Fitness na ruke: Samsung Gear Fit 2

Poďme na moju neobľúbenú tému: fitness náramky. Pre tento raz druhú generáciu Samsung Gear Fit 2 pričom o prvej som už niečo písal.

IMG_0912

Najprv dôvod, prečo sa mi fitness náramky nepáčia. Nemám chuť to nosiť 24/7 – prekáža mi to. Nechcem si ani merať spánok (stačilo týždeň na zistenie, že nezistím už nič nové po pár dňoch meraní). A neviem si predstaviť ako to vyzerá, keď mám na ruke hodinky a na druhej fitness náramok. Zle.

Vy teraz povedzte: takže ty nosíš hodinky aj fitness náramok? Však ten Fit ti ukazuje aj čas aj notifikácie. Meria pulz, kroky, aktivity. Na čo máš tie hodinky? Vyriešené!

Kontrujem tým, že ich musím nabíjať raz za tri dni. Vy by ste mi mali pripomenúť moje Apple Watch, ktoré nabíjam každý večer. A v tom to je, že tie skladám z ruky tak či tak. Ale fitness náramok by som mal mať na ruke neustále, nie?

IMG_0913

Tak sa pozeram na Fitbit, ktorý má menšiu obrazovku, pôsobí ako modla fitnessákov. Dokonca je o pár eur lacnejší. A nespolupracuje poriadne s iPhone a tuším, že rovnako aj s Androidom. Neviem si vyeditovať namerané hodnoty. Nevie dostať dáta do default appky Zdravie. Takže aj ten Fitbit nie je ideál.

U Gear Fit 2 je to jasné, jedine Samsung Galaxy a jedine Android 4.4+, čím sa nelíši ani od prvej generácie.

Aj v druhej sa predprodukčný kus neobťažoval merať pulz tak často ako by som si predstavoval. Appka pre Gear zariadenia občas neprenášala dáta medzi náramkom a tak som v nej videl celé hodiny staré údaje.

Odventiloval som svoju nechuť k fitness náramkom a s kľudom by som takto poriešil aj legendárne Fitbit :-)

Radšej skúsim uvažovať o praktickej stránke náramku Gear Fit 2 za približne 180 eur.

Funkčnosť pokrýva od zobrazenia času – nefungoval mi dotyk prstom na obrazovke, aby sa obrazovka rozsvietila aj keď gesto „koľko je hodín“ samozrejme zaberá. Takže rozsvietiť obrazovku ide jedným z dvoch bočných tlačítok. Sú rovnaké a tak sa mi pletíe, čo ktoré robí – urobte ich zásadne rozdielne na hmať a uvidíte ako by sa zlepšila použiteľnosť.

Prvá obrazovka je meniteľná a keďže sa dajú sťahovať nové aj nezávislé obrazovky, tak tu sa asi dokonale vyhráte.

Náramok dokázal byť pekne otravný: po dlhšom sedení provokoval, aby som vstal. Vzápätí ma za to pochválil. To isté spraví po výjdení pár schodov.

Funkcie pre aktivity má teda postavené na lenivé kreatúry, ktoré vysedávajú po kanceláriách. Kvôli obrazovke si však neviem predstaviť nakoľko by takýto náramok prežil extrémnejší šport.

Preto konkuruje viac smarthodinkám ako fitnessovým náramkom. Určite nie je pre profesionálnejšie využitie.

S-Health aplikácia je default od Samsungu a je viacmenej to isté ako Health od Apple, pekný meniteľný dashboard, kam si nacápem ciferníky a grafy čítajúce dáta z takýchto zariadení.

Z meračov určite závidím schopnosť sledovať schody, to na Apple Watch nemám. Naopak sa mi nepáči taký plastovejší pocit a to aj pri porovnaní s Fitbitom. Majiteľ Fitbitu by zasa nariekal nad výdržou.

Záver

Kam teda zaradiť Gear 2? Sú to viac hodinky ako Fitbit a viac fitness náramok ako Apple Watch. Pri tej istej cene sa budete asi viac rozhodovať medzi Fitbitom a Gear 2. Pre iOS prostredie je viac univerzálny Fitbit a samozrejme Apple Watch. Pre Samsung prístroje môžete na Apple Watch zabudnúť ale tam máte zasa toho toľko na výber ale tiež by som sa priklonil k pohľadu Samsung náramok ku Samsung mobilu.

Môže sa Vám ešte páčiť...