Septembrom to začína u Amazonu aj u Apple

Zatiaľ nepotvrdené prestavenie nového modelu iPhone je plánované na september. Rovnako Amazon obchádzajú chýry o uvedení nových modelov jeho čítačiek. Obe predstavenia budú rozhodne zaujímavé.

Amazon Kindle Fire

Amazon Kindle Fire

Kindle Fire bola trefa. Rozporuplná ale predsa len niečo, čo stále stojí za pozornosť. Dovolím si tvrdiť, že ani jeho priamy súper od Google nezaberá takú pozornosť. Ale Kindle Fire je teraz už hračka, ktorá neobstojí. Amazon uvažuje nad jeho vylepšením ale pridáva aj čosi ďalšie. Čítačku s e-inkom a podsvietením. Niektoré čítačky to už majú, no je cítiť, ako sa k tomu postaví Amazon.

Apple zasa niekoľko mesiacov živí chýry o novom modeli iPhone. Je nevyhnutný. Na jeseň je totiž plánovaný iOS 6 a nová generácia OS pre iPhone nebola nikdy uvedená „nasucho“. Takže nový model bude. Nebudem špekulovať či bude odvodeninou iPhone 4. Prikláňam sa k tomuto dizajnu, lebo je podarený. Nebudem ani hovoriť o tom či je blbosť dať do neho „väčšiu“ obrazovku (čiže ešte viac slížovitú) a ani sa nebudem trápiť tým, ako mi budete vysvetľovať, že iPhone sa nemusí zväčšiť a zároveň môže dostať väčšiu obrazovku. Len podotknem, že pre mňa zoslížovatenie obrazovky NIE JE jej zväčšením ale to je naozaj vedľajšie.

Ďalšie zvesti okolo menšieho tabletu už považujem za odpútavanie pozornosti. Poznám veľa ľudí, ktorí poznajú veľa tabletov a vybrali si 7″ širokoúhly ako ideálny. Chápem ich v tom smere, že s tým potrebujú behať a mať to so sebou. Ja iPad nenosím. Zároveň poznám viacej 10″ tabletov, ktoré majú zásadný problém – širokoúhle obrazovky.

Ilustrujem to na monitoroch. Som priaznivec 5:4 (resp. zjednoťme to do 4:3) a odporca 16:9 (16:10 a pod.). Najmä ak si taký monitor kúpite s otáčaním. Vážne používate rutinne behom dňa to, že si taký monitor otočíte na výšku? Ako by ste používali širokoúhly 10″ tablet? No väčšinou na širku. Skúšal som to a naozaj to nejde mať inak ako neustále na šírku. Je tam čosi s „hmotnosťou“ či ťažiskom, jednoducho to nejako cítim, že to nesedí.

Pozeral som ako si emmacore kúpil 27″ monitor a dal na Facebook fotku ako je otočený na výšku. Tam som si uvedomil úplnú sprostosť funkcie otáčania takéhoto monitora.

Celkom mi vlastne vadí, že sa svet akosi vzdialil možnosti mať k počítaču DVA monitory. Začalo to byť akosi viac záležitosť profi systémov. Čo najviac nenávidím je však zánik 4:3 monitorov ako takých. Jednoducho neexistujú. Hľadám totiž možnosť dať si na stôl dva monitory a jednoducho nemôžem.

Väčšina z nich má totiž jeden DVI, možno jeden HDMI a občas aj DisplayPort. Ani jeden z monitorov nedokáže normálne fungovať s dvomi naraz pripojenými počítačmi. Neviem si ani predstaviť pracovisko s dvomi takými monitormi vedľa seba. Ono totiž žiadny širokoúhly monitor nedokáže mať úplne pohodlne koexistovať s dvomi oknami programov, resp. neviete si na jednej obrazovke všetko usporiadať tak, aby sa to navzájom akosi nebilo.

Ale vráťme sa k Amazonu. Ten chce nakoniec možno naozaj predstaviť podsvietenú čítačku s e-ink. To bude pravdepodobne moja prvá samostatná jednoúčelová čítačka. Dokonca mi nevadí, že so sebou prinesie kopec problémov – opäť presun formátov. Povedal som to jasne už pred rokmi. Dajte mi pod e-ink podsvietenie, inak to nemá pre mňa cenu. Ja viem, že pod článok mi ktosi chce znovu napísať, že „ale potom to vlastne nedáva zmysel“. Práveže dáva a to si myslím ja :-) a zrejme aj Amazon.

Akosi nikto neverí, že Apple oznámi v septembri niečo nesmierne prevratné. Aspoň u iPhone to zrejme nič také nebude. Všetko sme totiž už počuli v rámci predstavenia iOS 6. Hardware to len doplní tým najlepším, čím bude môcť. Takže ak by mal byť september pre Apple niečím výnimočnejším, musí predstaviť aj niečo iné. Pre mňa bude fail malý iPad. Ním Apple ukáže, že skláňa hlavu nad externými vplyvmi a netrvá na tom, čím je. Preto verím a chcem aby tým ťahákom septembra bolo ešte niečo iné alebo radšej nič.

Môže sa Vám ešte páčiť...