UMPC sú mŕtve, nech žije netbook

Pomerne podivná skratka UMPC je mŕtva. Nástupcom je označenie netbook. Spočiatku boli UMPC bezklávesnicové zariadenia v podobne prerasteného PDA avšak s nainštalovaným „silnejším“ OS miesto tradične neschopného Windows Mobile, ktorý sa presúval viac do mobilných telefónov.
Áno, dlhé roky mi bol PocketPC (PRIAMY predchodca Windows Mobile) dobrý. Platforma PPC bola pre mňa ideálnym zariadením na trvalé nosenie so sebou. Zrejme práve skratka PPC inšpirovala vznik UMPC.
Prvé UMPC boli teda „neroztvárateľné“ krabičky s dotykovou obrazovkou, čo ich robili zaujímavými.
Postupom času ktosi zistil, že by takéto ľahko prenášateľné zariadenie malo mať klávesnicu a vôbec, malo by sa podobať notebookom (alebo laptopom). Tak vznikol prvotyp v podobe EEE PC. Vychádzal z dávnejšej snahy vytvoriť koncept lacného laptopu deťom v Afrike.
Z neho si prevzal malú obrazovku, malé rozmery, uzatváranie a nízku cenu (z ktorej časom moc nezostalo).
Niektoré problémy s výkonom (čiže rozumej spotrebou batérii) sa riešili aj predinštalovaným desktopovým linuxom so silne upraveným rozhraním. Cenu to mohlo stiahnuť a asi aj stiahlo.
Dnes čítam, že netbookom rastie obrazovka z 7″ napríklad už na 10″. Predpokladám, že časom budú netbooky aj s 19″ obrazovkou. Veď marketing to už nejako poobchádza, keď nebude možné netbook rozoznať od laptopu.
Už dnes je však jasné, že prvé UMPC sa snažili zmenšovať ale netbooky skôr zvačšovať. Je to zrejme psychologické. Keď vidíte čosi roky podobné konceptu notebooku, tak si inštinktívne obzeráte miesto 8″ obrazovky to s 10″. Pritom doma už máte počítač a riešite komfort tým, že uhlopriečka je hlavný parameter.
Iste, neviem, že či ho chcete prenášať a ako vôbec ho chcete používať. Preto nemôžem predpisovať ako by skutočne „ultramobilné“ PC malo vyzerať.
Ja však mám stále viac sympatií k bezklávesnicovému PC bez kĺbov ako k zmenšenine notebooku. Netrvám na Windows ale trvám na solídnej výdrži a existencií základného softwaru pre prístup k internetu. Takmer všetky moje nároky na internet „vonku“ nespočívajú na klávesnici – pozrieť v bookmarkoch web, načítať maily, spustiť IM, nahrať z pamäťovej karty fotky a odoslať ich do internetovej fotogalérie.
Chcete od toho viac?

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. Jozef Benko píše:

    Práve sem smeruje Apple. Tenký panel s dotykovým displejom, bez klávesnice, bez kĺbov… ale s plnohodnotným Mac OS. .)

  2. rony píše:

    [1] u Apple je to tak, ze ked to bude v Store, potom to bude pravda :-) celkom kludne sa moze par rokov Apple zabavat s iPhone – absolutne by som tomu rozumel preco :-) takze ci nejake take zariadenie od Apple bude skor ako o par rokov, no neviem :-)
    Aj ked cosi ako iPhone so 7″ obrazovkou by bolo vlastne fajn.

  3. emmacore píše:

    Rozsirim tvoje poziadavky a doplnim, ze chcem zariadenie, ktore dokaze pracovat ako desktop (Office + internet) a zaroven je prenosne a da sa pouzit doma, v praci aj vonku. Pri takomto nastaveni sa dostanem ku kombinacii smartphone s Win Mobile + 12“ notebook, povedzme 1,2 kg + docking station (s externym monitorom a klavesnicou). Pouzivam to takto s velkou spokojnostou (nadavam len na 32-bit Vistu :-)
    K dotykovym displejom. Doma sa obcas hram s X61 Tablet (12“). Je mile klikat si s perom na display, ale za klavesnicu by som to pri takom velkom zariadeni nevymenil.
    Este k velkosti. Na surfovanie je podla mna 1024×768 aj dlhodobo OK. Rozlisenie 800×480 na malom displeji musi byt dlhodobo utrpenie.

  4. rony píše:

    [3] to uz je kombinovane zariadenie, tam daleko ist nepotrebujem :-) HLAVNE v nom nepotrebujem nic siahodlo pisat. Skutocne „prezeratko“ a preto dotykova obrazovka.
    Otazku rozlisenia nechcem rozvijat, momentale sa razi trend „jedno rozlisenie, jedna uhlopriecka, jeden layout“, co dufam coskoro nebude pravda. Vlastne uz teraz nie je ale este si to nechceme pripustit :-)

  5. Braque píše:

    Ten velky netbook je celkom zaujimavy napad. Viem si predstavit ze taka 17″ by mohla do leta prist ;-)

  6. Piki píše:

    Trend vývoja netbookov, ak za počiatok považujeme eeeee, sa mi zdá vskutku podivný. (absencia dotykovej obrazovky, nevýkonné batérie, steroidy…) Podivnosť pripisujem práve tomu marketingu okolo. A možno za to môže zastaralosť WinXP. Myslím, že v tomto období operačný systém brutálne brzdí rozvoj zariadení. Tak ako ich blahej pamäti u PocetPC hnal dopredu, u UMPC je to naopak. Dokonca by som práve v neexistencii poriadneho operačného systému videl príčinu súčasnej agónie UMPC.
    Emmancore: keby si videl akú brutálne desktopovú prácu! som robil na svojom bezklávesnicovom UMPC (ale hej, bol pripojený 19 monitor a poriadna myš+klávesnica a 80% roboty odmakali vzdialené plochy), svoj laptop by si zahodil ;-)

  7. emmacore píše:

    Piki: h4x0r jeden ;-)