iPhone a GPS: navigovať alebo nie?

Maler si prečítal predstavy Apple o využití GPS v novom iPhone3G.
Poďme na to z inej strany. Myslím si, že súčasné navigácie s offline mapami majú jeden veľký problém. Kúpite si navigáciu do auta, v nej sú obsiahnuté mapy v akomsi stave z nejakého bodu niekedy pred jej kúpou. Potom už len beží čas a stav sa mení. Môžete síce mapy aktualizovať ale z rôznych príčin je to pomerne nepohodlné.
Oproti tomu napríklad v Google Maps sa o aktualizácie nestarám a vždy môžu byť nezávisle na mne doplnené, opravené.


Predstavme si, že by som chcel mať trochu inú ako klasickú navigáciu v offline. Pred jazdou si otvorím cez WiFi Google maps, vytvorím si trasy. Uložím ich do prístroja (uvažujme, že je to iPhone s GPS ale berme to všeobecnejšie).
V aute spustím aplikáciu, ktorá trasu z Google maps načíta a zobrazí ju buď ako itinerár, ktorý sa bude prostredníctvom GPS „posúvať“ podľa toho, kde som.
Samozrejme je tu otázka, čo ak z trasy odbočím. Buď teda pri ukladaní „zafajknem“ nejakú voľbu „vrátane okolia trasy“ alebo sa telefón v takom prípade sám pripojí a dotiahne si potrebné dáta.
Je to samozrejme komplikovanejšie :-)
Ako vlastne ja teraz používam navigáciu? Vlastne predprípravou. Doma mimo auta si nájdem trasu a častokrát v aute navigáciu ani nezapnem. Samozrejme mám ju poruke a keď je to nutné zapnem ju a pozriem sa na trasu. Na menej komplikované trasy je to výhodnejšie pretože najčastejší problém je nájsť optimálnu trasu. A k optimalizácii sú nutné najmä aktuálne mapové dáta.
Ťažko totiž nájdem vhodnú trasu v rok starých mapách, keď pred polrokom otvorili za hranicami diaľničný úsek.
Ako z toho von? No, najprv by museli súčasné navigačné programy byť schopné jednoduchej aktualizácie. Buď sprostredkovane cez PC alebo priamo z internetu. Musí to byť ale hodne jednoduché. Takže navigačný software nemôže byť uzavretý a nepriateľský k zásahom zvonka. V takom iGo je mapa jedného štátu proste jeden súbor a nemožno ho updatovať inak ako prekopírovaním novšej verzie celého súboru. To je zle.
Keď sa vrátim po okľuke ku Google Maps, tak za istých podmienok je to ideálny mapový podklad. O aktualizáciu sa stará neviem kto a je mi to tak najlepšie.
Preto by som bol najradšej, keby som po vytvorení trasy v Google maps vedel preniesť súvisiace dáta do navigačného prístroja.
Dokonca by bolo najkrajšie, keby to malo funkcie ako: „vysielaj informácie“ – keby som napr. na úseku, kde je predpokladaná istá rýchlosť stál alebo šiel pomaly, a keby na tej istej trase podobnú informáciu vysielalo viac áut, tak všetci za nami by mohli dostať informáciu, že predomnou je nejaký štupeľ.
Ďalší bod: počas celej jazdy je častokrát veľa úsekov, kde nie je nutné aby bol prístroj v plnej prevádzke. Mohol by sa vedieť „uspať“, vypnúť GPS. Zobudiť by ho mohli rôzne zvláštne udalosti: zapnem prístroj, spomalím, zastavím, zmením ostrejšie smer, prípadne sa navigácia uspí na nejaký definovaný čas (lebo počas neho neočakáva žiadne odbočky).
Určite to teda chce istú mieru interaktivity a k nej je potrebný aj prístup na internet – odosielanie a príjem rôznych informácii.
Myslím si, že nejaký kombinovaný online/offline spôsob navigovania pomocou Google Maps možný je. Dokonca aj teraz s istými podmienkami. Z Google Maps ide trasu dostať von ako štrukturované dáta. Je už iba otázka naprogramovať aplikáciu, ktorá ich vie spracovať aspoň do formy zobrazovania itineráru.
To by mohlo byť riešenie pre telefóny.
Pre navigácie v aute si však myslím, že je cesta do budúcnosti spojená skôr s navigačnými systémami užšie spolupracujúcimi s informáciami idúcimi z auta, z iných áut (internetu) a hlavne aktualizovaná nielen príležitostne (vydaná nová verzia máp) ale aj čiastkovo, či počas jazdy sa môžu meniť podmienky pre prejazdnosť trasy.
Príjem dát nemusí byť IBA cez internet. Na trasách sa budujú rôzne „mýtne“ elektronické systémy. Prečo by nemohli mať vysielače s dátami s dosahom pár sto metrov, ktoré by vedeli prístroje v autách prijímať? Prečo by nemohli byť dáta vysielané tak ako už sú autorádiami, len skutočne užitočné a širšie využívané.
Ako majiteľ iPhone (keby mal GPS) by som ho zrejme použil viac na osobné využitie ako na navigovanie v aute. To však v mojom prípade aj tak nič neznamená – navigáciu do auta mám a neriešim teoretické problémy s tým prečo ju nemá aj môj mobil či hodinky. :-)
Podľa mňa však ešte riešime veci, ktoré nie sú realitou. A to iba preto aby sa o nich kecalo, diskutovalo, hlavne však popísalo veľa slov.
Pohľad, že ak má niečo chip s GPS tak to musí navigovať v aute a kdesi v lese systémom ako Garmiňácka rúčka, je možno scestný. Podľa mňa existencia GPS chipu v čomkoľvek – trebárs aj vo vidličke môže znamenať nielen to, že ma vidlička naviguje na diaľnici. Môže proste znamenať len to, že chipy sú lacné a môžu sa využiť aj na banálne veci typu „kde mám moju vidličku?“ :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Keff píše:

