Kindle Paperwhite: prvé dojmy sú najlepšie

e-ink som rešpektoval a aj tak som neprepadol kindlemánií. Mal som dve roviny. Prvá bolo akési davové zošalenie. Technoidi sa z neho pomiatli a mne bolo jasné, že to nie sú žiadni žrúti písmen a len si kupovali gadget. Druhá rovina skôr praktická. E-ink je pasívny a i keď čítanie na slnku skvelé, potme nemožné. Paperwhite to zmenil.

Lenže dlho po jeho oznámení ho jednoducho Amazon na Slovensko nepošle…

Kindle-Paperwhite-3

Pár ľudí vytrvale tvrdí, že áno. No stačilo opakovane vyskúšať všetky možnosti, všetky Amazon obchody a… nič.

Už som to nevydržal a tak ho teda mám.

Kindle Fire

Podobne ako Kindle Fire, to som chcel mať kvôli utvoreniu si argumentačnej databázy. On je totiž naďalej na Slovensku nepoužiteľný. A tak ste si užili recenziu a to vrátane videa.

Paperwhite je v tenšej čiernej krabici v typickom amazonskom „recyklačnom“ dizajne. Skoro by som povedal, že ten kartón je jedlý a neprodukuje žiadny odpad…

Tu robí trošku chybu. Obal akoby sľuboval ďaleko väčší prístroj a po otvorení je to mierne sklamanie aký je malý. Taká prťavá obrazovka… áno, napriek tomu, že som to vedel, ten pocit vnútri hlodal. Menšia krabica by bola lepšia.

Najprv som sa zhrozil, fakt je to paperwhite? Nikde žiadny nápis, nič čo by ma o tom presviedčalo, že toto je ono, toto si chcel, toto je iné.

Zadok je ten typicky kvázigumový plast, ktorý má aj Fire ale aj niektoré ďalšie tablety. Mastnotu odtlačkov prstov pridáte obratom. Viditeľne.

Štvrťhodiny som hľadal AKO sa reguluje jas. Tá ikonka nafúknutej žiarovky nepomohla :)

Potom som prišiel na to, že omnoho viac by mu svedčala čírobiela farba. Najmä rámik okolo obrazovky. Je to z dôvodu, že ide len o čierne písmo na bielom pozadí.

Prekvapením je, že stiahnutý jas je vhodný pre čítanie po tme a naopak, na slnku by som mal jas dať naplno. Je to kvôli kontrastu.

Majitelia iných kindlov hovoria, že kontrast einku na Paperwhite je lepší, čiže aj ľudia bez motivácie k podsvieteniu by mali premýšľať.

Kvalita podsvietenia: legendy opäť hovoria o „nekvalite“. Skutočnosť je taká, že je to očakávateľná vec. Podsvietenie ide od spodného okraja a naozaj musí byť niekde jasnejšie a inde nie. Neruší to, garantujem.

Čítanie je lepšie ako iPad na slnku :-) Je lepšie aj pri čítaní na dennom svetle. V tme je lepší v tom, že iPad neviem ešte viac stmaviť.

iPad mám ale aj biele písmo na čiernom pozadí. To by som na kindláku chcel a nemám. Dôvod: opäť menšie percento podielu bielej.

Možnosti nastavení písma, okrajov a podobné vlastnosti čítačiek sú na Kindli skôr sparťanské ako dokonalé.

Zaujíma ma samozrejme začlenenie do domáceho vybavenia. Prehliadač dostal rozšírenie na posielanie webstránky do kindláka. Funguje, neriešim. Je síce dementne korporatizované amazonom ale čertberjezosa.

Mac dostal Send to Kindle ale okrem mobi formátu si s tým moc nepohrám. Epuby to odmieta, takže už som sa bál, že musím ísť do Calibri.

Nakoniec som zistil, že Amazon ponúka developerský nástroj, ktorý na príkazovom riadku vie konvertovanie epubu do mobi. Potrebujem však nejaký Automator postup ako to integrovať do Finderu. Nechce sa mi ešte. Ak máte tip a viete na čo myslim, povďakujem sa vám.

Posledný postreh: tie amazonie obrázky, ktoré tam pri vypnutom stroji vytrvale svietia ma iritujú rovnako ako na Kindle Fire. Sú otravné až nepríčetné. Prečo Amazon trvá na ich nezmeniteľnosti, nechápem. A to nemám tu priblblú reklamnú verziu.

Trošku by som čakal, že obrazovka s rámikom bude „zarovno“. Nie je a je to také… oldschool.

Trochu ma štve, že kolekcie sa nedajú spravovať tým, že si v zložke documents urobím zložky.

No a genialita USB storage… ako tradične pripojenie káblom znefunkční používanie prístroja. Kašlať taký.. USB storage milí zaklínači tohto spojenia :-)

Listovanie je len dotykové. Má vlastne tri zóny: horný pruh zobrazí menu, ľavý tenký listuje k začiatku a väčšía časť plochy listuje ku koncu. Osobne s tým mám problém, napr. vyvolanie menu by bolo vlastne lepšie zospodu resp. skôr len v strede hornej či dolnej hrany.

Pri držaní v ľavej ruke sa jednoducho nedá listovať. Hardvarové tlačítko by si to vlastne zaslúžilo viac ako sa na prvý pocit dá želať.

Vypínač je opäť dementný. Ako na Fire, na spodu hneď vedľa konektora. Blbo sa zapína, blbo sa vypína. Ako to robí iPad, že je ten vypínač tak skvele umiestnený a vymyslený?

Divné je, že do tohto stroja sa už nezmestil výstup na sluchátka ale netrpím tým až tak veľmi, že by som to vôbec niekedy využil.

Paperwhite som však chcel. Dokonca ho plánujem používať na čítanie a to dokonca miesto iPadu na čítanie beletrie. V tomto bode spokojnosť. Veď ja som fanom einku pri debatách o čítaní eBookov nepopieral eink samotný. Túto konštrukciu si len vymysleli hneď po tom ako som neskrýval moje protežovanie čítania na iPade.

Plus:

lepší kontrast einku ako iné kindle
tenký, skladný
bezpečne pôsobiaca výdrž na baterky (neviem koľko, ale zabudnúť na kábel smelo môžete)

Mínus:

nič významné
trošku zamrzí nepodpora epub

Môže sa Vám ešte páčiť...