Myš bez čohokoľvek pohyblivého v sebe a na sebe

Aj mierne otrlí ignoranti čosi kdesi započuli o novej myške od Apple. Vraj už nemá ani to jediné tlačítko (irónia je, že práve to jedno tlačítko je samozrejme dávno neplatný blud podobný tomu, že ostatné myšky nemajú tlačítka iba dve). Ona totiž celkom zámerne nemá ani jedno tlačítko. Presnejšie má na spodnej časti nejaký prepínač. Dajú sa otvoriť dvierka pre dva monočlánky. Miesto tlačítok a kolieska však má čistú neporušenú plochu.
Táto by mala „simulovať“ všetko, čo doteraz plnili tlačítka s kolieskom. Technológia je plne prevzatá z touchpadov a iPhone. Dobre odskúšaná, plne funkčná, spoľahlivá.
V jednom článku ma zaujala myšlienka, že Apple v súčasnosti snáď nie je jedinou firmou, ktorá prináša na trh skutočne revolučné (alebo trochu prevratné) myšlienky. Nie tak, že ich bombasticky ohlási ale proste začne predávať. Niektoré firmy recyklujú starý materiál. Kedy ste počuli o niečom revolučnejšom od Logitechu? Myška MX Revolution (vlastním ju) je iba tým, čím by mali byť viacmenej tie najšmejdovejšie štandardné myšky dodávané masovo k počítačom. Aj od tých najzákladnejších sa nelíši princípmi – koliesko, tlačítka, optika na snímanie polohy. Luxus jej dodáva tvar, použitie viac typov povrchu, zdanie druhého kolieska (je to len prepínač) a možno precíznejší snímač.
K novej myške Apple sa staviam skôr skepticky. Ona je to totiž šmejdová myš v podaní Apple. Skutočne pribaľovaná k počítačom, ktoré vyrába. Takže si ju nemusíte kúpiť, vyberiete ju z krabice. Je to základná myška. Pozeráte na ňu a viete, že horná časť je kapacitný snímač dotyku (ako z iPhone) a pri pohľade na ovládač myši sa pýtate, či to je naozaj všetko? Simuluje ľavé a pravé tlačítko. OK. Simuluje koliesko. OK (poznáme z iPhone, je to použiteľné). Pridá vtákovinu v podobe jedného gesta (dva prsty doľava alebo doprava). To je všetko.
Preto je táto myška skutočne iba základ. Potenciál tam je obrovský a myška v podstate iba simuluje bežnú jednoduchú myš. V týchto mantineloch už vieme, že novú myšku od Apple asi žiadny majiteľ nového počítača nevyhodí (najbližšie mesiace určite nie). Onedlho snáď niekto vymyslí vylepšenia ovládača a pridá aspoň simuláciu bočných tlačítok. A razom z bežnej základnej myšky spraví niečo viac.
Aby sa majitelia MX Revolution (ako napríklad ja) nemuseli donekonečna naparovať, že majú skutočné myši. :) Hlavne ma donútili zamyslieť sa nad tým, či ide ešte z myšiek urobiť nejaký razantnejší vývoj dopredu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. dusoft píše:

    vytiahne o par rokov apple trackball? :-)

  2. e-lancer píše:

    No dobre, ale to koliesko so zotrvačníkom od Logitechu celkom spríjemňuje prezeranie čohokoľvek s rozsahom väčším ako 3 vertikálne obrazovky. Aj keď nemuseli okolo toho robiť také haló, či nazývať to „Revolution“.

  3. emmacore píše:

    Mam MX Revolution v sete s MX 5500. Je to najlepsia mys, s akou som kedy pracoval. Neverim, ze nieco bez pohyblivych casti bude fungovat lepsie, bude odolnejsie a trvanlivejsie.

  4. rony píše:

    [3] ja uz som MX R reklamoval :-)
    musis mi verit, ze TECHNICKY je dotykova technologia znama z iPhone naozaj extremne dobra, takze ak sa mysi zbavili GULICKY, tak sa mozu zbavit poslednych mechanickych casti :-)
    Je to len otazka zvyku :-) a prekonania predsudkov :-)
    Siel by si dnes do gulicky? A predsa si take mysky roky pouzival.
    Do niektorych technologii je vkladany zbytocny predsudok pricom aj ty sam sa na mobiloch presviedcas, ze nieco je zle :-) len nevies sa dostat z kola von :-)

  5. emmacore píše:

    Optika alebo laser, ktore snimaju podklad, je uplne OK. Samozrejme su lepsie ako gulicka. Zrusit tlacidla alebo koliesko je z pohladu ergonomie uplne ina vec. Tlacidla a koliesku kladu odpor, su ovela presnejsie ako nejaky plocha so senzormi.

