze odvedený výsledok – nebudem to radšej komentovať ???

  10. rayen píše:

    sice to je na internete, ale tu buzeraciu, aroganciu a neochotu na urade si tato stranka vynahradza mierou vrchovatou