Rady surovým videoblogerom od profíkov

Lukáš Kodoň a Miro Šifra spomínajú :) Výživný materiál pre majiteľov „bloggerských“ videokamier. Miro spomenul body, ktoré si stačí vždy predstaviť v praxi.


1. bod je premyslenie a príprava. Zmätok „hŕ“ už sa niečo deje, musím to stočiť je zlý. Príď skôr, poobzeraj sa. Nájdi si miesta, kde bude pekný záber. Popritom si natoč „motívy“, ktoré použiješ počas strihania na „dotvorenie“ výsledku. Napríklad pred akciou natoč prázdne stoličky, pripravené materiály, čosi z prípravy akcie alebo z cesty natoč panorámu krajiny, nejakú známu budovu miesta konania. Popritom si všímaj, kde sa čo bude diať, aby si vedel, kam sa premiestniť. Bez dvoch kamier a dvoch kameramanov musíš trochu „klamať“, niektoré zábery natočíš vopred a pri strihaní ich „vlepíš“ dovnútra videa. Napríklad záber na rečníka hovoriaceho pol hodiny občas prestrihneš záberom na niečo iné (zvukovú stopu ponecháš zo záberu na hovoriaceho).
kate_upton_bikini_si_2k115_lg
Stručné pripomenutie: stále ste skoncentrovaní na Šifrove body?
2. bod napadne každého, kto sa snažil „strihať“ zapínaním a vypínaním záznamu kamery a „pospájaním“ takýchto kúskov. Zábery kratšie ako desať sekúnd sú odpad.
3. bod funguje takto: presuň sa, zaujmi stabilnú pozíciu – v nahrávke ťa nevidno, ľahni si, kolená na uši – urob čokoľvek v prospech uhlu záberu. Potom nastav kameru do záberu a zapni nahrávanie niekoľko sekúnd pred tým ako začne to, čo má byť nasnímané. Pokiaľ sa pohybuješ a držíš kameru, natáčas horor :-) natočený záber sa hýbe RÝCHLEJŠIE ako sa tebe pri pohybe kamerou zdá. Ak s ňou musíš pohnúť, rob to ako slimák. Celkom určite nerob záber „otáčaním sa okolo zvislej osi“ – horizontálny pohyb kamery robí nepríjemný efekt. Ak už, tak sa skôr pomaly pohybuj v smere osi objektívu.
4. bod vážne :) netoč s pevne nastaveným zoomom. Možno zvládneš výnimočný záber, kedy počas točenia pomaly nazoomujes objekt, no nepoužívaj to v celom videu ako hlavný nástroj.
5. bod pripomína to, čo som rozobral v prvom bode. Video sa točí „kúskovaním“ záberov (viď. aj bod 2.). Ak točíš rečníkov a je dôležitý aj zvukový záznam, tak zváž použitie nezávislého záznamu zvuku. Neskôr pri strihu robíš skladačku videozáznamu a tomu dáš ako podmaz nahraný zvuk. Alebo si motívy na prestrihnutie natočíš predtým a potom, takže rečníka natočíš v kuse ako surový materiál.
6. bod má dobrý tip v bode 7. natoč si skúšobné záznamy (napr. ako radí bod 1. počas hluchého času) a vypočuj si ich.
8. bod je dobrá vec na rozhovory. Videoblogger je alone a nemusí sa s tým stretnúť pri každom natáčaní. Pokiaľ však chce prestrihávať svoj selfzáznam napríklad zábermi (vrátane zvuku) získanými inde, tak by si mal dať pozor na dostatočné medzery vo videu, aby si mal kde urobiť strih a neodcvakol si polovicu posledného slova.
9. bod som už vo výklade spomenul. Začiatok a koniec záznamu v kamere nie je BOD strihu záberu. Začni točiť skôr a vypínaj záznam neskôr.
10. bod všimni si zábery reportérov TV novín ako sa vždy postavili tak, aby v pozadí bolo niečo dokresľujúce reportáž. Ak vidíš v meste dvojicu s kamerou pozoruj ich, všimni si ako sa „točia“ okolo miesta, kde stoja a hľadajú niečo dobre do pozadia záberu. Reportér sa napríklad postaví pred tabuľu nejakého úradu, ak o ňom hovorí. Ak hovoríš o kúpaní, pojdeš ten záber natočiť k jazeru.
Ja ešte podotknem, že používať ako výsledok súbor stiahnutý z kamery je obrovská amatérčina a minimum by mohlo byť aspoň minimálny strih: úvodné „titulky“ a „titulkový“ záver. Práca na počítači je významná časť výsledku. Na to je dobré nájsť si vhodné nástroje. Z mojej skúsenosti sa mi zdá na amatérske strihané video najlepší iMovie. Nesmierne skracuje stihanie a samotný program doslova vedie autora k dobrým výsledkom. Naviac práca v ňom nie je únavná, zdĺhavá. Myškou označujem to, čo vidím a prenášaním „skladám“ výsledok. Naviac sa mi veľmi ľahko „prekladá“ základný záznam napríklad fotografiami.
Ďakujem Mirovi Šifrovi :-) a vyťahujem na neho video z roku 2008, nech sa trochu hanbí aj on :)

Slečna na obrázku sa volá Kate Upton,

Môže sa Vám ešte páčiť...