Skúsenosť s haváriou už mám za sebou

Nečakal som to. Auto mám v servise a vyskúšal som airbagy. Ja som šiel v štvorprúdovej ceste na dvojke keď mi do cesty vbehol sprava z autobusovej zastavky. Takže pravý predný roh ho dostal, vyleteli airbagy a prvé čo som zacítil bol dym. Nedošlo mi nič iné akože horím. Našťastie nie. Auto zotrvačnosťou prešlo celú cestu krížom, vypol som motor a zaregistroval húkanie auta. Dobehol nejaký chlapík, čo šiel v protismere, vyrvali sme kábel z baterky. Polícia, čakanie, poisťovňa, čakanie, odťahovka, čakanie. Odvoz do servisu a som doma. Všetko všehovšudy tri hodiny. Foto 1 a Foto 2
Takže to bola moja skratka „kľudnejšou“ trasou do Auparku :)
Poučenie: ja som vždy vedel, že autá na zastávkach MHD nesmú zastavovať. Vodič toho bieleho auta tam stál a rozbehol sa bez toho, aby sa presvedčil, či naozaj môže. Ja viem, že je to bežná vec ak na MHD zastávkach zastavujú autá a vybiehajú z nich, lenže predpisy hovoria niečo iné.

Môže sa Vám ešte páčiť...

22 komentárov

  1. marek píše:

    clovece, tak to ti nezavidim:/

  2. emmacore píše:

    Kokso, blbe. Nezavidim. Dufam, ze ti to daju rychlo dokopy.
    Ked ti buchli airbagy a ked este nahodou mas aj pyrotechnicke napinace pasov, dym je uplne OK (dnes som cital navod k svojmu novemu autu, mam nastudovane).

  3. rony píše:

    hej a teraz to vsetko casovo poriesit… sakra.

  4. Kozo píše:

    Si sa klepol s autobusom ?

  5. dusoft píše:

    Kozo: podla fotiek s tym bielym favoritom.

  6. rony píše:

    [4] biely favorit ano. nemal stat na zastavke, mal sa pozriet ci nieco nejde. proste mi znenazdania vbehol do cesty.

  7. cartmanko píše:

    hlavne ze si ok. zdravie je prvorade.
    takych tukancov este zazijes.

  8. OttY píše:

    Vitaj v klube. Ja mam takýchto za sebou už viac. Posledný bol v septembri. Stál som v kolóne a do mňa od zadu bola natlačená Vectra, do ktorej vletelo BMW rady 5. Ešte dva dni ma bolel krk. Maníkovi v BMW sa vraj šmykla noha z brzdy.

  9. Pavel@cetoraz píše:

    Včera zřejmě byl nějaký špatný den. Také jsem zagumoval po tom, co mi stařík ve favoritu vyjel do cesty. Stál tam, blikal doprava a najednou se rozhodl a vyjel vlevo. Bez blinkru, bez varování.
    Naštěstí bez kontaktu.

  10. prudic píše:

    na margo tvojho, „Poučenie: ja som vždy vedel, že autá na zastávkach MHD nesmú zastavovať.“
    vodic ma pravo na zastavenie na urychlene vystupenie a nastupenie osob pripadne vylozenie a nalozenie nakladu, kdekolvek pri krajnici, ak tym neohrozi bezpecnost a plynulost dopravnej premavky.
    Ty si vraj vodic?

  11. rony píše:

