Zoraďovanie komentárov pod článkami

Stránka s článkom. Nejaký dizajn, do neho vsadeny content (obsah). V rámci obsahu nejaký nadpis, zopár informačných blbostí (dátum, kategórie, podpis, klikací feedback), prvý odstavec, text a pod ním zoradené komentáre k článku.
Na tému v akom poradí vlastne tieto komentáre majú byť, sa vedú siahodlhé diskusie. Fatalisti použijú sofistikovaný systém, kde si čitateľ zoradí komentáre ako chce – dokonca nielen chronologicky alebo antichronologicky ale aj podľa vetvenia diskusie (rozdiel medzi komentármi k članku a diskusiou sme už preberali – považujte to za dve odlišné veci).
Veľkým odlíšením diskusií resp. komentárov k článku je to, že ich buď integrujeme k stránke s contentom alebo z contentu odkazujeme na samostatnú stránku s komentármi/diskusiou.
Budem old-fashioned rovnako ako Roger Johansson z článku Reverse chronological order comments na 456bereastreet.
Budem tvrdiť, že v prípade komentárov k článku, ktoré sú umiestnené priamo pod ním je hlúpe zoradiť ich antichronologicky (povinne si prečítajte článok z januára 2009) (čiže najnovšie prvé). Podľa mňa neexistuje žiadny argument PREČO by mali byť takto idiotsky zoraďované. Ja viem, že sa teraz našiel človek, ktorý by mi poskytol argumenty, že je to vlastne super. Poznám ich a čudujte sa – nevymenujem ich pretože ich považujem za nezmyselné.
idiocia zoradenia komentarov
Ilustrácia zo spomínaného článku 1/2009
Ak chcete komentáre zoradiť opačne, nezobrazujte ich pod článkom. Vrátim sa k prvému odstavcu a ideme čítať content na stránke.
Tak si prečítame nadpis, prebehneme obsah a dorazíme k prvému komentáru. Buď znechutene zatvoríme stránku v odpore ku hnoju aký produkuje anonymný dav alebo ideme postupne až dole. A teraz prichádza argument temnej strany, že „opačný order“ je lepší pre tých, čo sa vracajú k diskusií. Tu je dvojitý problém. Buď sú to komentáre alebo je to diskusia čitateľov. Obrovský rozdiel a nikdy nedopustite aby sa na diskusiu používal systém komentárov k článku.
Druhý aspekt je v tom, že budete tvrdiť, že máte „najnovšie komentáre bližšie“ ak sú zoradené opačne. Prd. Veľký prd. Ak som navrátilec na stránku a už ma článok nezaujíma, tak otvorím stránku, stlačím Ctrl-End a som naspodu stránky a svieti mi tam posledný komentár. Zďaleka a najpohodlnejšie, najrýchlejšie. Bezkonkurenčne oproti hľadaniu „začiatku“ komentárov kdesi v strede stránky jej pomalým rolovaním. Najväčší idioti totiž ku komentárom prídu buď myškou alebo stláčaním šípky nadol. V oboch prípadoch jde triafanie sa do rolovacieho pruhu napravo myšou rovnako dementné ako stláčanie šípky nadol.
Skúsim teda zopakovať komentárovo diskusnú dilemu, ktorej som sa letmo venoval už v roku 2003:
* vopred si uvedomte rozdiel medzi diskusiou a komentármi (vysvetľoval som vám to už v roku 2003): diskusia je komunikovanie medzi čitateľmi článku (často bez náväznosti na obsah článku) a komentáre sú striktnejšie – autor článku je agresívnejší k ľudom, ktorí nereagujú priamo k článku. Vyberte si, čo chcete od reakcií čitateľov a podľa toho ale ich aj formátujte. Ak vám vadí hnoj diskusií ale chcete ho čitateľom umožniť, tak ho umiestnite mimo stránku s článkom (vzor SME.sk)
* diskusie sú teda vizuálne aj štrukturálne zložitejšie systémy: ako vzor si zoberte opäť SME.sk a pokiaľ ich teda nedokážete implementovať sami, použite napr. IntenseDebate (ten je aj pod týmto článkom – je to instantný systém a implementuje ho aj poloblb). U diskusií je bezpodmienečné vetvenie reakcií a pri predpoklade veľkého počtu reakcií by som čitateľom dal možnosť dokonfigurovať si to.
* komentáre sú jednoduchší prípad a tam sú podobné možnosti (vypadáva členenie podľa reakcií) a buď ich umiestnim mimo článok alebo v rámci neho. Pokiaľ ich mám teda pod ním, tak rozhodne vyberajte zoradenie chronologicky. Komentáre by som ale tvrdo moderoval tak, aby ich počet nepresiahol schopnosti ich komplexne vnímať čitateľmi.
Stále máte nutkanie protirečiť? Otvorte si môj článok Obchádzka pri zlom smere zoraďovania komentárov a položte si otázku:
Ak som dokázateľne od roku 2003 nezmenil teraz zopakovaný názor a ešte ho prácne dokumentoval ilustráciou, myslíte si o sebe toľko, že komentárom k článku vyvoláte vo mne nejaké procesy, ktoré ho otočia o 180 stupňov alebo nejakým omylom prikývnem chorým predstavám o tom, že „otočený sled komentárov je lepší“? Nie, to sa nestane. Nie preto, že vyznávate „opačný smer“ ale preto, že komplexnejšie nevnímate celý problém (diskusie vs. komentáre).

Pekným príkladom zle použitých komentárov sú diskusie pod článkami na humno.sk:
* diskutuje sa tam v komentároch – to je prvá veľká chyba,
* komentáre (aj keď už to nie sú komentáre) sú zoradené opačne,
* obvykle tam je niekoľko desiatok príspevkov a slušalo by im to lepšie na samostatnej stránke.

Tak ma netrápte nesúhlasom a dokazovaním, že pravda je opačne ako tvrdím ja. Urobíte lepšie, pokiaľ sa nad tým čo tvrdím triezvo zamyslíte alebo proste odídete.
Doplnené príbuzné články:
* piki: Chaos v radení komentárov
* pixy: Jak na diskuse a komentáře

Môže sa Vám ešte páčiť...