Na Slovensku je internet jeden z najdrahších

Čítam titulok s celou správou a premýšľam, ktorý fakt v ňom nie je uvedený. Áno, išlo o výskum cien pripojení (dátové služby – pripojenie na internet) a hlasových služieb telekomunikačných operátorov. Teda ide o ceny mobilného internetu O2, t-mobile, Orange a (zrejme) aj t-com. Teda o tie skutočne vysoké ceny za „prenesený“ megabajt ak vašim komunikačným zariadením je mobilný telefón (či už samotný alebo vo funkcií „modemu“) alebo špecializované zariadenia (v podstate opäť mobilný telefón so SIM kartou ale bez hlasových služieb).


V skutočnosti je totiž značný rozdiel medzi bežnými pevnými pripojeniami k internetu a to dokonca aj vtedy ak ide o službu poskytovanú tým istým operátorom, ktorý poskytuje „mobilný“ internet.
Článok teda akosi „default“ predpokladá, že čitateľ príde na to, čoho sa to týka. Bez uvedenia upresnenia by si však ľahko mohol myslieť, že drahý máme „celý“ internet.
Prečo ma napadli tieto súvislosti?
Pozrite sa na tento citát:

Priemerný slovenský užívateľ vysokorýchlostného internetu (čo je rýchlosť od 12 do 32 megabitov za sekundu) podľa tejto štatistiky zaplatí okolo 170 dolárov za mesiac.

Chvíľu som premýšľal nad tým, koľko platím ja za pevné pripojenie Fibernetom (služba Orange – inak aj telekomunikačného operátora pre GSM siete). A rozhodne je to zlomok z tých 170 dolárov.
Narazíte na takýto rozpor v článku a neviete čo s ním. Klame? Nevie o čom točí? Výskum skúmal niečo iné?
Spomenie si naozaj každý na to, že okrem Fibernetu je tu aj akýsi Orange World a ten má odlišné ceny? Nemyslím si, že tieto súvislosti sú každému jasné. A v článku to naozaj chýba.
Pozrime sa teda na to takto:
Orange World stojí pri paušáli 100 megabajtov za mesiac asi 6 euro. Najlacnejší Fibernet stojí mesačne asi 20 euro. Nedajú sa dobre porovnať pretože pri OW sa platí za prenesené dáta a u Fibernetu nie.
U Fibernetu je teda nemožné dosiahnuť 170 dolárový účet za mesiac. Pri Orange Worlde je však cena za megabajt navyše asi jedno euro. Musel by som teda za mesiac preniesť okolo 250 megabajtov a mám tu spomínanú sumu.
Prosím, nechytajte ma za tieto veľmi zhruba odhadované čísla :)
Rozhodne však má výskum v článku pravdu v tom, že môžem v pohode platiť takéto sumy za mobilný internet a platí aj to, že je to drahé.
Mobilná komunikácia má však aj stránky, ktoré ľudia ešte príliš neregistrujú. Mobilný internet sú tie technológie označované ako GPRS/EDGE/3G a majú niektoré nepríjemné vlastnosti.
Kým je internet cez ne drahý, tak šetríme a nekomunikujeme veľa. Kúpite si však iPhone a odrazu pozorujete, že sa vám ľudia nevedia dovolať. Prečo? Vyplýva to z charakteru GPRS/EDGE. Pokiaľ telefón aktívne prenáša dáta je skutočne „zablokovaný“ pre hlasové služby. Viac prenášate, častejšie je volenie nedostupné.
Výdrž zariadenia rapídne klesá a musíte často nabíjať. Toto všetko prináša aj náš tlak na sprístupnenie (cenové) mobilného internetu.
Dá sa z toho ísť von. Jedným z riešení je silne tlačiť na to, aby ľudia mohli mať solídne pevné pripojenia, ktoré sú cenovo dostupné. Ak ich ponúka tá istá firma, tak má obrovské možnosti cenových machinácii pre ľudí, ktorí majú pevné pripojenie (typu fibernet) a zároveň internet v mobile. Teraz je to hermeticky oddelené a je to škoda.
Prvým krokom by mohlo byť pre klientov pevných pripojení dať k ich mobilu internet s odpustením paušálneho poplatku (kľudne môže zostať platenie za megabajt nad danú hranicu).
Ďalší pozitívny krok by bola existencia WiFi zón (vrátane dostatočnej evanjelizácie problematiky súkromia v nich), ktoré by nahrádzali nevyhnutnosť používať nedokonalé GPRS/EDGE.
Samozrejme aj o cenách pevného pripojenia sa dá diskutovať. Za pár rokov ich rozmachu však určite nielen ja pozorujem jednu unifikovanú tendenciu. ISP radšej za tú istú cenu ZDVIHNE rýchlosť ako by mal poskytnúť lacnejšiu službu. Pokiaľ teda zoberiem nejaké tie cenové hladiny, tak 20 euro je už relatívne dosť a pre prienik do domácností chýba solídny program s cenou okolo 10 euro. Terajšie sumy za vysokorýchlostný internet sú podľa mňa bez väčších problémov akceptovateľné všetkými „závislákmi“ (teda ľudmi, ktorí internetom žijú, bavia sa a pracujú). Lenže je tu ešte obrovská skupina ľudí, ktorí si s internetom proste nevedia poradiť.
Na druhú stranu chápem, že rozvoj (pokrytie) niečo stojí a vykrýva sa to práve na terajších príjmoch. Tlak na cenové sprístupnenie však musí existovať, musí byť trvalý a musí byť agresívny.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. tiso píše:

    citujem: „OECD v štúdii porovnáva podľa parity kúpnej sily, ktorá presnejšie vyjadruje aj aspekt životnej úrovne ako iba výmenný kurz.“

  2. rony píše:

    [1] cize hamburger test?

  3. emmacore píše:

    Rony, pred rokmi mi technicki ludia z neboheho EuroTelu vysvetlovali, ze pri aktivnom datovom prenose cez GPRS telefon nemusi byt nedostupny – zalezi to od hardveru.

  4. Braque píše:

    Tiež je to pre mna novinka, že sa ti nedá dovolat, ak si na gprs/Edge. A to mám iPhone. Nebol to len problém csd prenosov?

  5. rony píše:

    [3] a [4] JA NEVIEM!!! z forum.iphone.cz to niektori hlasia a indikuje sa ten problem na GPRS a mam pocit, ze to zalezi silne na tom na akej BTS si prihlaseny. VIAC NEVIEM!!! Museli by sme podrobne skumat ake typy BTS to nevedia/vedia, ake telefony, ci fakt za to moze telefon alebo siet atd atd. Som si isty tym, ze podobne pripady existuju a to je tak vsetko. OK?