WriteRoom a WrongRoom

Určite ste už zachytili niečo o zvláštnom textovom editore, ktorý v okienkovom systéme všetko „zatmaví“ a zobrazí jednoduchú plochu na písanie textu. Hrá psychologicky na to, že vás pri písaní nič nebude rušiť.
Originál takéhoto editora sa volá WriteRoom ale myšlienku zrejme prevzal z dnes pradávnych editorov pre osobné počítače. Spomeniete si napríklad na ChiWriter alebo Wordperfect? Podobnosť nie je náhodná, dokonca WP tiež v defaulte hral nazeleno. Teda podľa toho či ste mali monochromatický monitor zelený alebo oranžový.
WriteRoom je program pre OS X ale okamžite inšpiroval autorov pre Windows a iné platformy: DarkRoom pre Windows, PyRoom pre Python, WrongRoom skvelá freeware alternatíva na OS X, GoogleDocs v štýle WriteRoom.
Porovnajme WriteRoom a WrongRoom:
Prvý je platený a má možnosť konfigurovania. Druhy je zdaleka jednoduchší, bez možnosti konfigurovať avšak základná myšlienka – čierne pozadie a kurzor tam je.
Pokiaľ však potrebujete pri písaní pozerať aj na nejaký ďalší zdroj informácii, tak si pre používanie takéhoto editora musíte dokúpiť ďalší monitor. Ako to bude s vašim sústredením potom je už na vás. Vlastne aj na tom, či skutočne treba takýto editor.
via urobilsomto.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. zef píše:

    Je ich viac, vyskúšal som napr. Jdarkroom (Darkroom prepísaný do Javy) a Q10. Nakoniec som zakotvil u WriteMonkey. Hlavne kvôli tomu, že zvláda indent prvého riadku odstavca.

  2. dusoft píše:

    Jasne, WordPerfect (WP) bol kedysi presne taky, plus tusim mal dole spodny riadok s rychlymi klavesovymi skratkami cez F tlacitka.
    Ja som skusal JDarkRoom, avsak bol nepouzitelny, nevedel si poradit s fullscreenom dost casto a ostaval v malom okne po prepnuti. Presiel som na PyRoom a som spokojny. Vyuzivam ho najma na kreativne pisanie.