Palm možno začne vyrábať mobilné zariadenia UMPC

Koluje fáma o novom mobilnom zariadení spoločnosti Palm. Ono by to bola len ďalšia nezaujímavá informácia, no treba vstúpiť do historických súvislostí.
Palm je spoločnosť, ktorá prakticky začala masový a úspešný predaj mobilných zariadení vôbec. Išlo o PDA a síce to už nebol žiadny vynález, no obchodne sa na trhu podarilo preraziť až Palmu.
Po čase a hlavne po vzniku PDA s platformou PocketPC (dnes WM) už Palm prestal stíhať a pri živote ho udržovala snáď dobrá komunita používateľov, široká základňa vývojárov programov.
Čo ale malo prísť, to prišlo a akonáhle sa presadili múdre telefóny a na nich začal dominovať tiež WM, tak dnes je PDAčkom už vlastne iba zariadenie s WM.
Spoločnosť Palm na to reagovala niekoľkými protichodnými reorganizáciami až za posledný rok svoje mediálne aktivity utlmila. Dokonca jej hlavný produkt Treo sa začal vyrábať bez „domáceho“ Palm OS.
Z týchto dôvodov naozaj zaujme fáma, že by Palm mohol skúsiť vyrábať zariadenia na báze UMPC. Podľa týchto informácii Palm pripravuje nové mobilné zariadenie pre ľudí, ktorí chcú niečo medzi notebookom a mobilným telefónom. Tam momentálne typicky spadajú PDA a… UMPC.
Fámu priniesol a rozšíril UMPCPortal.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Anonym píše:

    Dnes sa to nové zariadenie od Palmu zverejnilo oficiálne – „Foleo“:http://www.palm.com/us/products/mobilecompanion/foleo/index.html. Myslím, že pre všetkých obrovské sklamanie. Palm zmeškal vlak.
    „Čo ale malo prísť, to prišlo a akonáhle sa presadili múdre telefóny a na nich začal dominovať tiež WM“ – nemyslím, že WM niekedy dominoval trhu so smartphonmi. Dnes má približne 5% na smartphonoch, Symbian okolo 70% a Linux 15%.

  2. rony píše:

    jaj, ak myslis tie veci od nokie, jasne, chapem :)

  3. Jaro píše:

    :) Nie, nechcem viesť debatu Symbian vs. WM.
    Čo hovoríš na ten Foleo? Podľa mňa musí mať dobré UMPC minimálne wifi a poriadny text/tabuľkový editor. Kúpil by si to keď sa musíš pripájať cez mobil?

  4. rony píše:

    [3] Foleo ma WiFi. V nasledujucom clanku sa pise viacej o tom zariadeni.
    Jedina otazka je: mozno instalovat dalsie programy alebo je to uzavrete v ROM zariadenia bez moznosti si tam dat cojaviem ICQ klienta?
    Vycitaju tomu prilisne prepojenie na mobil.
    Ale ano: cena je atraktivna a jednoznacne je to lepsie ako HTC Athena, ktora stoji viac ako 30 tisic.
    Mne by na tom v podstate nechybalo nic, pretoze je to idealne domace surfovadlo.