Chrome bude dvojkou

Za mesiac november sa prehliadač Chrome spoločnosti Google stal druhým najpoužívanejším. Merať sa dá samozrejme „iba“ návštevnosť meracích bodov. Časy vojny prehliadačov sú však už história v spomienkach pamätníkov.

Historicky zaznamenané prvenstvo bolo vždy hegemonické. V počiatkoch webu mal Netscape, predok dnešného Firefoxu. Microsoft vlastnou vinou zmeškal nástup webu a jeho Windows sa snažili presadiť jeho súkromnú sieť MSN. Kým stihol prísť so svojim prvým prehliadačom, Netscape Navigator bol monopol.

Vojnu začal Internet Explorer

Akonáhle však prišli Windows 3.1, už sa začala rodiť skutočná vojna. Do konca 90tych rokov sa plne rozvinula a Internet Explorer prevzal monopolné postavenie. Snáď najpopulárnejšie boli verzie IE 5.0 a 5.5, ktoré boli na trhu nepríjemne dlho.

Práve tento faktor „zabral“ pri popularizácií a veľkom návrate Mozilly. Táto spoločnosť vznikla po spackanej vojne zo zvyškov firmy Netscape. Najprv pracovala na „veľkej“ Mozille, ktorú si dnes príliš nepamätáme, no až vtedy sa jasnejšie delil prehliadač na „vonkajšiu šupku“ a „jadro“. Ich vývoj bol oddelený a práve tento fakt umožnil vznik „bočného“ projektu Phoenix.

Počas vojny sa zrodil fénix. Prečítajte si aký by bol web bez Firefoxu.

V súlade so starovekým významom tohto pojmu práve tento prehliadač vstával z popola vojny prehliadačov. Mal plnú pozornosť nadšencov uvedomujúcich si zaostávanie Microsoftu. Ten totiž nepochopiteľne zostal so svojim prehliadačom. Mozilla svoj projekt veľmi dlho verejne prezentovala ako „nulovú“ verziu.

Pohľadom do tej doby to bol výborný ťah. Ešte pred prvou oficiálnou verziou mal prehliadač svoju pevnú základňu používateľov, ktorí celosvetovo evanjelizovali nielen produkt ale aj základné princípy webu, trvanie na štandardoch, používanie existujúcich technológií.

Phoenix sa premenoval na Firebird a potom veľmi rýchlo na konečný Firefox. Po vydaní prvej verzie sa už nestalo nič svetolomné. Používanosť Firefoxu vytrvale rástla a už sa iba zaradil medzi skutočné solídne prehliadače.

Po pár rokoch už bolo všetkým jasné, že sa Firefox zmenil z „ajťáckej“ hračky na úplne bežný prehliadač určený najširším masám. Presvedčil „domácich“ adminov, že je ten najvhodnejší na počítače ich rodinných príslušníkov či menej zručných kamarátov.

Presne v čase, keď sa monopol IE rozplynul, sa začalo vážnejšie hovoriť o snahe Google prísť so svojim prehliadačom. Prvé správy boli plné pochýb, prečo „vyhľadávač“ chce mať „svoj“ prehliadač? Vtedy to nijako nikomu „nevychádzalo“.

Už prvé verzie Chrome však presvedčili „ajťácke“ masy. Nebol problematický, netváril sa nepochopiteľne, fungoval a hlavný slogan jeho nadšencov bola rýchlosť.

Onedlho sme mohli prestať pochybovať, že má pred sebou nástup medzi najpoužívanejšie prehliadače.

Záujem Mozilly o evanjelizáciu fanúšikmi opadol. Komunikácia sa zúžila na „tvrdšie“ jadro ľudí, ktorí sa okrem statusu používateľa identifikovali a hlavne predstavovali ako spolupracovníci Mozilly. Pracovali oficiálne na rozšíreniach, lokalizáciach či v zastúpeniach Mozilly jednotlivých krajín.

Firefox už bol dávno hlavný produkt Mozilly, pred rokmi zakopali veľkú Mozillu, ktorej tlejúce zvyšky snáď ešte niekto opatruje pod iným menom.

Za posledný rok Mozilla tím mal niekoľkokrát LSD párty pretože miesto preraďovania desatinkových verzií prešla na „celé“ verzie. Jediné vysvetlenie, ktoré mám je dorovnanie tohto čísla s inými prehliadačmi či produktami. Povedzme, že chceli mať vyššiu verziu ako IE?

