Bude veselo, alebo slovenský parlamentný cirkus

Netrpím záľubou hrabať sa v politickom dianí a už vôbec nejakým spôsobom komentovať toto dianie. Posledné udalosti ale vzbudili moju pozornosť a preto som sa rozhodol sa k nim vyjadriť.


Iste už každý postrehol perspektívnu politickú krízu v prípade novely interupčného zákona. Nechystám sa teraz polemizovať o tom oprávnenosti inrupcií do 24 týždňa gravidity v prípade genetickej poruchy. Zaujímavou je situácia okolo jeho schvaľovania. KDH je proti (je to tradičná politická agenda KDH) a liberáli z ANO sú za novelu. JE tu viacero zaujímavých momentov. Jedným je fakt, že zákon je momentálne v rozpore s vyhláškou ministestva zdravotníctva, pričom zákon interupcie zakazuje a vyhláška povoľuje. Je to zlavne nesúlad právnej normy s nižšou právnou silou s právnou normou s vyššou právnou silou. O rozpore rozhodne Ústavný súd. A tu je zaujímavý moment. Skôr než Ústavný súd vo veci rozhodol, ANO začalo legislatívny proces prijatia zákona, ktorý by novelizoval existujúci zákon a interupcie do 24 týždňa povolil. Bolo by to asi bezprecedentné, keď sa už vopred „počíta“ s nejakým výrokom ústavného súdu a prijímali sa podľa toho legislatívne kroky.
Druhým momentom je roztržka vo vládnej koalícii, keď ani KDH a ani ANO nie sú ochotné ustúpiť zo svojich pozícií. V každom prípade je ohrozená stabilita slovenskej politickej scény, čo by asi nebolo celkom dobré. Potvrdzuje to aj vyjadrenie F. Mikloška, ktoré prináša denník SME. To je teda konflikt KDH <-> ANO.
Máme tu ale ďalší konflikt, ktorí sa začína črtať. Dnes veer som na TA3 zachytil informáciu, že B. Bugár, líder vládnej SMK pohrozil, že ak SR príjme zákonné protiopatrenia proti Maďarskému exteritoriálnemu krajanskému zákonu za pomoci hlasov opozície, tak SK vystúpi z vlády. Ako je vidieť, naši maďarskí kvázispoluobčania vystrčili rožky a z doteraz nenápadne presadzujúcej sa strany vyvstal vydierajúci politický subjekt.
Som veľmi zvedavý na nasledujúce týždne, ako sa to zomelie. Spoločný stmeľujúci prvok Mečiar je porazený a vládne strany začínajú ťahať každá svojim smerom (podobnosť so stranou SMER je čisto náhodná ;) ).

Môže sa Vám ešte páčiť...