Prečo bude mať Ubuntu v telefónoch problém

Nie je zlé, pokiaľ sa nadšenecké projekty rozbehnú a snažia sa pokryť niečo nové. Tentoraz portujú Linux, konkrétne Ubuntu, na beh v mobilnom telefóne.

Linux je v základe výborná vec. Horšie je to s úplným vyladením s hardwarom a častokrát mám pocit akoby sa báli zväzovať ho s ním. Takže odtieňujú, vrstvia, nabaľujú veci tak, aby boli „univerzálne“, behali na všetkom atď.

V dôsledku to znamená len to, že VŠETKO sa rieši softwarovo. Až po vzniku problému sa snažia odladiť alebo vytvoriť akúsi hardwarovú podporu ale aj tá má nabalené rôzne interfejsy okolo seba a tak so samotným systémom komunikuje sprostredkovane.

Používateľov záver potom je, že to „laguje“, zohrieva, vyžaduje veľaveľajadrový procesor, žere baterku atď.

Nový projekt Ubuntu v mobilnom telefóne zrejme nepôjde cestou úzkej väzby s konkrétnym hardwarom ale bude sa snažiť behať hocaj na trojkolke.

Ohlasuje hlasové ovládanie a už tu je popisovaný problém. Telefóny ako toto by mali byť schopné riešiť naraz viac vecí. Áno multitasking. Lenže ak je ten softwarový a ak nemám v moci odozvy hardwaru, resp. nestanovím akési priority, tak sa zrejme bude stávať, že to ovládanie jednoducho nebude dobre fungovať aj keď papierovo by aj malo. Tu začne štrajkovať záznam, tam nebude stíhať softwarové dekódovanie zvuku, či inokedy si to neporozumie s vysielaním do internetu.

Pochybujem, že sa im podarí aspoň to, aby hlasové funkcie boli vždy bez chyby tj. nech je stav systému akýkoľvek, tak príchodzie volanie naskočí, zvonenie zazvoní a nieže sa objavia až po desiatke sekúnd pretože ešte aj toto riadi systém úplne sám.

Pravdepodobne však tento systém adoptujú výrobcovia lacných telefónov alebo vzniknú rôzne hračky pre elektroamatérov.

Najlepšie, čo by sa mu mohlo stať je združenie s výrobcom hardwaru mobilných telefónov a úplná intergrácia s konkrétnym železom. To však nedovolia licencie Linuxu.

viac na http://www.ubuntu.com/devices/phone

Môže sa Vám ešte páčiť...