Hlavné črty OS 4

Nový OS pre iPhone (iPad a Touch) prinesie tieto nové črty:
Multitasking – ako som spomínal v predošlom príspevku, bude to skôr rozhranie pre sedem funkcií, ktoré môžu aplikácie využiť. Bude však poskytovaný len modelu 3GS.

Zložky – spôsob ako kategorizovať ikony aplikácií na Springboarde.
Mail – vylepšenia pre Mail.app, napríklad vo forme spoločného inboxu všetkých účtov, združovanie konverzácií po vzore gMailu.
iBooks – obdoba aplikácie z iPadu
Podnikové uplatnenie – lepšia ochrana dát, centrálna správa mobilných zariadení, distribúcia aplikácii (lokálna), viac kont Exchange, podpora Exchange 2010 a podpora SSL VPN.
Herná centrála – sociálna sieť ale v podstate serverovská podpora pre multiplayer.
iAd – reklamný systém pre iPhone, ktorému sa Jobs zanietene venoval. Nápad spočíva v tom, že Apple poskytne vývojárom podobnú platformu na reklamu ako Google. Programátor využije rozhranie, samotnú reklamu nakóduje v HTML 5 a umiestni na servery Apple. V aplikácií sa reklama zobrazuje ako prúžok, ktorý sa aktivovaním rozbalí. Cieľom je poskytnúť free aplikáciam túto možnosť zarábania avšak o obchodnom modeli ešte veľa nevieme.
Pozadie na ploche Springboardu – kvôli tomu mám Winterboard. Prispôsobovanie vzhľadu je zatiaľ možná jedine po jailbreaku. Už pri predstavení iPadu, kde pozadie plochy je možné, sa predpokladalo, že by toto isté poskytli aj pre iPhone. Pre veľa ľudí padá dôvod pre jailbreak.
V najbližších dňoch začnú vývojári prinášať dojmy a upresňovať nové črty OS.
Pre jailbreak ešte zostáva jeden vážny dôvod: iBlacklist, čo je pomerne silný filter príchodzích volaní a SMS. Myslím si, že ani ohlasovaná podpora multitaskingu neumožní vytvoriť takúto aplikáciu a keby aj, bude len pre 3GS.
Video IDG z prostredia včerajšieho predstavenia OS 4:

Prezentácia z dostupných fotografií:

Môže sa Vám ešte páčiť...