Znovu a znovu o CMS

Tak som v pomykove, nedávno som skúsil nadhľad a zasníval som sa o neexistujúcom CMS. Naznačil som, že ma irituje klasické „editačné“ okno článku v CMS a vyjadril som túžbu po viac „facebook“ systéme, ktorý by mi umožnil šperkovanie článkov o rôzne vkladané objekty a úpravy v štruktúre článku.


letter-writing
Pod článkom sa objavilo pár ľudí s cieľom vyrobiť zo mňa slepého ignoranta a s úplnou samozrejmosťou začali hovoriť o WordPresse. Akoby som kritizoval práve ten. Ľudia, prebuďte sa :-) ak poviem CMS, nie je to WordPress. To som im chcel odpísať ale neurobil som to. Pochopenie zmyslu textu nechávam vždy na čitateľoch.

Pripomenuli mi, že také funkcie predsa WordPress má. Keď som v článku popisoval vkladanie Youtube videa, mal som na mysli niečo iné ako oni. Oni mi tvrdia, že Youtube video predsa do článku vložiť viem a ja tvrdím, že systémom aký chcem použiť ja, to nevie. To je ale jeden zo stoviek detailov, ktoré som chcel mať v niečom modernejšom.

Celkovo mám zo vzorky príspievateľov pocit, že keď popíšem nejakú známu funkciu a vyslovím želanie, aby boli tieto princípy v CMSkách, tak si to aspoň odskúšajú alebo dokumentujú ako to funguje. Miesto jednoduchých vyhlásení, že „autor je… no, neinformovany.“ a „aby si presiel na DRUPAL 7“.
Nemám im to za zlé, niekedy je ťažké rozoznať, čo autor článkom sleduje. Niekedy článkom akoby vyzýval čitateľov, nájdite mi nástroj, ktorý hľadám. Inokedy teoretizuje a snaží sa odhadnúť budúce trendy analýzou skutočnosti. Vtedy ale nepotrebuje rady, že to a to sa urobí týmto postupom. Aspoň v prípade článku som naznačoval, že tieto funkcie by mali byť súčasťou CMS, nie možným doplnkom.
Nakoniec som ale tento týždeň objavil článok Martina Malého. Zarazila ma obrovská príbuznosť jeho článku s tým mojim. To ma vyprovokovalo spropagovať ho, pretože Martin sa zameral na ďalší hlúpy detail v CMS, ktorý ma rovnako irituje a myslím si, že výbava rozhrania v CMS sa míňa potrebám pri ich používaní.

Koniec koncov presne toto som písal v mojom predošlom článku a dokumentoval na príklade vkladania videa z Youtube (dnes ho musím vkladať istým presným špeciálnym postupom, kým Facebooku stačí URL videa z webu a sám si všetko vysosá a vyrobí – hlavne neobťažuje HTML kódmi miesto toho, čo tam mám vidieť.

O čom to Martin píše: zameral sa na screenshot typického CMS (áno, WordPress) a zaručujem Vám, že všetky ostatné CMS majú rozhranie pre prípravu textu veľmi podobné.
Zmeral plochu TEXTAREA pre text článku voči zvyšku rozhrania. Vyslovil axiómu, že autor v nej strávi väčšinu času bez akejkoľvek interakcie s vecami okolo.
Napriek tomuto – verím platnému tvrdeniu – však tvorcovia rozhrania usúdili, že musia ísť presne naopak. Okolo to vybavovať zložitými prvkami a to na úkor TEXTAREA.
Martin si rovno vymyslel protivníka a argumentoval aj voči „vrtákovi“, ktorý by mu blahosklonne poradil FULLSCREEN režim. Tam napadol toolbar lištu s tlačítkami a postupne menoval funkcie editora, ktoré sú v autorskej fáze (píšem text) absolútne zbytočné.
Musím podotknúť, že pri písaní nefungujem ako Martin Malý. On si písanie článkov rozfázoval. Má na to jeden dôvod: písaním sa živí. Preto má fázu písania textu. Potom fázu oddychu, po nej nasledujú úpravy textu. Až nakoniec štrukturovanie a aj to maximálne do úrovne vyznačenia boldu, nadpisov a podobne. Nikdy nevyužije napríklad zmenu fontu, zmenu farby. A pritom tam tieto funkcie existujú.
Ja zasa píšem na „první dobrou“ a vynechávam redigovanie textu. Buď rovno pri písaní robím (mierne) vizuálne úpravy a riešim prípadnú štruktúru (perex, nadpisy, obrázky) alebo pri dlhšom texte hneď po napísaní mám krátku fázu vizuálnych úprav.

