Palm Foleo – linuxové štýlové ultramobilné zariadenie

Ako som včera písal, Palm predstavil svoje nové zariadenie. Ono je tak trochu nové všeobecne. Volá sa Foleo a je to vzhľadom podobné notebooku, má to ako operačný systém Linux (+), desaťpalcovú obrazovku (+), dobrú klávesnicu (+) a vraj dobrú výdrž batérii (+).
Práve linux ako operačný systém považujem za plus pretože je to určite konkurencieschopnejšie ako obdobný stroj HTC (Athena). Je to dokonca s cenou blížiacou sa k 10 tisíckam (600 dolárov).
Pre prezeranie webu to má výhodné rozlíšenie 1024×600, čo na dnešný web postačuje. Toľko dobré správy.
Nemá to však žiadnu veľkokapacitnú pamäť a je vybavený slotom na pamäťovú kartu. Z toho usudzujem, že vstavaný linux sa asi nebude tak ľahko rozširovať o ďalšie programy. Ak je to pravda, je to škoda.
Cena je lákavá pre tých, čo o moc viac ako web, e-mail nepožadujú. Povedal by som to takto: je to lepšie ako Athena ale možnosťami horšie ako Windows na UMPC. Cena je však vysoko konkurenčná. Je totiž na úrovni ceny dnes bežných PDA.
Homepage Foleo a trochu viac informácii vrátane videa s uvedením zariadenia.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Keff píše:

    Velky displej, wifi, browser a remote desktop, to je idealni zarizeni na doma, ale az na ten form factor :/
    Kdyby to byl za podobnou cenu jen dotykovy displej o velikosti te casti s klavesnici, mel bych problem se udrzet a nekoupit – s displejem se da natahnout do postele, cist z nej pdf, jakmile je to oteviraci s klavesnici tak uz to musi nekde sedet na stole a pak neni duvod nepouzit pc :/

  2. Keff píše:

    A ze to ma linux je fajn, jestli se palm nebude branit ochranou proti modifikacim tak to ma potencial stat se opravdu naslaplym zarizenim jen co se komunita rozkouka :)