Ako sa odnaučiť… typografický… zlozvyk… tri… bodky…

Hracia kockaNiektoré typy ľudí majú v obľube vo svojom písanom texte ho členiť zvláštnymi typografickými znamienkami. Napríklad miesto klasického používania odstavcov v texte podľa pravidla „jedno nadýchnutie pri čítanie je jeden odstavec“ sa uchyľujú, zrejme pod dojmom „dramatičnosti“ ku iným spôsobom.
Použijú na „prestávky“ napríklad tri bodky. Kdekoľvek v texte, v strede vety, niekoľkokrát v tej istej vete. Dokonca v nadpise článku.


Ide o zneužívanie typografického znamienka, ktoré má svoj význam a tak ako iné prvky, nemalo by byť zneužívané k inému účelu ani príliš preháňané.
Predstavte si, takýto text

Podal som teda tete za okienkom poukážku, list, podací lístok, a kartu… teta niečo naťukala, niečo zosnímala, niečo opečiatkovala, podpísala, vzala kartu, podala mi PIN-pad, naťukal som aj ja, vrátil som, vzal si kartu, a teta že – za list si prosím 31 korún… Hm… Pozrel som sa na ňu, potom na nápis na okienku spomínajúci možnosť platiť za poštové služby platobnou kartou, potom zas na ňu, potom na človeka netrpezlivo stojaceho za mnou… no a už som vedel, koľká bije…

Je jasné, že autor tým sleduje akúsi formu dramatičnosti, no postačí pre neho jediná rada:
Skús si ten text nahlas prečítať a všade, kde si dal tri bodky sa zastav na dve sekundy.
Pokiaľ si sám seba predstavíš ako takýmto spôsobom interpretuješ svoj text, tak ti môže vyznieť ako zmätený prednes a po „dramatične“ niet ani stopy.
Skúste si to aj na tomto citáte:

a k tomu pridali okrem ďalších pár hrejivých slov aj hárček so známkami… no super… pošta ma má rada…pošta si ma váži…som vážený zákazník… hurááá…

Mne to znie ako pomalá komótna reč s dlhými prestávkami akoby človek hľadal úporne ďalšie slová. Akoby tá dráma bola skôr vo vnútri interpreta a nie v samotnej popisovanej situácii.
PS: v texte iste nájdete aj iné chyby, ale tým sa nevenujem, lebo samotný text (je dlhší a má aj v nadpise dvakrat po tri bodky) ma upútal práve týmto „trojbodkovým“ systémom.


Odkaz pre autora prípadne pre tých, ktorí by strašne chceli zistiť kto to je: Nie je dôležitý autor citovaných textov, nie je totiž jediný, kto takto píše a NIE je dôležitá jeho osoba a PRETO nelinkujem pôvodný text, iba som si dva citáty vypožičal ako príklad nakoľko by som zrejme umelo vytvoreným príkladom nedosiahol cieľ. Takže ak ste vypátrali pôvod citátov, nechajte si to pre seba. Ak sa sem autor dostal tak: nie, nechcem ťa ponižovať ani urážať, mohol som si vybrať iné texty s veľkým výskytom troch bodiek. Prepáč mi teda.

Môže sa Vám ešte páčiť...

30 komentárov

  1. depi píše:

    Dobre…zabudol…si…vsak…co…pouzit…ako…nahradu…trojbodkoveho…systemu? :)

  2. rony píše:

    [1] predsa… odstavce… co… ine…

  3. dusoft píše:

    aj bez vacsieho rozmyslania si tipnem blog.sme.sk. a google mi hovori, ze som tipol spravne.
    minule mi dosiel email, ktory zacinal : “ Zdravim … ! “
    krasa.

  4. HoP píše:

    Ještě bych dodal další rozšířené zlozvyky, z kterých sem kolikrát úplně mimo: mezery před interpunkčními znaménky, mezery na začátku a konci závorek (případně uvozovek). A jedna perlička – nikoliv tři tečky, ale dvě tečky na konci věty…

  5. asas píše:

    co ja na tom zlee… vsak to pridava estetiku do toho textu…

  6. rony píše:

    [4] to uz su sofistikovane prehresky :-)
    [5] nic, len si po sebe taky text precitaj nahlas a vsade, kde mas tri bodky sprav na 2 sekundy medzeru :-) bude to zniet ako prejav mentalne retardovaneho :-) ale uznavam, moze to posobit esteticky :-) nic viac od toho nechcem, v clanku som ziadnu estetiku nespominal, len toto – precitat si to nahlas.

