Globálni SME-RSS do globálneho katalógu, ach sakra a zbohom Blogportál

Je známe, že nie som nadšencom prihlasovania globálnych RSS zdrojov, najčastejšie kolaboratívnych weblogov, do iných agregátorov RSS.
Dnes sa obávané stalo skutočnosťou. Aj keď som v niekde doporučoval bloggerom zo SME, aby postupovali ako bežní bloggeri, tak ich niekto o nich bez nich prihlásil do Blogportálu.
Takže tu máme opäť svojské ponímanie formátu RSS a ďalšie svojské pochopenie položky pre titulku príspevku. SME si vybralo domršovanie a rozdrbávanie RSS (odborne – narušuje štrukturovanosť RSS formátu) tým, že meno autora napchá do titulky za nadpis.
Blogportál totiž (vcelku zrozumiteľne) vkladá meno weblogu na úvod description – voči tomu nemám námietky, pretože je to platné pre všetky položky jeho globálneho RSS.
Možno si poviete, že je to prkotina, ale po predošlých takýchto „hŕŕ“ prihláseniach mi už prichádza blogportál ako jeden veľký bordel v ktorom sa rekurzívne nachádzajú globálne zdroje iných systémov.
Ešte konštruktívna poznámka aby ste o mne nepísali, že len nadávam: nemohli ste radšej zápis do katalógov nechať individuálne na každom bloggerovi?
Sorry, tudy cesta nevede.
PS: Premýšľam, že už môžem povedať aj takúto vetu. Po rokoch serem na bordel v blogportáli a budem sa musieť zaobísť bez sprostostí, ktoré do neho aktívni ľudia neustále napchávajú a snažia sa z jasného formátu urobiť nejaký nejasný bordel.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Tomáš Bella píše:

    Sorry, ale keď máme pár tisíc návštevníkov denne, nemôžeme vyhovieť všetkým. Dostávali sme množstvo žiadostí, aby sme do kompletného RSS zaradili aj meno, pretože ľudia sa v tom inak nemohli orientovať, tak sme to urobili – nemôžeme predsa vlastné služby štruktúrovať podľa toho, ako ich nejaký jeden iný zahraničný portál bude využívať – podstatní sú naši vlastní čitatelia a ich požiadavky. Ak blogportal odkaz zaradil, tak im to asi nevadí, takže sťažuj sa na nich, nie na nás.
    Takisto, 99 % blogerov u nás netuší, že nejaký blogportál existuje, preto sme zaradili spoločné RSS.

  2. rony píše:

    ach jaj.
    a ti co sa doteraz do blogportalu registrovali, ho objavili ako? niekto ich vyhladava a registruje?
    vase globalne rss ma nezaujima, ale dost ma stve, ze sa dostalo do ineho globalneho katalogu, co je uz podla mna trosku blbost, lebo sa nejaky aktivnejsi bloger zaregistruje este aj sam a bude to tam presne tak isto ako teraz BROUZDEJ, kde sa 1 prispevok tam zjavi vzdy dvakrat!
    paneboze. namiesto toho ste im mohli radsej robit nejaky interny administratorsky weblog, kde by ste im aktualne oznamovali taketo veci.
    skoda hovorit, mam pocit, ze bude lepsie, ked pojde blogportal kvoli tymto hovadinam odomna do prdele.
    bohuzial nemam cas si robit vlastny filter a nim este pretazovat samotny blogportal.
    fuck!

  3. rony píše:

    to ze oni netusia je len dobre – najprv nan musia natrafit, potom ho pouzivat a az potom sa prihlasit.
    dovody si domyslite, uz ma to unavuje, je mi to fakt luto, roky mi blogportal pomahal objavovat nove weblogy, teraz mi to pripada ako vnucovanie sa, prekrikovanie a samotny autori casto ani netusia, ze ich zvasty su prenasane kdesi inde.
    fakt skoda, aj ked je RSS SME v blogportali len kvapkou v tom bordeli, tak som to kazdym dnom cakal, ktoreho aktivistu tato blbost konecne napadne a vrazi tam rovno cele RSSko. Super, gratulujem.

  4. Tomáš Bella píše:

    Plačeš na nesprávnom hrobe.
    Ak raz pravidlá definovali tak, že tam môžu byť aj služby ako blog.sk a blog.sme.sk, tak nie je našou vinou, že sme využili ponúkanú možnosť a budeme sa propagovať aj takto.
    Ak sa rozhodnú, že tam môžu byť len individuálne blogy, ta tak to budeme bez problémov akceptovať.
    Rozčuľovať sa na SME preto, že publikuje veľa článkov a zvyšuje Tvoje informačné preťaženie a Ty ho nie si schopný zvládať, je pekne hlúpe, myslím si ja.

