Multivirtuálne identity nezvládam

Človek X si sadne v práci k počítaču, otvorí si web A a prihlási sa doň ako identita J. Na webe B vystupuje ako K. Na webovom chatovadle je to zasa L. Nemení len svoj nick. Prispôsobuje sa prostrediu, mení mentalitu, vyjadrovanie. Úspešne, snaží sa o to alebo mu to ani moc nejde. Ako blogger má svoj hosting, svoju inštaláciu systému pre publikovanie. Zároveň má svoje ďalšie blogy. Motivácia? Niekedy je to snaha zasiahnuť publikum zo všetkých smerov. Inokedy je to obsedantná snaha byť všade. Alebo to plní akési SEO zámery. Tak je z neho multiidentita pôsobiaca na „viac stoličkách“. Nič nenormálne, veľakrát sa v reálnom živote snažíme stíhať byť „technoidom“ a „básnikom“ zároveň. Prečo by mal byť virtuálny priestor niečo iné.
Oproti tomu stojí osobnosť, ktorá vôbec nemá chuť osedlať ďalšieho koňa a hnať stádo svojich identít virtuálnym priestorom. Nedokáže fungovať v identickej úlohe na dvoch miestach a sústreďuje sa na to svoje obvyklé. Nezdvihne sa z miesta a neprejde prednášať tie isté myšlienky na inde. Nebehá za publikom a necháva to na ňom.
Prvá osobnosť nemá problém po sebe zanechávať „znamenia“, nerieši neprepojiteľnosť jeho rôznych identít, ich vzájomnú konzistenciu. Druhá zmenu rieši uzavretím doterajších priestorov a presťahovaním. Prvý je permanentný nájomník, druhý je usadlíkom. Prvého nezaujíma ako vyzerá jeho priestor pre prejav pretože si nezvyká na žiadny, trochu si ho upraví a už má ďalší cieľ. Druhý si vypiplal svoje bydlo už dávno, každý ho pozná a všetci si všimnú akýkoľvek nový detail.
Čím ste vy?

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. OttY píše:

    Ja nie som usadlík, ale pomaly fosília :-)

  2. emmacore píše:

    Hehe, jeden nick, jeden freemail. Teraz len mam problem so sluzbami, ktore suvisia s pracou. Na LinkedIn mam svoje normalne meno a mail. Na Spokeo alebo Soup.io, s ktorymi som sa zacal hrat, mam zas nick. A ked sa konecne rozhybem a dotapkam si firemny web a blog, budem mat asi hokej :-) No a k tomu mi este nick kradnu rozne emo osemnastky z Myspace a pod. :-)

  3. rony píše:

    [2] heh, to su prakticke problemy, ktore nevyplyvaju z tvojej vole, a potom su tie, ktore robis zamerne.
    trebars na SME.sk vystupujes ako FICOVOLic, Chmelara iritujes ako ModreNoze :-) na nasedetizlate.tld si zasa starostlivytatko – no a vsade si akoby niekto iny :)
    alebo mas na kazdom blogovacom systeme svoj blog a striedas ich a nikto netusi aky kluc na to pouzivas :-)
    co sa tyka tvojho EMO problemu, bouuuuiiiii tjaaaa suuudjeeeskoo? Tak poriesime ako ja: ak zistim, ze nick je obsadeny, pripajam k tomu nejaku podivnu skratku – cojaviem sk.

  4. emmacore píše:

    [3] Keby si ma videl v tretej triede na gympli. Obleceny v ciernom, ofina cez oko, na jednej strane dlhsie vlasy, na druhej kratke. Uz len pridat linku na oci a hotovy emo :-) Co som to vtedy len pocuval? Asi este electronic body music, ale mozno uz aj veci z labelu 4AD. Manchesterska scena prisla neskor, ambient a tanecna hudba este neskor.