  7. miro píše:

    Musím priznať, že sám sa to snažím odnaučiť… ale pri bežnom četovaní to nie je také hrozné, ale v písanom texte hej… Ale je to také fajn, že trošku tam dáš pauzu… no je to zlozvyk, ale niekedy sa to hodí aj keď by sa to nemalo vtedy použiť…

  8. Kozo píše:

    No. Pravda pravduca, tri bodky su zbytocne prehnane. Ja si zvycajne vystacim s dvomi. Hlavne v „chate“ .. :-{)))

  9. rony píše:

    [7] Pauzu davas samotnou bodkou. Ukoncenim vety. Vacsia pauza „na nadychnutie“ je odstavec. Nie je nutne si pomahat tromi bodkami. Nic sa nema prilis prehanat, netreba sa im vyhybat ale pokial v jednom bloku textu ich pouzijes 5x, je to asi dost a uz tym simulujes prejav retarda (sorry za vyraz).

  10. samo píše:

    Dobre su aj vykricniky na konci kazdej vety.

  11. e-lancer píše:

    S týmto zlozvykom som sa stretol najmä v chate a smskách, kde ho sám prehnane používam, hanba mi! No niekedy je v jednej sms s obmedzeným počtom znakov priam ideálne pomôcť si bodkami. Záleží ale na prijímateľovi správy a tom, či takýto štýl textu odo mňa rozlúšti a následne aj pochopí. Určite by som to neposlal môjmu nadriadenému, ani mame. Priateľka a kamaráti s tým nemajú problém…

  12. Julius píše:

    Ste…, no nebudem sa rozpisovat co presne. To sa mi snad len sniva, ze som narazil na clanok a na par komentaristov, ktori ukoncili vysoku pedagogicku a pravidelne chodia prednasat basne na Hviezdoslavov Kubin. “ precitajte si clanok nahlas “ a medzery v uvodzovkach, chce sa mi zvracat… odstavce, vykricniky a zabudli ste na oddelenie uvodu, jadra a zaveru … uz som sa pozvracal. Sorry, ale pre bezneho citatla a konzumenta internetovych sprav, clankov, komentarov, blogov tie 3, slovom tri, nazorne … BODKY uplne postacia pre porozumenie, pre navnadenie dramaticnosti, pre neme dokoncenie myslienky atd. atd. MY TROM BODKAM ROZUMIEME A V KAZDEJ VETE MOZU VYJADROVAT NIECO INE. Podla mna nikto nezneuziva pouzivanie … bodiek. Jednoducho sa stali sikovnymi pomocnikmy pri beznej komunikacii v internete a v nasom dost hektickom zivotnom style.

  13. xthom píše:

    [12] Je vysoko pravdepodobné, že slovenskej mase nezávislých internetových konzumentov takýto prejav nespôsobuje priveľké čítacie ťažkosti, avšak pre niektorých z nás, ktorých sužuje mierne postihnutie neprznenia slovenskej typografie to môže mať nepožívateľné následky.
    Človek takisto ako… trom(…) bodkám[…] na nepochopiteľnom mieste rozumie aj KEĎ NEJAKÝ poloÚCHYL PÍŠE KAPSLOKOM alebo kúl0wý m1adee xuxwaletz odrastený na AZete píše svojim nezrozumiteľným psychopatickým štýlom. Treba si však uvedomiť, že nielen EMO štýl, či kabelka z aligátora, ale aj ústny a písomný prejav ukazujú osobnosť človeka.
    Howgh… :)

  14. rony píše:

    [12] preco sa ozyvate? ako ste sa „MY ROZUMIEME“ vsetci zmestili do jedneho komentara? A ako je to teda s tymi pandami? :-)

  15. FrozenDog píše:

    [14] Ja by som ICH najradšej zmestil na iné miesto. Ale nie to som chcel – pandy zásadne na bambuse!