  6. emmacore píše:

    V jednej vete urobit dve chyby je celkom slusny vykon :-)

  7. rony píše:

    [5] nesuhlasim. Treba SKUTOCNE prekonat predsudky. :-)
    Moze to byt dobre, cojaviem. Tiez som bol sklamany dotykovymi obrazovkami PDAcok len preto, ze mi ich prinasal nakoniec sibnuty OS a sibnuty sposob snimania. Vyskusaj si uz doprdele ten iphone :-)
    Aj tam neustale tvrdia, ze na ovladanie potrebujes cosi citit ale myslim si, ze to nie je u mysky nevyhnutne. Skutocne nie. Ono to co sa deje na obrazovke iphonu je SILNE podobne tomu, co robim s myskou. Je to na dlhu debatu, musis mi skusit verit.
    Ta Magic Mouse ma jednu chybu, je to vlastne zakladna myska, nevyuziva prilis schopnosti toho, co vie. Napr. by mi chybali „bocne“ tlacitka (skutocne ich nevie aj ked je to iba sw problem).
    Mimochodom, ta myska vydava zvuky ako pri klikani :) ak chces :)
    Pozri clovece: ja sa napr. cudujem ako mozete vyzadovat klavesnice ake maju notebooky – nizky zdvich, placate, natlacene k sebe atd. atd :-) pritom najlepsia klavesnica je s mikrospinacmi :) nie membranou ako malo ZX Spectrum. A aj tak si kupujete laptopy a trapite sa. :-) Takze celkovo ti rozumiem, ze sa nedokazes vymanit z utkvelych predstav, ze nieco ako mas vlastne ma tak byt :-)

  8. emmacore píše:

    iPhone som skusal. Neviem si predstavit pouzivat nieco podobne namiesto mysi. Na klikacej mysi je vyborne, ze mas prst polozeny na tlacidle a stlacis ho, len ked potrebujes a tak rychlo, ako potrebjes. Toto IMHO nejde nasimulovat technologiou bez pohyblivych casti.
    Co sa tyka klavesnic, vyskusal som ich dost. Najlepsie sa mi pise na klavesniciach ThinkPadov, ale napr. aj taka MX 5500 je vyborna. Domam mam Logitech Pro 2400 a ta je prilis tvrda. Klavesnice k Applom su priserne.

  9. rony píše:

    vidis a ja celkom aj viem :-) vadi mi skor nemoznost to kompletne prisposobit (vymysliet si vlastne gesta).
    Je tu skor problem s gestami doprava a dolava, tie mozu byt krkolomne.
    Tukanie „akoze“ tlacitko nevidim ako problem. Prst mozes mat nadalej na ploche, asi si myslis, ze treba mat prst NAD tou plochou ale to nie je nutne :-)
    Myslim, ze vela ludi nad tym premyslalo, kym to pustilo von :-)
    Ale na druhu stranu – nemozem trieskat kym to nevyskusam :-)
    s tym iphonom to myslim tak, nie ze ho v chvate dostanes do ruky a trochu si plny prekvapeni skusas. Treba to mat tak rok-dva a pouzivat ;-) tak po polroku konecne vies ako ta technologia funguje a ake ma moznosti :-)
    Je to presne to iste ako prechod z gulicky na optiku v myske ;-) Nevidim dovod preco by to nemohlo fungovat. Mys nie je konecne stadium toho, co mas v pravej ruke. Iba vsetky tie nezmysly v laptopoch miesto nej – tie su skutocne omyly :-)
    Ide o to, ze akakolvek mechanika v myskach znamena problemy. A snaha sa jej zbavit ma pre mna vyznam :-)
    klavesnice apple sa snazim nejako naburat nedoveru k nim. Pacila sa mi ta pred nimi. Klasicke klavesy.
    Pred rokmi som mal schovanu taku TAZKU IBM klavesnicu ale to uz je ina rozpravka.
    Ludia, co nevedia pisat tazko chapu :-)