  5. rony píše:

    [4] nepochopil si to.
    ale vsak co uz.
    prepac mi ale budem este tvrdsi: podla mna je to pokus o tapetovanie namiesto toho, aby ste trebars vhodnou formou oveckam poradili niektore moznosti v blogosfere. ale nema zmysel o tom debatovat, zjavne frcime na inych vlnach v tomto pripade.
    nemam chut z toho vytvarate umelo rozpor, proste si myslim, ze ide o blbe rozhodnutie.

  6. dusoft píše:

    Ja som blogy objavoval skoro vzdy cez blogrolls a diskusie ku prispevkom. Tieto dve vyznamne funkcie blogov ako socialnej siete na SME nie su pritomne ( cast odporucam malo ludi pochopilo, ani sa necudujem). To ma mrzi viac ako ci je globalny RSS na blogportali.
    Mena v prispevkoch su dobra vec, ja si sice pridavam individualne blogy, ale verim, ze ulahcuju orientaciu.

  7. rony píše:

    opakujem, ze samotny format RSS sme (ten spolocny) ma netrapi.
    trapi ma, ze sa dostal do blogportalu, pretoze trosku vybocuje – ale vzhladom na to, ze momentalne si aj Tomas razi nazor, ze „nie je to zakazane“, tak je povedane vlastne vsetko.
    S blogportalom koncim a nahradu nemam, takze…

  8. Tomáš Bella píše:

    Rony – Problém je v tom, že „naše ovečky“ sú úplne iné typy blogerov, ako Ty alebo Dusoft – 95 % z nich netuší, čo je RSS, a, so všetkou úctou, majú na práci dôležitejšie veci, ako zaujímať sa o nejaké RSS alebo blogportal – nemôžem chcieť od lekára alebo manažérky vo finančnej firme, ako ešte aj čítala iných blogerov alebo nedajbože objavovala katalógy blogov.
    Vám sa to nemusí páčiť, že SME týmto zmenilo definíciu blogera – že už to nie sú zažratí profíci, ktorí považujú skoro za urážku navštíviť stránku inak ako cez RSS (lebo taký mám pocit z týchto všetkých diskusií na iných blogoch – o ničom inom sa tu nebavíte, ale pritom z RSS prichádza absolútne zanedbateľná časť našich návštevníkov – v podstate by som vás všetkých vedel spamäti vymenovať, ale vy z toho robíte „issue“, ako keby to bola nejaká kľúčová služba – v skutočnosti je to služba pre Teba a 30 Tvojich kamarátov).
    Skrátka naši blogeri nikdy nebudú takí, ako si Ty predstavuješ, ja to považujem za pozitívum (zmena profilu „priemerného“ blogera), ty možno za negatívum – ale 99 % z nich sa nikdy v živote k niečomu takému ako blogportal nedopracuje a podľa mňa je to tak v poriadku.

  9. rony píše:

    [8] zjavne sme sa nepochopili. neviem kolkokrat to budeme opakovat. nerobte z blogov na SME blogy. iba ste to tak pomenovali. nechci tu vyvolat roztrzku.
    pokial branis vlastne rozhodnutie, okej. lenze mne sa nepaci, pokial tych ludi nastrkas do takych veci ako blogportal, pokial sa snazis vytapetovat mi citacku. podla mna si to dobre nedomyslel a tym som nadobro na tuto temu skoncil!
    neplet sem filozoficke otazky okolo blogov, uz iba zvatlas – prepac ak sa ta to dotklo. takisto nemam cas sa zaoberat vasimi svojskymi ohybaniami niecoho, co nikdy blogom nebolo ale tuto nalepku len prevzalo. vy nie ste tvarovatelia blogov iba sa tym oznacujete, pretoze ste sa tak rozhodli. nie som proti tomu, akceptujem to ale poprosim aspon u takych ako ty, pokial uz si trosku v problematike, neprekrucujte uplne vsetko podla toho ako sa vam chce len z toho, ze citite za sebou silu navstevnosti. podla mna je to alibizmus a nezodpovednost.
    diskusiu uzamykam, zacina to tu byt nieco ine ako som chcel naznacit.
    slapli ste vedla.
    vyjasneniu veci som otvoreny ale diskusiu na webe Tomas rozvinul niekam kde je to zbytocne rozoberat.
    Som zvycajne na ICQ a na maili.