  16. Julius píše:

    (13)
    Nebudem sa tu hadat a silou mocou nanucovat moj postoj k problemu … bodiek. Vam, ochrancom slovenskeho pravopisu v pisomnej ci ustnej forme by to bolo aj tak zbytocne. Som bezny „konzument“ internetu a problem spravneho pravopisu sa najde v kazdej diskusii za kazdym clankom. Ide my len oto, ze vela krat nieje dolezity obsah a posolstvo daneho clanku, ale cela diskusia sa toci okolo pravopisu autora. Preto ta moja mozno pritvrda reakcia na dany clanok, kedze si myslim, ze by sme sa viac mali zaujimat o obsah ako o balenie. Nemam viac co dodat k danej teme, ale zda sa mi trocha pritiahnute za vlasy, ak sa par bodiek objavi na nespravnom mieste a zrazu sa tu pise o przneni slovenskej typografie.

  17. FrozenDog píše:

    Toto je krásne: „Ide my len oto“ :-D

  18. Piki píše:

    Čo tam po typografii a zvukomalebnosti textu! To nie je najväčšia výzva v používaní troch bodiek.
    Prúser (pre manažérov: preklad slova výzva) troch bodiek pri ich používaní v internetovej komunikácii je v tom istom, v čom je prúser vety: _A to mnohé naznačuje._
    Že nerozumieš? Ani ja neviem čo to autor naznačuje v nevypovedanej vete.

  19. Tomáš Ulej píše:

    A keď už sme pri tej typografii, tak namiesto troch bodiek (…) treba pouzivat (…), ale kto uz by to dodrziaval, ze? :)

  20. rony píše:

    Julius: na azete a v icq si pis nadalej ako EMO :-) ja pisem hlavne o clankoch a citaty nie su z chatu ale z clanku.
    Rozhodne si myslim, ze tieto utvary musia byt zrozumitelne, to je pevna podmienka :-) ak nie su, potom su len nesuvislym blabotanim.
    Ja hovorim o prehnanom vyuzivani troch bodiek aj na miestach, kde je pre zrozumitelnost vhodny odstavec.
    S tym proste nepohnes napriek tomu, ze tu obhajujes bohvieco – to si este totiz nenapisal – iba z troch bodiek dedukujem, ze chatovanie :-)

  21. Dudy píše:

    mno ja davam tri bodky namiesto ciarky…:)
    a ked si citas knizku tak aspon je tam menej textu ked tam su tri bodky tak to ide lahsie….za seckym zlym je neco dobre;)

  22. rony píše:

    [21] pochopil som, ze tri bodky pouzivas miesto ciarky. OK, je to sice blbost ale nebudem predsa ukecavat ludi, aby nerobili blbosti ak to sami ako blbost nevidia :-)
    Ale dalsej vete nerozumiem a treba mi ju vysvetlit.
    Ani poslednej.

  23. Dafco píše:

    V tom prvom priklade by som uz daval ovela viac bodiek… :D to bolo tak okrajovo… co sa tyka toho „zlozvyku“ tak to ja az tak neberem… proste je to taka „uchylka“… a ked som si to precital a vzdy kde boli 3 bodky… som sa teda zastavil tak mi to prislo trosku blbe… ale ja to tak nikdy necitam a citam to rychlo a normalne… ak si po sebe nieco citam v chate alebo ked niekto druhy takto pise… a po dalsie v skole alebo ked nieco dolezite pisem tak nebodkujem…
    Toto ako fakt netreba riesit dokym to ludia nerobia v neakych neviem obchodnych listoch a pod…

  24. rendy píše:

    ahoj… jazyk se vyviji a je logicke ze vznikaji nove jevy ktere se podle starych pravidel zdaji divne (asi jako by se nas projev zdal divny lidem pred 50 – 100 – 150 lety) … neni zadny duvod proc stale omylat, ze „tri tecky jsou pauza dve sekundy“ a ze „odstavec je pauza na nadechnuti“ – pokud se na vec podivas komplexneji, „tri tecky“ jsou typicke prave pro rychlou komunikaci internetu, kde jednak nemusi byt odstavce (protoze je treba kontrola textu na strane serveru muze odstranovat) a potom tedy slouzi jako oddeleni jednotlivych casti textum, myslenek apod. …

  25. rony píše:

    [24] moj… server… odstavce… neod…stranu…je. Mozes… pouzit… …celu… skalu… znakov… tabulky ASCII. Na vyjadrenie… pauzy… Napriklad… obycajnu… …bodku… na konci… vety…

