Širokoúhla alebo klasická obrazovka v mobilných zariadeniach?

Ťažká otázka. U televízorov je už vyriešená odchodom CRT obrazoviek. Nástup LCD pre počítače najskôr znamenal nahrádzanie zobrazovacej technológie so zachovaním klasického pomeru strán. Dnes už takmer všetky laptopy aj počítačové obrazovky v obchodoch majú širokoúhle zobrazenie.
lcd-monitor


Na rovinu: širokoúhle obrazovky sa dajú použiť takmer výhradne na sledovanie filmov. V počítačoch ich preferujú vlastne ľudia, ktorí ich do značnej miery používajú aj na toto. Keď však doma nemá počítač túto úlohu, tak je širokoúhla obrazovka skôr nanič. Obvykle na nej trebárs sledujem webstránky a nejde využiť celú šírku. Na jedno okno stačia možno dve tretiny šírky. Dve okná vedľa seba aj tak nedám.
U mobilných zariadení je to hore-dole podobné. Opäť hrá rolu preferencia pre sledovanie videa. Mám však niekoľko konkrétnych praktických postrehov.
U malých (3″ až 4″) obrazoviek je to skôr jedno (osobne mám radšej klasický pomer) ale treba myslieť na používanie webu. Pri širokoúhlej obrazovke sa mi zdá prezeranie webu zlé aj vertikálne aj horizontálne. V jedno prípade je stránka úzka a stĺpce textu buď s drobným písmom alebo dvomi slovami na riadok. Horizontálne je zasa šírka až nadpriemerne žičlivá ale čo na tom, keď na výsku sa zobrazia ledva tri riadky textu. Mizéria a treba sa rozhodovať podľa účelu.
samsung-galaxy-tab
Zároveň však mám v rukách širokoúhlu obrazovku tabletu Samsung Galaxy Tab. Napodiv pri rozmere 7″ mi to nevadí. Je totiž už tak veľká, že aj na šírku predsa len vidím na webe celý odstavec textu. Nepôsobí ani priveľmi ako „latka z plotu“, ktora hrozí zlomením. Pri tomto rozmere sa aj s predĺženým prístrojom dobre manipuluje.
Obávam sa však toho, že zväčšením uhlopriečky sa problémy vrátia. Mám totiž 10″ obrazovku tabletu iPad a neviem si ho predstaviť, keby sa pomer strán zmenil. Buď by sa kratšia strana ešte zmenšila alebo dlhšia predĺžila. V prvom prípade by som to cítil ako degradáciu komfortu sledovania obrazu a v druhom prípade by už bol prístroj nemobilný (veľká ťažká lata).
Treba myslieť na to, že ten istý rozmer uhlopriečky širokoúhlej obrazovky znamená radikálny pokles komfortu voči tomu istému rozmeru uhlopriečky obrazovky s klasickým pomerom. Fakty nepustia a ak by som chcel mať oba rozmery širokoúhlej obrazovky „lepšie“ vznikne oveľa väčšie a ešte menej mobilnejšie zariadenie.
Časté otáčanie zariadenia sa mi zdá výhodnejšie u klasického pomeru strán. Skok v zobrazení nie je až taký radikálny (preskupenie objektov nie je treskuto rozsiahle, zoom neskočí svetový rekord). Ak zariadenie budete často otáčať, tak ja si myslím, že širokoúhle je trochu menší komfort.
Príklad z praxe: pri sledovaní videa na Galaxy Tab a na iPade je to v podstate ten istý zážitok. Samotná plocha filmu je rádovo rovnaká. Psychologický efekt „na tom ipade sú tie pruhy – preč preč preč“ si stačí uvedomiť a nevnímať ako podstatný. Podstatná je filmom zobrazovaná plocha.
Záver je teda: berte obrazovku vzhľadom k účelu, ktorý bude plniť alebo prevažovať. Proti sebe stoja dajme tomu dva účely: web a video.

Môže sa Vám ešte páčiť...