Plánujete iPhone aplikáciu?

Čím začať pri plánovaní iPhone aplikácie? Námety prináša článok z designfestival.com
Moja základná otázka pri iPhone aplikácií je: uspokojí a pomôže jej používateľom viac ako ukojí nejaké vnútorné potreby jej vydavateľa? Triezvy pohľad na užitočnosť aplikácie si môže ušetriť mnohé sklamania a očakávania. Pokiaľ ste dopredu pri projektovaní aplikácie vzdali snahu o jej skutočnú užitočnosť, praktickosť, potom ju robíte len pre seba ako jej vydavateľa.
Vzhľadom k môjmu postaveniu sa pomerne často dostanem ku pripravovaným projektom resp. sú mi ponúkané čerstvé aplikácie k vyskúšaniu.


Samostatná kategória sú hry, ktoré majú odlišné kritéria úspešnosti (skrátim to: hrateľnosť).
Potom sú tu aplikácie, ktoré trh doslova dranká od vývojárov. Obvykle je ich vývoj drahší ako finančná satisfakcia autorovi. Keď sa dostanem k takýmto aplikáciam ešte v čase vývoja, veľmi sa teším. Momentálne testujem DVE aplikácie vo fáze vývoja. Jedna z nich je túžobne očakávaná. Jej vývoj zaplatila firma, ktorej biznis sa úzko pohybuje v jej zameraní a tak si môže dovoliť aplikáciu ponúknuť zadarmo. Z tejto aplikácie som nadšený a neviem sa dočkať jej publikovania.
S jej vývojárom som sa rozprával aj o výnosnosti programovania pre iPhone. Drankal som ako prvé verziu pre iPad. Sám by ju urobil, no zadávateľ zaplatil len iPhone verziu. Mal som veľa pripomienok ku aplikácii – v skutočnosti toho však veľa nepotrebovala. Verzia, ktorú som dostal do rúk bola profesionálna, skvelá, praktická. Má už svoju konkurenciu ale vôbec sa nebojím, že by prepadla v hodnoteniach ľudí.
Potom sú tu aplikácie, ktoré ako by som to povedal… vydavateľ sa rozhodne, musíme mať iPhone aplikáciu. Je mu jedno, čo bude robiť. Snaží sa ju teda niečím vyplniť. A tak si začne vymýšľať nezmysly. Výsledok je aplikácia, ktorej praktické využitie v iPhone je nulové. Ba dokonca to isté, čo robí aplikácia môžem v iPhone tiež urobiť a… rýchlejšie. Vydavateľ aplikáciou uspokojuje úplne iné ciele ako uľahčenie života jej používateľom. V drvivej väčšine sú to akési interné zámery, kedy sa v rámci vnútrofiremných procesov niečo vykazuje existenciou takejto aplikácie.
Žiarivý príklad sú aplikácie našich novín a časopisov. Sú to narýchlo pospájané aplikácie, ktorých existencia je založená len na potrebe vykázať bod z programu nejakej schôdze vedenia: aj my už máme app. Naviac sa k vývoju aplikácie vyčlení z interných zdrojov málo peňazí, k tomu tím interných zamestnancov, ktorí nie sú schopní aplikáciu posúdiť z praktického pohľadu. A tak obkecávajú funkcie, ktoré potom na mňa pôsobia ako od marťanov. Vývojár takej app nemá motiváciu urobiť viac ako dostal. Dostal totiž veľmi málo.
Nabudúce už bude programovať hry pretože tie sa vyznačujú tým, že NIKTO ultimatívne po ňom nehučí, aby to bolo TAKTO a to aj keď on veľmi dobre vie, že to odporuje akýmkoľvek zásadám pre app.
A tak ďalšie takéto aplikácie bude zasa vyvíjať nejaký začiatočník, ktorý si na nich natrénuje vývoj, naučí sa a naviac to má aspoň trošku zaplatené.
Mám rád, keď v aplikáciach je vidieť, že vývojár už má čosi „odkódované“, vydavateľove ciele sú aj mimo jeho interných zámerov.

Môže sa Vám ešte páčiť...