Hliníkový 3D LED TV monitor Samsung TA950

Do dnes už dlhšej série monitorov, ktoré mi postupne prechádzajú rukami, sa zaradila akási vlajková loď medzi monitormi Samsungu. Mal som už vyššiu strednú triedu, nejaký ten univerzál pre deti. Premýšľam však, kam zaradiť TA950.
P1030016.JPG

Recenzie inde:
Techbox.sk,
itnews.sk,
pcnews.sk
Znovu itnews.sk
Ľudia, kto vám zobral fantáziu pri pomenovaní? itnews, pcnews, pcrevue…

P1030025.JPG
Nemožno ani pochybovať, že pre tento monitor je charakteristický jeho dizajn. Je presne taký, aký vídame na skiciach priemyselných grafických dizajnérov. Sám som si touto oblasťou prešiel a koncepty priemyselných výrobkov sú mi blízke.
Samsung TA950 je zhmotnením často nerealizovaných a nerealizovateľných výplodov fantázie týchto ľudí. V skutočnosti Samsung zadal tento monitor dizajnérovi. Je ním Jochen Backs. Jeho štúdio robí pre Samsung ale aj Logitech či Cisco.
Vychádzal z origami a monitor má pripomínať ohýbajúci sa list papiera. Toľko zdroje mimo mňa.
Krabica monitora je mimoriadne veľká, dostal som 27″ monitor s pevnou základňou. Pôsobí viac ako televízor a ním v skutočnosti aj je (vyrába sa s TV modulom a aj bez neho).
Osobne vždy pozerám na zadnú stenu monitorov. Vadí mi na nich VŠETKO a hlavne fakt, akoby sa výrobci tvárili, že toto sa skryje a nikto tam nepozerá. To je chyba.
TA950 je takmer dokonalý. Hlúpa chyba je nalepiť v strede spodnej časti informačnú nálepku a výlisok zadnej hliníkovej steny ešte upraviť vyznačením rohov, kam sa má lepiť. Odtrhol by som ruky tomu blbovi, čo zasiahol Jochenovi do žily.
Na väčšine monitorov ich výrobca ignoruje akékoľvek možnosti skrytého vedenia káblov. Nevyužijú možnosť „ťahať“ ich vnútrom nohy podstavca, neprenesú konektory dole. Nechávajú dokonca konektory kolmo na zadnú stenu, takže káble odstávajú.
P1030033.JPG
TA950 je takmer dokonalý. Časť elektroniky je v samotnom podstavci a konektory sú na zadnej hrane po celej jej šírke. V tomto smere skoro plní požiadavku čo najviac skryť kabeláž. Osobne však aj u počítačov vidím priestor pre priemyselných dizajnérov, aby vytvorili akýsi „štandard“ na vedenie kabeláže a prestali sa hrať na to, že drôty neexistujú.
Svet monitorov sa za niekoľko rokov vyprofiloval do dvoch základných prúdov. Existuje akási biznis trieda, čo sú zdanlivo nezaujímavé kancelárske monitory kupované výhradne dodávateľmi počítačov veľkým firmám. A potom je tu nový trh s konzumentskými monitormi, ktoré vidíte na pultoch predajní s elektronikou, po internete vo všetkých ajťáckych chrámoch s počítačovým tovarom.
Vyznačujú sa širokoúhlym pomerom strán, multimediálnymi ťahákmi prevzatými z bežných televízorov. Majú často neotrelý dizajn.
SA950 je takmer vodca tohto trendu. Je však aj primerané drahý k tomu, aby sa nestal hitom v domácnostiach. Vidím ho ako predmet umiestňovaný na dobre viditeľné miesta. Nájdete vo vyleštenej recepcií solídnej firmy alebo na stole uhladeného manažéra.
Mantrou tohto monitora je 3D. Preto v balení je krabička s okuliarmi. Tie sú na baterku a majú vypínač. Deň som strávil hľadaním možností pozrieť si trojrozmerné zobrazenie. Technológiu som si už vyskúšal dávnejšie a viem, že mi pri tom slzia oči a nedokážem ju vnímať dlhšie ako niekoľko minút. Oslavné zážitky a sprostredkovanie dojmu z celovečerných filmov nečakajte.
Potvrdzujem vám však, že to funguje. Našiel som po internete ukážkové videá a naozaj. Po nasadení a zapnutí okuliarov som mohol hýbať hlavou a predmety na obraze v popredí sa „hýbali“ pred ich pozadím.
Takmer obligátna TV výbava tohto prúdu monitorov skoro nestojí za reč. Profesionál pripájajúci si monitor k počítaču ju buď ignoruje alebo vôbec nevyhľadáva. Človek schopný kúpiť si drahší pekný monitor už má „dedikovanú telku“. Takže musíte tuho premýšľať, ako TV v počítačovom monitore využívať. A myslieť na to, že je to ďalší kábel.
Musím upozorniť, že TA950 je monitor s lesklou úpravou. Zrkadlenie sa likviduje veľmi ťažko a pre rovnako ťažko počítačovo pracujúcich to môže byť frustrujúci zážitok. Nerád sa pozerám na svoj vlastný obraz sústredený na otravné veci.
Samozrejme som nakoniec neodolal a nahral som na USB disk videosúbory a overil jeho schopnosti. MKV so 720p ide. Titulky načíta, no problém bol v kódovaní diakritiky. Aj obskúrnejšie staršie kodeky (SD video) vie.
P1020998.JPG
Snažil som sa aj pripojiť monitor do Ethernetu, avšak doma už bojujem s nedostatkom prípojok a tak som po celý čas nemal k dispozícií „SmartTV“. Potvrdzujem však, že sa schopnosťami blíži samostatným krabičkám typu Networked Media Tank. Len o tejto záležitosti by sa asi dalo písať dosť veľa. Vyššie odkazujem na ďalšie zdroje o tomto monitore.
P1030023.JPG
Celý monitor má hliníkové kryty, ktoré sú nasadené na plastovú kostru. Sú použité všade. Na podstavec sa mi podarilo umiestniť Mac mini, čo ma potešilo – ušetrí mi to na stole miesto. Pevný podstavec znemožňuje „otáčanie“ monitora a jediný možný pohyb je sklon obrazovky.
P1030022.JPG
TA950 v rozmere 27″ pôsobí mohutne, zároveň je zboku štíhly. Na mojom menšom stole sa nezniesol s pôvodným 5:4 19″ monitorom a ten sa musel na chvíľu odpratať.
P1030007.JPG
Pri vhodnom skombinovaní dvoch monitorov by som si vedel predstaviť spolužitie s takýmto monitorom ak by som ho používal aj ako náhradu televízora na sledovanie videa. Z toho dôvodu by som uprednostnil väčšiu verziu monitora. Menšia na pult recepcie.
Po zoznámení sa s týmto spotrebiteľským prúdom monitorov musím konštatovať, že DNES si monitor tak ľahko nevyberiem. Je ich aj veľa a určite veľa veľmi dobrých, ale prekombinované funkcie monitorov sú viac, ako chcem. Naopak biznisový prúd sa z bežného predaja už vytratil a tam zasa dizajn prestal hrať akúkoľvek rolu. Pritom práve pre mňa by bol dobrý JEDNODUCHÝ „zobrazovač“ avšak s pekným dizajnom. Netreba mi vyslovený dizajnérsky úlet ale nech to nemá vzadu nálepky, nech z toho netrčia káble.

Môže sa Vám ešte páčiť...