    [10] nie moj nie som. to je vyjadrenie policie, ktora tam dorazila.
    mily prudic: precitaj si moju vetu znovu.
    prudic si sa pomenoval z akeho dovodu? mas rad pocit istoty, ze ked tresnes nezmysel, tak ti ho nemozno vratit naspat? Nad tvojou poznamkou som sa zamyslel a pokusil som sa najst na internete nejaky citat z predpisov… za tu chvilu som nenasiel uplne vsetko ale snad dohladas dalsie :) ved ja som sa teba konkretne snad nicim nechcel dotknut, alebo ano?
    a ked uz hovoris o tom kde moze vodic zastavit:
    vodic nemoze zastavovat KDEKOLVEK pretoze su urcene JASNE miesta, kde je to obmedzene.
    k zastavke MHD:
    _“Vodič v zmysle § 24 ods. 1 písm. f) zákona č. 315/1996 Z. z. o premávke na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov nesmie zastaviť a stáť pri zastávke električky, autobusu alebo trolejbusu bez nastúpného ostrovčeka v úseku, ktorý sa začína dopravnou značkou pre zastávku a končí sa vo vzdialenosti 5 m za označníkom zastávky, a tam, kde taká dopravná značka nie je, vo vzdialenosti kratšej ako 30 m pred označníkom zastávky a 5 m za ním, ak je priestor zastávky vyznačený príslušnou vodorovnou dopravnou značkou, platí tento zákaz len pre vyznačený priestor.“_
    Vyklad si moze asi urobit kazdy svoj a priznam sa, je mi to vcelku jedno, pre mna je problematicky najma ten bod, kedy sa mal vodic pri vchadzani presvedcit ci neobmedzi alebo neohrozi prechadzajuce vozidla.
    tvoj citát nie je „povolenim k zastavovaniu kdekolvek ak to robis urychlene“ ale je iba puhym vysvetlenim pojmu „zastavenie“. To, co sa zastavenim chape.
    Viem, ze si potrebujes zaprudit a preco si nezaprudit , ked to nikto nezakazuje. Ja som rad, ze sa nikomu nic nestalo, ze v protismere nic neslo a z kopca inych veci. Ak sa chces sprtat v tom, co napisem, tak skus byt aspon trosku prijemnejsi, tebe osobne som nic zle neurobil.

  12. OttY píše:

    [11]: Nechcem prudiť, ale v predpise sú dve formulácie. „Zastaviť“ a „zastaviť a stáť“. To druhé znamená zaparkovať. Opravte ma ak to nechápem správne. Tak to mám zafixované 16 rokov.

  13. rony píše:

    [12] ano, ale tu to nema asi zmysel rozoberat.

  14. Dano píše:

    No ked som videl v zahlavi stranky buchnuty airbag na volante zo svista, nebolo mi vsetko jedno. Nepises vsak o zraneniach, tak to som celkom rad. Este dufam ze chlapik ma poistku (pov. rucenie) a ak ano tak v nejakej normalnej poistovni.
    Vlastne ako tak pozeram na obrazky, v pozadi je DK Zrkadlovy Haj, tak pri tom stanku stoji kazdu chvilu niekto, smola ze si to schytal.
    OT: Emmacore: co mas? (bratranec Dano :))

  15. rony píše:

    [14] dik, nic sa nestalo, teraz si myslim, ze to bol maly zazrak.
    podla toho ako to prebieha s poistovnami, tak chytam skepsu a chcem verit, ze z toho nevyjdem ako ceruzka zo zleho struhadla.

  16. Marty píše:

    Hlavne dufam, ze vinnik nema ako poistovnu kooperativu. Lebo u tych este dnes riesim nahradu skody za dvere prevalene na parkovisku jednou „sikovnou“ tetou. Skoda 17 500,- Sk, datum udalosti 29. januara 2007. Vinnik chybu uznal, skoda bola uznana, auto opravene, poistovna prislubila plnenie, len peniaze akosi nemam DODNES.
    Ako tak pozeram, na tvojom aute to bude cez 100 tisic. Ak ti mozem odporucit, pokial mas havarijnu poistku v serioznej poistovni (Allianz) a v ruke zapis od policie ktory z teba jednoznacne robi obet, uplatni si nahradu zo svojho havarijneho poistenia a nechaj aby za teba z poistovne vinnika vytlkla peniaze tvoja poistovna v ramci regresu. O bonusy neprides, likvidacia bude z faktury za opravu a nie z vypoctu takze to bude pre teba vyhodnejsie. Jedine minus je, ze sumu dohodnutej spoluucasti dostanes az cca po mesiaci a pol ked tvoja poistovna celu sumu vymoze od poistovne vinnika.
    Ja mam podobny zazitok spred roka. Isli sme s kolegom za sebou na autach, zastali sme na cervenu na krizovatke a zrazu inteligent na Fabii RS co si myslel, ze ked ma na poznavacej znacke 007 tak pre neho neplatia ani fyzikalne zakony a moze ist v meste a v dazdi 140 vletel do nas zo zadu. Skoda na mojom aute 176 000, skoda na kolegovom 95 000. Ja som isiel cez svoju havarijnu poistku, Allianz zaistili odvoz na odtahovke a obhliadku v znackovom servise. Za 2 tyzdne som mal opravene auto a v servise kryci list na plnu sumu, 16 dni po buracke som uz jazdil. Kolega to bral cez povinne poistenie vinnika (v kooperative) a kedze nemal volny kapital a poistovna neposkytla kryci list, bol bez auta skoro 4 mesiace…