Aj tak však fakt, že na text mám len malú časť okna, prijímam s nevôľou. Martin ešte nespomenul, že stránka okna pre písanie je webstránka, ktorá je dlhšia ako viewport. A tak sa mi textarea roluje v malom okne v stránke CMS, ktoré sa tiež roluje. Po tisícoch napísaných stránok sa s tým zmierite a nenávidíte to. Pri písaní totiž rolujete aj posuvnítkom v TEXTAREA a potom aj celou stránkou. Otrava.

Takže, čo vlastne navrhujem: presne to isté ako Martin. Obrodu CMS. Konečne prieskum správania sa autorov a ignorácia požiadaviek používateľov. Tí budú pochopiteľne žiadať „bohatú“ výbavu a producent CMS sa bude snažiť, aby jeho produkt vyzeral „bohate“.
Začať sledovať, ako používajú ľudia CMS a dopĺňať funkcie, ktoré skrátia činnosti, ktoré robia. Vyhodiť spred očí funkcie, ktoré používajú minimálne. Kontextovo ponúkať adekvátne funkcie. Všetko v záujme sústredenia sa na jednotlivé fázy písania článku.

Rád by som miesto archaického konceptu WYSIWYG editora videl rozhranie pre písanie článku prispôsobené jednotlivým fázam tvorby.

Kľudne nech je formulár článku „delený“ podľa týchto fáz a nech sa môžem vrátiť do prvej fázy ak usúdim, že musím do textu niečo veľké dopísať. Fáza písania, fáza premýšľania nad textom, fáza úpravy textu, fáza vizuálneho spracovania, fáza publikovania, fáza následných opráv. Rozhranie musí vyhovovať postupne každej z nich.
Pod Martinovym článkom sa objavili názory aby si svoje minoritné predstavy nechal pre seba a netlačil ľuďom svoje predstavy, nebral im zložité rozhrania. Akoby Martin hlásal zakazovanie. Pritom z celého článku mám pocit, že chce, aby autori CMS sledovali ako ľudia s CMS pracujú a podľa toho im pripravili rozhranie. Čo rozhodne neznamená žiadnu diktatúru a zakazovanie.
Napríklad mu radia, nech si otvorí na písanie Notepad. Pekné, no často nemotorné riešenie. Čo ak píšem článok dva mesiace a pri tom sa pohybujem po svete? Naviac je tam dobrá pripomienka, že ľudia nakoniec otvoria Word a copy&paste s možnosťami WYSIWYG to všetko zničí (a programátori sa trápia s filtrami bordelu z Wordu miesto toho aby sa zastavili a premýšľali prečo ľudia nepoužijú na písanie ich rozhranie).
WYSIWYG nemusí zomrieť. V skutočnosti má nastúpiť vtedy a s takými schopnosťami, ktoré v danej fáze potrebujem.
PS: kľudne komentujte, ale prosím Vás, náznaky invektív ako v predošlom článku si odpustite, sú zbytočné. Opäť je totiž tento článok úvahou, nie návodom, manuálom či popisom a nie je recenziou (ani WordPressu ani Sharepointu, ničoho konkrétneho), takže nachytávať ma na slovíčkach je hlúposť.

Môže sa Vám ešte páčiť...