Najviac iritujúca vlastnosť Windows

Mohol by som vymenúvať kvantá zrozumiteľných či nezrozumiteľných výhrad ale to, čo ma najviac pletie je vlastnosť Windows pamätať si „jazyk“ pri takmer každom okne zvlášť a hlavne jeho snaha neustále tieto jazyky (spolu s rozložením klávesnice) prepínať.
Robí to lokálne, tj. stačí aby som si jazyk prepol trebárs pre Word a vždy sa mi prepne na najnevhodnejšie rozloženie pri ďalšom spustení Wordu.
Najzaujímavejšie správanie však má v terminálovom prístupe. Kolega sa napr. prihlási, po ňom idem ja a odrazu mám na vzdialenom počítači doinštalovanú CZ klávesnicu len preto, že si to terminálový klient „prevzal“ z kolegovho počítača. Takže netriafam zavináče, Z a Y.
Najpríjemnejšie je to v rôznych sofistikovaných „aplikáciach“, ktorým znakom je, že kľudne sa zanoríte trebárs aj do siedmej úrovne modálnych okien a ZAKAŽDÝM prepínač klávesnice doslova šalie :-)
Vážne mi toto vadí a to tak, že veľmi. Nikdy som nepočul o možnosti, že by som Windows prinútil nekafrať sa do prepínania jazykov tak, aby to ponechal plne na mňa :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. Stalker píše:

    A nestačí ponechať len jeden jazyk/klávesnicu? ;)

  2. rony píše:

    [1] v tom terminalovom pristupe, ako som spomenul, staci aby sa k tej masine prihlasil niekto iny, a doinstaluje to nove klavesnice a jazyky presne podla JEHO pocitaca.
    Takze skus z toho „vybruslit“.
    Naviac – skus na SK klavesnici vkladat !@#$%^ ked mas za sebou 20 rokov pouzivania PC prave tymto sposobom.
    Zvykat si na AltGr+V je VELMI obtiazne.

  3. Stalker píše:

    Nuž, hádam jedine použiť rozdielne kontá na terminal services, ak sa to dá (čo asi nie).
    Inak uznávam, sila zvyku nepustí, ja som zasa úplne stratený, keď musím niekde použiť EN ;)

  4. dusoft píše:

    Ano, to je vec, ktora je dost otravna. Navyse v starych konzolach typu Win 2K a 98 ani nesla nastavit EN klavesnica pri standardne zapnutom SK inak ako prikazom.
    Vo WinXP je to uz lepsie, ale snaha prepinat nastavenie podla aplikacie je bludna.

  5. AIF píše:

    asi budem cierna ovca, ale mne to vyhovuje. Pracujem naraz vo viacerych aplikaciach a v kazdej pouzivam iny jazyk, tak mi vyhovuje, ze sa meni klavesnica bez toho, aby som musel este nieco prepinat.

  6. Keff píše:

    dunsoft: v 98 to tak je, protoze tam porad bezi DOS pod windows a prikazova radka je jen takove okenko do dosu, ale ve windows 2000 se na 100% prepina klavesnice konzole podle akt. nastaveni.
    A pridam se k AIFovi, taky mi vyhovuje soucasny system – ale neprekvapilo by me kdyby na to byl nejaky prepinac v registrech

  7. rony píše:

    [5] nie si :-) kazdemu co jeho jest :-) u mna sa netrafili :)
    [3] to nejde, je to jednoduche Vzdialene ovladanie plochy v danom konkretnom priklade. Cize ak si napr. Francuz a vzdialenou plochou riesis kamosov pocitac, tak mu do pocitaca narves francuzsku klavesnicu. Ja som proste kvantum casu prezil s EN klavesnicou – casy, ked sa znaky s diakritikou vkladali naozaj pozoruhodnymi sposobmi.
    [6] parkrat som to hladal ale zrejme netriafam spravne klucove slova.