  17. rony píše:

    [16] vdaka Marty, u mna je to takpovediac naopak. Ja som v Komunalnej (detto ako Koop), vinnik je v Allianz.
    Na moju otazku ci musim mat v ruke nejaky formular z policie, mi policia odpovedala, ze poistovne si to teraz „stiahnu“ priamo od nich. Jasne, ze si to este sestkrat preverim zo vsetkych stran a takcitak policiu podla ich vyjadrenia navstivim 2x (vypoved, podpis vypovede ak som spravne pochopil).
    Momentalne sa to snazim prehnat cez moju havarijku – uistili ma, ze nepridem o bonusy atd. Zatial som vsak mierne konsternovany z obhliadky, skodu si relativne dobre odhadol :-(
    Momentalne mi to zabera kvanta casu a spekulovania, pretoze ak zistim, ze je to komplikovanejsie a nevyhodne, tak zakotvim u bezproblemovejsieho „krytia“ poistovnou vinnika s tym, ze si zrejme „pockam“ na odovzdanie auta :-(
    Mozno nieco k tomu popisem, predsa len su to asi nielen pre mna nove veci.
    zeby som teraz srsal nadsenim v otazke „kedy budem mat auto ok“ sa neda veru povedat.

  18. OttY píše:

    Do mňa pred pár týžňami tiež vletel jeden. Ja som bol na firemnej Fabii. Viď [8]. Polícia ani neprišla, keďže škoda pod 80.000 Sk. Prišiel chlapík zo SlovExperty. Spísal zápis. Zákonnú má firma v Allianz. Po obhliadke mi Allianz všetko potvrdil (výmena nárazníka a veka batožinového priestoru). Dal som auto do servisu s krycím listom. Auto bolo OK za dva dni. Opravu preplatí servisu Allianz, ktorá si to vymôže na poisťovni vinníka, ktorý má PZP v Kooperatíve. Spoluúčasť 2.000 zaplatila firma, alebo to bude Kooperatíva refundovať. Som zvedavý kedy. Asi tiež k tomu napíšem nejaký post. O Kooperatíve a riešení poistných udalostí som už počul kdejaké príbehy so zákulisia.

  19. 21 píše:

    uf, hlavne, že sa ti nič nestalo.

  20. emmacore píše:

    [14] Cau, Dano, hehe, to je stretnutie. Mam Subaru Forester.

  21. Kelso píše:

    Prave si robim vodicak a akurat na poslednej jazde mi instruktor pri pozdlznom parkovani zdoraznoval, ake je dolezite pozriet sa 2x, ked vychadzam na vozovku, ci nieco nejde.
    Spominal mi konkretny pripad, zo skusok, ked parkujuci chalan pozrel do spetneho a uvidel tam auto 50 metrov za nim. Pomyslel si ze to este stiha – a kym si zaradil rychlost a pohol sa, predtym vzdialene auto uz bolo priamo za nim a *takmer* sa stalo to co tebe… Policajt na zadnom sedadle jazdu bez vahania ukoncil, pretoze sa nepozrel druhy krat, a tak sa skoncil jeho vodicsky kurz…

  22. rony píše:

    [21] a to este zazijes nieco ako: uha, uz viem jazdit. polavis v pozornosti, zacnes si mysliet, doteraz to vychadzalo, tak naco robit vsetky tie otravne veci. v skratke „pocit nesmrtelnosti“ :-)
    par krat som sa prichytil pri tom, ze uha, toto uz nikdy robit nebudem – cojaviem 130tka na dialnici v silnom bocnom vetre :-) poslednu jazdu po dialnici som uz siel 110 a fakt uz na to kaslem :-)
    po tejto skusenosti budem cakat na povinnu 50tku. Keby sa mi teraz toto prihodilo v 60tke, tak by to dopadlo asi inak, nastastie som siel omnoho pomalsie.