  26. rendy píše:

    jasne, tvuj server ne, ale spousta jinych ano (nebo je enter bran jako submit pro odeslani) – a clovek zrejme nemuze mit styl pro kazdy jednotlivy server, ale spis se prepina v nejakych „modech“ internet / dopis / rucni psani atp… myslim ze v mnoha pripadech by takovy styl byl divny (a jeste jsem se ani nesetkal, ze by mi nekdo psal takhle rukou, nebo formalne na pocitaci), ale pausalne se to neda odsuzovat, protoze internetova a obecne elektronicka komunikace neni jen psany projev, ale lidi maji potrebu vyjadrit nonverbalni stranku sdeleni… takze pokud tri tecky jsou jeden z vhodnych zpusob, kteremu navzajem rozumi hodne lidi, stane se ze zlozvyku „standard“, v opacnem pripade vymizi sam od sebe… hlavne je potreba si uvedomit, ze jazyk neni staticka struktura urcena gramatickymi, syntaktickymi, semantickymi atd. pravidly, ale tato pravidla slouzi k jeho popisu a jazyk sam o sobe je zivym menicim se systemem a reflektuje aktualni socialni / geograficky aj. stav mluvciho nebo skupiny mluvcich

  27. rony píše:

    ja tomu rozumiem :) naopak prehnanemu vyuzivaniu bodiek nie. Je to preexponovane a spada to pozy, ktorou sa chcu prezentovat. Rovnako ako zameny pismenok v pisomnom prejave.
    Pred 15 rokmi sa taketo zameny volali ELITE a pisalo sa nejako takto:
    /\/\@/\/\ S@ D0BR3 S0/\/\ H@<|<3R :)
    Bohuzial by som moc neveril tvojmu vysvetleniu, ze tie tri bodky sa pouzivaju preto, ze mrchy servery im nedovolia pisat v odstavcoch. To by potom tie TRI bodky davali na miestach obvyklych pre ODSTAVCE a nie kdekolvek medzi slovami.

  28. jozo píše:

    Prosím vás, kde ste prišli na to, že tri bodky sa reprezentujú ako pauza trvajúca dve sekundy? Ja síce žiaden jazykovedec nie som, ale ak má tento článok mať určitú informačnú hodnotu, možno by bolo

  29. jozo píše:

    … vhodné umiestniť aj nejaký odkaz na zdroje (napríklad základné informácie o troch bodkách na internete nájdeme aj v tomto dokumente http://www.juls.savba.sk/ediela/psp2000/psp.pdf v kapitole 2.10). V prípade, ak sa snažíte vylepšiť všeobecný jazykovedný prejav, skúste editáciou (ak je to na tomto serveri možné) opraviť tieto časti článku: „…dojmom „dramatičnosti“ ku iným spôsobom.“ (chýbajúca čiarka a nesprávne použité „ku“), alebo „PS: v texte…“ (malé písmeno po dvojbodke).
    PS: Akou časovou medzerou by ste reprezentovali moju poslednú vetu, v mieste, keď po dvojbodke a úvodzovkách nasledujú tri bodky (teda pauza medzi slovami „článku“ a nesprávne použitému „ku“)?
    Poukázaním na chyby (z ktorých som vybral dve) nechcem nijako uraziť autora článku, len by som rád poukázal na môj názor, že okrem chybného používania troch bodiek je písomný prejav v súčasnoti dostatočne „slabý“ na to, aby použitie troch bodiek (hoci aj neoprávnene) v určitých prípadoch strpel.

  30. rony píše:

    [29] takze ak autor poukaze na nejaky fakt, potom je nevyhnutne najst nejake ine chyby, ktore robi, otlct mu ich o hlavu a tym vyargumentovat autorove tvrdenie ako nedoveryhodne? :-) Takze AK robi autor chyby, tak vlastne nema co pyskovat? To chcel jozo povedat? :)
    Nie neurazil som sa. Smejem sa :) Je to totiz typicka reakcia.
    Autor nijako nepodlozil nic a nicim. Autor robi ine gramaticke chyby. Autor nie je jazykovedec. Autor by rad teda pocul vyzadovanu formu vyjadrenia, ktoru mu predvedie jozo aby mal navzdy ten spravny priklad. Do toho. Prosim teda joza o jeho verziu pribehu o troch bodkach. :-)