Hardwarová klávesnica je k ničomu

Pozoruhodné tvrdenie z nadpisu je samozrejme vytrhnuté z kontextu a celkom určite nemiestne preháňa. Zástancovia niektorých mobilných zariadení však považujú hardwarovú klávesnicu priamo za nevyhnutné božstvo, ktoré musí nad ich miláčikom bdieť nakoľko bez nej nedajú ranu. Ranu milosti všetkému, čo hardwarovú klávesnicu nemá.
Počul som už tvrdenia „ako si mám bez nej napísať v MHD SMSku, veď to nejde!?“. Skutočne to nejde. Ľuďom, ktorých klávesnicové umenie spočíva v očiach uprených na písmenko nalepené na plôške klávesu predtým, než naň položia svoj jediný písací prst :-) Ten prst, ktorý používajú na všetkých klávesniciach. Teda aj na svojej vymakanej G15 svojho desktopu. Skutočne prepotrebný prst :-)
Dosť irónie. Ó, ak ste ju postrehli, neskúšajte mi to v komentároch vrátiť – skutočne viem presne, čo by ste napísali :-)
Tak ako všetko na svete, žiadne absolútne tvrdenie nevydrží príliš dlho. Takým je aj argument, že virtuálna klávesnica je nanič. Za roky života s Windows Mobile som samozrejme otlačil kopec bodiek do obrazoviek prístrojov Pocket PC. Skutočne je to otravné, pomalé, neproduktívne. Štvorčeky písmenok o mierne väčšej ploche ako špička paličky sa nedali vkladať pred výcvikom vyšívania.
Vrátim sa k argumentu, že virtuálna klávesnica musí byť „des“ (citujem). Nejako mi to nedalo a keďže som si dnes pozrel videotest, ktorý – berte ho nadľahčene, nie moc vážne – dokázal v istej situácii jej výhody.
Redaktor nastúpil do rally vozu. Nie do MHD. Do závodného vozidla. Ako spolujazdec. Dostal na kolená netbook s fyzickou klávesnicou. Pokúsil sa napísať jednu otrepanú vetu.
Potom mu podali iPhone (ako predstaviteľa virtuálnych klávesníc) a túto vetu napísal.
Keďže viete, prečo to píšem, tak vopred viete ako to dopadlo. Skutočne proti tomu nemôžete napísať nič. Bol to rally voz, nie MHD – čiže zdanlivo výhodnejšia situácia pre fyzickú klávesnicu. A nič. Skutočne si teda myslíte, že mobilné zariadenie nevyhnutne musí byť také aké sú vaše zaužívané predstavy získané za posledné roky?
A áno, ak mi dáte iPhone za chrbát do ruky, nenapíšem na ňom nič a pravdepodobne s vašim mobilom to celkom určite zvládnete.
Pozrite si spomínané video iPhone vs Asus Netbook Extreme Typing Test in a Rally Car. A nezabudnite: je to hlavne zábava.

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. mekelle píše:

    vitazom trstu je aj tak citroen:) A k teme HW alebo virtualna klavesinca? Je to jedno, hlavne aby fungovalo lave CTRL, lebo mne momentalne na Logitechu nejde a dal by som vsetko za to, aby slo:)

  2. potmehood píše:

    Este nez zacnem: je mi uplne jedno co si kto mysli o HW/SW klavesnici (tj. nikoho nechcem presviedcat o mojom nazore), ale do neba volajuca vadnost uvedeneho experimentu (vid link) mi neda nereagovat.
    Porovnavat SW klavesnicu na iPhone s HW klavesnicou netbooku (v absolutne extremnych podmienkach)? To je ako porovnavat na okruhu voz F1 s motorkou MotoGP – aku to ma vypovedaciu hodnotu?
    K veci by bolo porovnat SW klavesnicu na iPhone s HW klavesnicou nejakeho jeho konkurenta z radu mobilnych telefonov.
    Alebo pisanie na plnohodnotnej HW klavesnici klasickeho *note*booku s mini HW klavesnicou *net*booku, pripadne pisanie na SW tabletovej klavesnici.
    Mozno niekto pochopi kam tym smerujem. Alebo niekto iny vymaze moj komentar… Je mi to celkom jedno, len tak zasnem nad ludskou hlupostou.

