Čo sa to organizuje proti Google?

Sú príležitosti, kedy sa dostanem ku tlačenému Novému času. V túto sobotu som ho držal v rukách a upútal ma celostránkový čierno-biely inzerát napísaný pomerne zmätene. Chvíľu som premýšľal, čo mi vlastne chce povedať.
Najprv som teda skúsil vylúpnuť z neho o čo ide. Google scanuje knihy a poskytuje ich svojim používateľom v rámci nejakej svojej služby (Google Books). Pravdepodobne scanujú knihy jednu za druhou pričom si zvolili na poskytovanie tohto obsahu pravidlo, kde vo výsledkoch hľadania nezobrazia celú knihu ale nejakú časť (príslušnú stranu, úryvok – netuším presne, táto aplikácia nie je moja obľúbená).
Voči tomu sa zrejme vyskytli nejaké hlasy, ktorým sa zrejme nepáči takýto postup. Preto sa toho chytila nejaká skupina právnikov a pravdepodobne po celom svete zháňajú „postihnutých“ (alebo „chceli by sme byť postihnutí“) autorov, ktorí by sa k nim mali pridať a podať v zastúpení tejto právnickej skupiny kolektívnu žalobu.
Cieľ je jasný – veľká skupina má zrejme šance upútať a čosi z Google vydolovať. Ono podľa toho inzerátu sa vraj aj Google rozhodol vyčleniť nejakú sumu práve na akúsi formu kompenzácie.
Priznám sa, že doteraz som to celé nepochopil až na pomerne jasný fakt – autor má (podľa nášho práva) právo nakladať so svojim dielom podľa vlastnej úvahy. A kľudne trebárs zakázať scanovanie svojej knižky kýmkoľvek. Sporný bod je v tom, že sa skutočne scanuje celá kniha ale na druhú stranu sa nikdy na webe nezobrazí celá. To sa dá argumentovať aj ďalej tým, že ide o dynamicky zobrazované fragmenty – čiže ak dostatočne dlho trasieme vyhľadávačom, tak zrejme dôjde na všetky časti obsahu.
Zaujímavé je pre mňa práve to zháňanie autorov knižiek po celom svete a kostrbaté znenie inzerátu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. martin píše:

    Aj mňa pred pár dňami upútal ten oznam v Sme. Trošku som pátral, keď si pozrieš domovskú stránku Google books, je na nej odkaz že dosiahli dohodu s vydavateľmi. Tam sú popísané všetky zmeny. Na spomínanej stránke je aj odkaz na googlebookssettlement.com, len v pozmenenej podobe adresy. Vyzerá to tak, že tých právnikov si najal práve Google.

  2. rony píše:

    [1] hej, prave z toho znenia som bol v pomykove, ci je to proti alebo za Google :-) divnejsiu formulaciu ma uz iba slovensky zakon :-)

  3. Podla mna banda blbcov. Google ma tento projekt skor na to, aby sa konecne spropagovali e-booky a aby si mohli domaci autori svoju knihu vydat a pripadne dat do pozornosti aspon v takejto forme.