Panasonic DMC-TZ7

Archív si pamätá na môj pár mesačný test kompaktu Panasonic DMC-FX33.
Panasonic Lumix DMC-TZ7


S týmto fotoaparátom som bol nadmieru spokojný. Najviac sa mi páčilo jeho remeselné prevedenie, rýchlosť (prvá fotka po zapnutí), nahrávanie videa.
Vlani som sa snažil, aby ste mi poradili s kúpou kompaktu.
Potom som to pragmaticky vzdal, môj praveký Nikon 885 sa snažil zo všetkých síl. Koncom minulého roka som však na ňom natáčal video:

Úplná katastrofa, však? Nejaký ten exteriér by sa s tým ešte dal. Fotí dobre, na svoj vek a tri megapixely. Aj tak sa mi vrátili úvahy o kúpe nového kompaktu.
TZ7Zbalil som 885ku a posunul som ju ďalej do archívu. Navštívil som predajňu a zaplatil za DMC-TZ7.
Samozrejme mesiace predtým som raz za čas prezrel, čo by sa mi tak mohlo hodiť. Napriek kvantám kompaktov sa mi podarilo zúžiť výber vlastne na dva fotoaparáty. Panasonic Lumix DMC-TZ7 alebo Canon Powershot SX200.
Moja podmienka bolo slušné natáčanie videa (a teda najlepšie HD), rýchly nábeh, dobrý zoom a výborné makro (často fotím techniku). Druhý foťák mal manuálne režimy ale na ne som nekládol dôraz. TZ7 nemá manuál, čo rozhodne v tejto kategórii nevadí.
Intuitívne som preferoval skôr kompakt s veľkým kruhom objektívu (proste to kovové okolo skla. Nejako sa mi nezdajú foťáky s objektívom v tvare malého okienka v rohu.
Nedá sa a musím porovnávať FX33 a TZ7.
Paradoxne sa mi remeselné vyhotovenie FX33 zdalo luxusnejšie, viditeľne kovové telo, dvierka a ďalšie detaily. TZ7 dizajnovo nevybočuje, aj bez loga viete, že je to Panasonic. Kúpil som čiernu verziu a som na pochybách, či je obal plastový, kovový alebo aký vlastne. Spodné dvierka na baterku a kartu sú rozhodne plastové. Bočné dvierka dvoch konektorov (PC a HDMI) tiež. TZ7 má za dojem pol boda dole a pokiaľ je telo plastové tak bod.
Technické parametre sú však voči FX33 do obrovskej miery lepšie.
TZ7 má 12násobný optický zoom. To je pre mňa ohromujúca hodnota. Skúšal som exteriér s plným zoomom v jednej ruke. Fotka plne vyhovujúca.
Rozpoznávanie tvárí je už skoro samozrejmosť a bolo to aj v FX33. TZ7 má okrem toho rozpoznávanie podoby. Relatívne úspešne dokáže rozoznať niekoľko naučených tvárí a pri ostrení sa to zrejme využíva tak, aby práve tieto osoby boli najostrejšie. Pekný doplnok pre schopnosti kompaktov vyrábať fotky bez námahy.
Pri FX33 som bol spokojný s natáčaním videa a TZ7 to posunula ďalej. Okrem papierového parametru (720p), čo by sa dalo opisovať do diskusií, je tu však možnosť meniť zoom počas natáčania. Foťák doostruje obraz, rozpoznáva tváre počas natáčania. Výsledok je prijateľný, som spokojný. Dokonca mikrofón zvládne zaznamenať zvuk v miestnosti bez toho, aby som s ním bol nespokojný. Prial by som si konektor a externý mikrofón ale nemá ho. Záznam videa sa zapína samostatným tlačítkom – žiadne pátranie v menu.

Významný rozdiel voči Nikonu 885 a zrejme aj FX33 je viditeľne slabšia výdrž batérie. Mám pocit, že pri používaní TZ7 je dobre mať buď náhradnú baterku alebo nabíjačku.
Kábel k nabíjačke je dlhý a tvrdý. Nabíjačka je dizajnovo odfláknutá. Kedy odkukajú od Apple dizajn tohto zanedbávaného príslušenstva.
Je mi veľmi ľúto, že výrobcovia kompaktov nepribaľujú k foťákom aspoň plátené vrecko.
Výhodou sú dva prednastaviteľné režimy. U nich si z predpripravených scén vyberiete dve a tie potom máte na otočnom koliesku rýchlo k dispozícií. Ďakujem, hodí sa mi to.
Na rýchle prepnutie na prezeranie hotového materiálu slúži prepínač. V menu mám aj ďalšie možnosti ako prezerať fotky/video. Tu ma prekvapila prezentácia aj s hudbou (dá sa vôbec meniť?) a hlavne základné triedenie fotiek – na dni, dokonca mesačný kalendár. Vcelku slušný a rýchly prezerač obrázkov. Celý foťák je veľmi svižný, nikde som nemal pocit, že sa nad niečím potí námahou.
Chýba mi už len dotykové ovládanie na spôsob iPhone OS. Trochu mi vadí, že prepojovací kábel k PC má svoj vlastný tvar a nie je to bežný USB, preto miesto neho nosím so sebou čítačku kariet.
Fotografické veci sem dávať nebudem, na internete sú mraky testov a všetci fotoprofíci si ich dokážu nájsť. Mám však pocit, že TZ7 nie je celkom presne pre ľudí, ktorí skúmajú lupou nafotené jpegy aj keď viem, že si k svojim zrkadlovkám kupujú kompakty. Možno sa mýlim ale zatiaľ sa mi zdá TZ7 ako kompakt pre ľudí, čo sa primárne nehrajú na umeleckých fotografov a potrebujú solídny nástroj na úplne banálne použitie.
Nepatrí medzi (dnes) najlacnejšie avšak rozpočet neohrozí.

Môže sa Vám ešte páčiť...