Stavte sa, že SME.sk o pár týždňov spustí nový projekt

Nebude ťažké aj bez mojej informácie vypátrať príznaky novej aplikácie SME.sk – pokúste sa o to. Zámerne teda neuvediem bližšie koordináty a skúsim opísať samotnú aplikáciu.


Web je stávkovou kanceláriou, v ktorej redakcia SME.sk uverejňuje stávky z rôznych oblastí a čitatelia tipujú výsledky. Okrem obligátnych diskusií je doplnkom k interakcií čitateľov k aktuálnym témam a dianiu.
Zverejnená stávka má teda základnú otázku a niekoľko možných odpovedí. Po výbere jednej z nich si čitateľ môže na ňu vsadiť konkrétnu výšku sumy. Tipovací maniaci zrejme o systéme fungovania kurzov vedia viacej.
Otázky budú môcť navrhovať aj čitatelia tak, že ich redakcia pred zverejnením upraví a prípadne zaradí. Tým je zaručené, že sa na serveri nebudú môcť realizovať rôzne viac alebo menej podivné záujmové skupiny (obvykle celá škála spammerov, pošukov a iných existencií zneužívajúcich popularitu platformy, kam sa tlačia).
Služba funguje pod postupne zjednocujúcim „SME loginom“ doteraz známym ako konto do diskusií, čo uľahčí používanie. Službe pribudli náznaky komunitných prvkov najmä vytvorenie okruhu priateľov. Zatiaľ funguje tak, že môžete vo formulári e-mailom pozvať kamarátov na túto službu a pod každou stávkou je vidieť, kto z priateľov už tipoval.
Snažil som sa pridať niekoho ako priateľa, v testovacej verzií sú však niektoré dialógy trochu nezrozumiteľné – našiel som napr. dusofta ako tipujúceho, zobrazil som si jeho kartu a klikol na pridanie priateľa. Zobrazil sa dialóg na odoslanie správy dusoft bude musieť potvrdiť, že ste priatelia. Môžete mu napísať správu.. Pri pokuse poslať správu však vyskočilo modálne okno upozorňujúce, že ešte nepotvrdil moju žiadosť. Tu by som očakával, že sa využije interná pošta diskusného systému SME.sk, kde nie je nevyhnutné byť priateľom.
Pokiaľ má SME.sk plán dopĺňať tipovanie priamo do článkov svojho elektronického vydania, tak to bude skutočne veľmi zábavný prvok, viac odfiltrovaný od siahodlhých diskusií. Pokiaľ by som chcel ísť ešte ďalej, tak by ma zaujímal „widget“ pomenovaný asi ako „Moje tipy“, ktorý by som si trebárs pichol na svoj web. Možno aj ďalšia možnosť a to previazanie na môj profil na Facebooku, kde by sa po tipovaní do profilu zverejnila stávka a môj tip (zrejme to chce trochu API Facebooku a možno aj aplikácia pre Facebook – netuším).
V rámci stávky sú zobrazované aj súvislosti ako odporúčané odkazy – zatiaľ ako surovo pastnuté URL článkov zo SME.sk – to potvrdzuje, že nejaké poprepájanie sa plánuje.
Keď sa pozerám na stránku jednej stávky, tak si neodpustím pripomienky:
* fakt, že som tipoval je tam uvedený ale logickejšie by bolo presunúť to do tabuľky „Kto si už na túto otázku stavil?“ spolu s tlačítkom na zrušenie stávky do jedného riadka tohto zoznamu
* nadpis „Doplňujúce informácie“ netreba,
* Odporúčané odkazy by som posunul pod popis stávky,
* menu tejto „stávkovej“ kancelárie by som asi zmenil na niečo iné ako EURO :) čojaviem SMEURO :)
* Najnovšie tipy budú v plnej prevádzke potrebovať účinnú filtráciu aby tam nesvietilo desať tipujúcich k tej istej stávke a aby tak príliš populárna stávka neprekryla ostatné,
* tipujúci by mali mať nejaké „vyznamenania“ – za nickom miniikonky naznačujúce ich úspešnosť alebo aj úspešnosť v zakladaní návrhov stávok,
* v rámci doplňujúcich informácii zrejme časom bude treba zverejňovať fotografie a video.
Vrátim sa k stávke z nadpisu: spustí o pár týždňov SME.sk tento projekt?

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. dusoft píše:

    tiez by som cakal svoju stavku v tej tabulke dole. povodne som ju tam hladal, az potom nasiel nad tym.
    inak z projektu ma skor zaujima, ake sa planuje neskorsie vyuzitie (par veci mi napada).