Prakticky to nemalo žiadne dôsledky, len prvý upgrade verzie sprevádzali masové problémy s doplnkami ale za posledný pol rok už bolo zvýšenie verzie triviálnou udalosťou.

Strata „virálnej“ podpory Firefoxu, možno premena „živiteľa“ na konkurenta, to všetko malo spolu s nepopierateľnou kvalitou jadra Chrome následok „pribrzdenie“.

Chrome rozhodne bral Firefoxu. Prečítajte si môj komentár z februára.

Čo si Firefox „vybojoval“ počas dlhých rokov, to mu vzal Chrome. Potreboval na to ledva dva roky. Raketový nástup už nikoho nenechal na pochybách, že Chrome patrí do prvej trojky.

Dnes je už jasné, že bude v najbližšej budúcnosti pevnou dvojkou. Microsoft má stále problémy s väzbou svojho prehliadača na svoj operačný systém a jeho operačný priestor je ohraničený. Chrome sa nehrá na širokopásmovú multiplatformnú zábavu. Neirituje nás zvesťami o verzií pre „javové“ mobily či rané smartphony a PDA. Netrápil nás nikdy nefungujúcim mobilným Firefoxom.

Google nakoniec v posledných rokoch z geniálneho vyhľadávača pokrýva toto svoje firemné zlato svojimi vlastnými komunikačnými prostriedkami. Je doslova ťažké vyhnúť sa mu a vybrať si uzavretý okruh jeho služieb. Prepájanie je tak tesné, že to nejde ignorovať.

Čoskoro sa na internete nebude dať vyhnúť Googlu.

Moja vízia je, že časť internetu bude akoby vo vlastníctve Google. Pri používaní jeho nástrojov, služieb a zariadení ho dokonca nikdy neopustíte. Vždy tam kdesi v pozadí bude nejaký jeho kód.

Microsoft sa prebudil až po vojne. Opatrne vyskúšal vydať podivné verzie IE, ktoré nič neriešili. Potom experimentoval s rozhraním (a starým jadrom vnútri) až konečne mal natrénované oddelenie pre jeho vývoj. Vychrlil pár verzií, ktoré sa nestali žiadnou bombastickou udalosťou. Vyšli vždy v čase, keď mali konkurenti stabilnú základňu.

Dnes Firefox zjavne stráca a je otázka, či Mozilla má v pláne nabrať sily na radikálnejšie zmeny. Rozhodne sa však musí zmieriť s pozíciou trojky a pokúsiť sa komunikovať s táborom nadšencov Chrome tak, ako to robila s fanúšikmi Opery. Nie sme proti sebe. Sme spolu a náš cieľ je zabrániť hegemonickému monopolu kohokoľvek z veľkej trojky.

Áno, Opera z trojky vypadla, no pre vývojárov naďalej zostala na palete testovacích prostredí svojich produktov. O jej histórií nie je čo povedať. Od počiatkov má svoj stabilný podiel. Stabilných fanúšikov. Na rozdiel od konkurentov sa hladko presadila v mobiloch, najmä tých starších, kým neprišla éra iPhone s konceptom „zadrôtovaného“ prehliadača, ktorý bol dostatočne schopný, aby nekričal po náhrade.

Pre najbližšie roky máme jasno.

Web sa prestane používať len z počítača.

Pre vzdialenejšiu budúcnosť by sme sa mali pripraviť na to, že sa bude bojovať o teraz hegemonické postavenie „počítačov“ na webe. Postupne musia začať strácať svoj podiel na „surfingu“ a to na úkor smartphonov, tabletov a ďalších zariadení. Je isté, že rodina „klientskych prostredí“ sa rozrastá. Celý web sa tomu už dlho prispôsobuje, technológie sú už na to dávno pripravené.

Presne ako v časoch monopolu IE, ktorý nenútil používať moderné prostriedky pre stavbu webu. Aj dnes tu máme „nachystané“ a odborníkmi „prijaté“ vychytávky, ku ktorým už stačí iba dorásť.

Zatiaľ tu máme prvý mesiac s Chrome na druhom mieste…

Môže sa Vám ešte páčiť...