  3. FrozenDog píše:

    Je mi jasné, že teraz uletím mimo (spolu s predchádzajúcim komentom), ale tiež si myslím, že rozdiel nebol v HW/SW klávesnici ale v držaní.
    Inak je mi to rovnako šumafuk. Momentálne tiež používam SW klávesnicu a porovnať to vlastne ani neviem. Človek si zvykne na všetko. Zdá sa mi to rovnaké ako predtým (a nie nepoužívam en jeden uniprst (ale dva:)).

  4. Štefan Húska píše:

    Tak tento test je úplne scestný. Dobre viete, že notebook je rozmerovo veľký a dobré poznám ako to na kolenách v aute skáče. Pri čom telefón je priamo do ruky a vibrácie z cesty pohltí telo…
    To je ako prilepiť plný pohár vody na prístrojovú dosku idúceho auta, a druhý taký istý držať v ruke? Ktorý sa rozleje?
    Za objektívny test by som považoval porovnanie dvoch mobilov s odlišnm typom klávesnice, nie dvoch úplne odlišných zariadení.

  5. rony píše:

    Pani, bud mi chcete predpisovat, co mam pisat, aby ste to mohli citat alebo sem chodite citat to, co povazujem za zaujimave, aby ste si precitali.
    V prvom pripade prosim o pravidelne dodavanie hotovych textov z vasej dielne. Kazdu nedelu do 23.00 tak, aby som to v priebehu tyzdna mohol vydat.
    Vsetkym oznamujem, ze v texte tohto clanku sa nachadzaju slova, ktore hovoria: _vytrhnute z kontextu, nemiestne prehana, skutočne viem presne, čo by ste napísali, berte ho nadľahčene, nie moc vážne, je to hlavne zábava._
    *potmehood* nezaregistroval jedine z tychto spojeni a snazi sa mi diktovat o com mam pisat a ako. Plati vyzva o posielani clankov. Pripadne by som mu mal asi vopred posielat k schvaleniu texty aby cenzuroval nevyvazeny obsah.
    *Frozendog* aspon trafil, kde je mozny problem. K tomu pripomeniem, ze velakrat pocujem, ze „radsej si kupim netbook ako iphone na internetovanie“ s podtonom „je to na vsetko lepsie“. Evidentne na vsetko nie. Ale to je vedlajsie :-) Ma bod k dobru.
    *Stefan* to zobral uplne vazne. Lutujem. Nikto dopredu nepovedal, ze ideme robit objektivny test. Mne sa to pacilo pretoze to bolo zaujimave video, ktore obvykle nevidim v sterilnych testoch :-) Ibazeby sa vam nepacili rozne crash testy, ci videa s iphonom v mlynceku a podobne nezmysly. :-)
    Este raz pripominam: sem pisem texty, ktore povazujem ja za zaujimave. Nie je nijakym sposobom dosiahnutelne, aby ste mi vy prikazovali, co a ako mam pisat, ci dokonca cokolvek z toho v komentaroch vyzadovali ci vobec pripominali :-) Pamatajte – ak to ani v texte clanku explicitne nepripominam, tak taketo reakcie su NUDNE, PREDVIDATELNE a v 100 % pripadoch nechapu pravidlo *“chodite sem citat, co pisem ja, nie to, co chcete, aby som pisal“.*

  6. rony píše:

    *potmehood:* _Fascinuje mě taky počet čtenářů, co si moje zápisky … vykládají jako nějaké hlásání univerzálních pravd, a cítí potřebu mi moje „představy“ vyvracet._ „citát z Misantrop.info“:http://www.misantrop.info/neprijemnosti

  7. FrozenDog píše:

    Ináč, tak mi napadá, že by možno nebolo odveci spraviť veľký test písania emailov v rôznych extrémnych (ale v živote bežných) podmienkach na rôznych zariadeniach. Od normálneho telefónu, cez veci typu iPhone, netbooky až k notebookom. Hlavne by išlo o pestrosť typov ovládania. Výsledko by bolo, že aké zariadenia sú najpoužiteľnejšie v akých situáciách.

  8. rony píše:

    [7] tak, predajcovia mobilnej techniky, kde ste? som k dispozicii. Voz a skutocne preteky su uz k dispozicii.