    Myslím, že vydat takové práce na broadcastu map vzduchem, či na systému preloadování mapy do zařízení, jen na to aby se ušetřilo na poplatcích je asi pro každý ekonomicky uvažující subjekt zbytečné, především z toho pohledu, že 95+% GPS se prodá v západních zemích, kde jsou obvyklé mobilní tarify s neomezenými daty kolem 1000 Kč (tedy cena obědu ve dvou).
    Bohužel, tady jsou naše země tržně významné asi jako východní kazachstán, a to, že místní operátoři si dělají z datových přenosů dojnou krávu nikoho za hranicemi oprávněně nezajímá. Pokud bys měl neomezená data za cenu oběda, myslím že bys takové kraviny taky neřešil, a průběžně stahované mapy by ti vůbec nevadily, zvláště pokud by byly i s realtime dopravními informacemi.
    A navěšení na brány s mýtným… náklady by asi byly větší než celkové tržby z prodeje GPS navigací za celou ČR/SR. Nemluvě o tom, že dosavadní bezdrátové protokoly mají autentizaci a handshake takový, že než by se krabička v autě vůbec domluvila na přenosu dat, budeš už dávno z dosahu. A vyvinout rychlý bezdrátový protokol není taková legrace, kór když k tomu bude potřeba i specialozovaný hardware na míru…

  2. Mac píše:

    Múdro, čo viac dodať. Hádam si niekto nemyslí že budem používať digitálnu zrkadlovku na navigáciu… Iba chcem vedieť kde ktorá fotka bola odfotená. Inu nie je to (geotaging) aj hlavný zmysel GPS v iPhone?
    V každom prípade popísal si to tak ako by to malo byť – veľmi intuitívne a neobmedzujúce, hmmm…

  3. rony píše:

    [1] Kess: samozrejme. Ide mi o to, ze najst sposob ako jednoducho stahovat (aktualizovat) data, ktore nemozno offline stihat nie je zasa az tak tazke. Predstav si, ze ak by teda na dialniciach BOLI nejake vysielace, tak nepotrebujes nejaky prespekulovany protokol, kde len naviazanie spojenia trvalo desat sekund. Obvykle ti staci hodnota o velkosti byte, integer. Ak ju zachytis, v nej moze byt jedna jedina informacia – je cesta v istom useku predomnou volna alebo nie? A tou informaciou kludne moze byt trebars iba udaj o pocte km, kde sa nachadza „stupel“ na ceste. Toto prijat nemusi byt az tak narocne ak vynechame z hry nieco ako TCP/IP :-) Samozrejme – urcite uz nieco taketo niekto vymyslel :-)
    Ina vec je, ze pokial by trebars na benzinkach bolo ako sluzba wi-fi zadarmo – kludne sponzorovane cez predaj GPS navigacii – ak si kupim navigaciu, tak v ramci toho si mozem stahovat _aktualne_ data nielen aktualizacie map ale aj aktualnu situaciu. Medzi to kludne mozu patrit u POI aj dodatocne informacie – menu v restauraciach :-)