Osem komentárov k novinkám v laptopoch

Milan Gigel publikuje pekný text o ôsmych „nápadoch“ pre zlepšenie laptopov. Text je tak zaujímavý, že sa mi oplatí komentovať.


1. Lepidlo v čipoch: slovo lepidlo je mediálny bulvár, no podstatou je snaha zmenšiť veľkosť čipov, čo má vplyv na šetrenie energiou, na rovnaký objem väčší výkon atď. atď. Výskum v tejto oblasti vyžaduje veľké investície a ich návratnosť potrebuje zdatných investorov.
2. Procesory so zanedbateľnou spotrebou: opäť nie je všetko také ružové ako sa dnes zdá. Energiu nespotrebúva len procesor, platí však, že v laptopoch je vždy dôvod znížiť spotrebu. Lebo sme ešte nevymysleli efektívny akumulátor.
3. Múdre obrazovky: laicky povedané, grafická karta sa presťahuje priamo do obrazovky a bude s počítačom spolupracovať tak, aby sa znížil objem prenášaných dát. Výborný nápad a pravdepodobne na začiatku zdražejú obrazovky, no na konci sú už len výhody.
4. WiFi zvalcuje neefektívny Bluetooth: no konečne. Bluetooth je aj tak len akýsi derivát WiFi :-)
5. USB 3.0: tak už je tu ďalšia generácia a stále sú tie konektory tak navrhnuté, že ich prepojíš až na tretí pokus?
6. Dotykové displeje za babku: nalepenie dotykovej vrstvy na obrazovku v MASOVEJ miere priniesol iPad. Je to logické vyústenie, že už sa nebude obrazovka ani dotyková vrstva objednávať zvlášť, potom montovať. Prakticky to môže znamenať, že cena obrazovky s alebo bez dotyku bude skoro rovnaká.
7. Gélové batérie: pokiaľ sa k „baterkám“ správate ľahostajne ako ku kvádru betónu, mali by ste to prehodnotiť. Čisto prakticky je jej obsah relatívne nebezpečný. Nemaľujem čerta na stenu, zasa sa nemusíte triasť a obliekať pyrotechnické obleky. Použiť stabilnejší materiál má cenu.
8. Čipy nahradia pamäťové moduly: občas naozaj nedáva logiku mať pamäťové moduly samostatne. Laptop sa môže postupne integrovať do celkov, ktoré nemusia byť nutne rozoberateľné. Že nebude možnosť „pridať“ pamäť? Podľa mňa to nebude vadiť. Pamäť v laptope nekupujem po dvoch rokoch (je to vlastne mizerná investícia) ale snažím sa ho s ňou už kúpiť.
Na záver to isté: aj keď sa viditeľne snažia, tak laptopy nie sú to, čo som ja od nich vždy čakal. Nezávislosť. Na baterke vydržia smiešne málo. To bol faktor, ktorý ich likviduje a mainstream sa orientuje na tablety a to napriek tomu, že sú to odlišné kategórie elektroniky.
Keby sa stal zázrak, tak by som u laptopov chcel, aby vydržali pracovať celý deň.

Môže sa Vám ešte páčiť...