Pekné stránky I. – iliteratura.cz

Vzhľadom na nízke povedomie o stránkach, ktoré sú pekné a slušne slúžia svojmu účelu bez zbytočných barličiek napchatých do stránky (JPEGY rádoby umelecké ale zväčša fakt iba zatieňujúce nevhodný a škaredý návrh samotnej stránky), som sa rozhodol, že budem častejšie zvýrazňovať niektoré pekné stránky, na ktoré pri bežnom browsovaní narazím. Nemám chuť konkurovať Jehličí alebo iným podobným zbierkam. Proste je to moja zbierka riešení. Dnes, vďaka Jirkovi Koubovi, vám prinášam stránku o literatúre:
The image “http://www.iliteratura.cz/1_images/logo4.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
http://www.iliteratura.cz/ – je stránka v prirodzenom layoute s citlivou voľbou farieb a nádherne spracovanými detailami. Skúste si všimnúť hover efekt nad titulkami článkov. Samozrejmosťou je XHTML 1.0 Strict dokumentu. Táto stránka ma neurazí a čitateľa neodradí. Ak by som mal pripomienku, tak iba jednu a celkom zbytočnú – chcelo by to prepínač alternatívnych štýlov a aj štýl pre media print. Pri prezeraní bez CSS (chcem vidieť ako je štrukturovaný dokument) by som nanajvýš presunul ikonky serverov niekde nadol a chýba tam skok na obsah. Prirodzený layout neobmedzuje ľudí so zariadeniami s menšou šírkou stránky avšak doporučil by som implementovanie max-width v CSS. Odhliadnuc od toho je vzhľad aj technický background stránky skvelý a pre mňa príjemný.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Lukáš Mačí píše:

    Mno, koukám, že nějak nezvládli plovoucí elementy. Obrázky knížek se totiž dostácají až do dalších příspěvků (tedy v Mozille, která chybku odhalí)

  2. rony píše:

    u mna je to v poriadku, ak je text kratsi, tak obrazok nevybehne mimo.
    takisto mam mozillu.

  3. rony píše:

    aaa sorry beriem spet, ano.
    staci tam dat clear: both; samozrejme.

  4. Piki píše:

    K citlivej voľbe farieb: Tá zelená je otázkou vkusu a tú ja nemusím. Ale čo je horšie, modrá na modrom, nádhera pre slabozrakých…
    Mimochodom, ak mňa napadne, že by sa hodil prepínač štýlov, tak asi ten čo vidím za veľa nestojí. Ale to bude hlavne tou zelenou, či aká to je.

  5. rony píše:

    [4] obsah clankov iliteratura.cz je na bielom podklade. tie su myslim najpodstatnejsie z celeho obsahu.
    Myslim si vsak, ze farby su trosku lepsie zladene a mam pocit, ze autor VIDEL a POUZIL nejake miesatko farieb. Ja osobne mam iste problemy so zrakom a pozeral som hlavne na obsah a ten je dokonale kontrastny ;-)
    Zrejme mas na mysli stlpec Kratce, ktory je naozaj modre na modrom, nemeni to vsak nic na tom, ze hlavny obsah je dokonale citatelny.
    Co si mal na mysli vetou o prepinaci stylov, netusim, potreboval by som to upresnit, aby som sa mohol vyjadrit.
    U stranky iliteratura som mal na mysli alternativne zobrazenia stranky prave s cielom umoznit citatelovi aj v prehliadacoch ako je IE prepnut si do vysokeho kontrastu s vacsim pismom a podobne. Mal si na mysli toto alebo nieco ine?
    PS: nie som v spojeni s autormi toho webu, takze snad by sa dokazali obhajit kompetentnejsie ;-)

  6. rony píše:

    PS pre dalsie mozne polemicke nazory: mna _iba_ tento web zaujal a vidim na nom trosku viac profesionalnej prace ako na inej skupine webov, ktore sa casto ako praca profesionalov len tvaria ;-)

  7. Láďa Rejpal píše:

    Mno ja nevim, me to pripada, ze je to jeden z tech webu, ktery je kodove sice _vicemene_ v poradku, ale design a hlavne ta volba barev me vcera zaujala (to jsem se na iliteraturu podival diky Koubum poprve) v tom negativnim slova smyslu. Obsahove zajimavy web, ale ta grafika me skutecne „upoutala“ a to se mi stava jen zridkakdy (a nutno dodat, ze v tom negativnim smyslu jeste ridceji).
    Nicmene jak rikam – obsahove velice zajimave a tesim se az si poctu.

  8. rony píše:

    vidis, a mne sa to pacilo. to sou ty rozdily ve vnimani krasy ;-)

  9. rony píše:

    hm, a to sa nikto nestazoval ani na to drobunke pismo na tej stranke? cakal som cely den, ci to niekto vytiahne a nic ;-)