iPhone ako firemný mobil? Prekvapivo áno

Americké banky testujú nasadenie iPhone ako firemný mobil. Niekedy v roku 2007 som si kupoval iPhone s tým, že chcem tú novinku vidieť aby som ju mohol kritizovať z vlastnej skúsenosti.
moj-iphone4
Bol som v stave, kedy ma WM nevýslovne štvalo a zistil som, že kupovať si takzvaný manažérsky telefón na súkromné účely je hlúposť. Ono to označenie manažérsky bola už vtedy hovadina. Kupovali si ho hlavne nadšenci technológii (proste geekovia) aby sa mohli navzájom predháňať v počte funkcií. Skutočný manažér mal vtedy skôr problém s pochopením postupu odoslania hromadnej SMS.


Ako šiel čas, iPhone sa stal veľmi obratným prístrojom aj pre použitie v korporátnej sfére.
nano-iphone
Ono ide v podstate o jednu dve širšie poňaté úlohy.
Prvá je konektivita na Exchange kvôli synchronizácii (a dostupnosti) mailu a schôdzok. Toto plne používajú skôr zamestnanci firiem ako ich management ale proste to taký telefón musí mať.

Jasne, ja viem, väčšina služobných telefónov sú hlúpučké Nokie s uškrteným limitom na hovory, obvykle so zablokovaným roamingom, dátami atď. Ale to je iná kategória.

Druhá vec je schopnosť používať rôzne VPN a iné bezpečnostné systémy.
K obom však treba aj nejaké nástroje na spravovanie telefónov pred ich vydaním. Apple už nejaké nástroje ponúka. Ide hlavne o to, že firma chce niektoré funkcie telefónu kontrolovať. K tomu sa pridáva samozrejme aj požiadavka používania rôznych firemných aplikácii a ich vnútrofiremná distribúcia.
Hlavné americké banky testujú iPhone ako firemný mobil. Takáto správa teda už ani veľmi neprekvapí. Objektívne totiž iPhone zvláda napríklad pripojenie ku Exchange veľmi dobre. Táto podmienka je teda splnená.
iPhone je zároveň používateľsky príjemný, skôr intuitívny a platforma je mimoriadne stabilná. V podstate je takmer nemožné ho nejako softwarovo „zlikvidovať“ ako to vedia všetci laici :-) s čimkoľvek, čo je pôvodne deklarované ako nezničiteľné :))
Pre úpravu telefónov do podnikového prostredia má Apple relatívne slušnú výbavu napr. pomocou iPhone Configuration Utility. Pre „administrátorov“ telefónov nič neznáme, podobné systémy sa už používajú. O nej sa dozviete veľmi veľa z tohto článku u Jablíčkáře. Použitie iPhone v biznise popisuje samozrejme aj Apple na svojom webe.
Pomocou tohto programu viete distribuovať na mobily sadu firemných aplikácii, prednastavíte konfiguráciu telefónu a zavediete rôzne „politiky“ (preklad: zákaz rôznych funkcii).
V správe o amerických bankách sa píše, že im ide hlavne o migráciu z firemných Blackberry. Netreba to brať nejako emotívne. Fakt, že niečo testujeme nič zvláštne neznamená. Pravdaže ľudia, ktorí si to berú osobne sa zvyknú uraziť :) a začnú napádať nenávidenú platformu :)
Takže VIEM, že v oblasti e-mailu má Blackberry jednu zvláštnosť, ktorú jeho majitelia oceňujú. Netreba mi to pripomínať. Veď ani nie som testujúca americká banka. Myslite na to.
Niečo hovorí aj veta Do you think its time RIM stopped holding on to their corporate focus a istá gloriola manažérskeho zamerania aj u nich padá do zabudnutia.
Pre nasadenie iPhonu však trochu hrá aj možnosť používať jeho aplikácie. Myslím si, že tieto banky viacmenej uvažujú o možnosti telefón využiť v tejto oblasti. Viem si celkom dobre predstaviť takéto pomocné aplikácie, ktoré by mohli byť v ich prostredí nasadzované a celkom úspešne používané. Naviac v situácii, keď schopní vývojári pre túto platformu sa hľadajú veľmi ľahko.
Pamätajte, že ide o firemné mobily. Naozaj grotesktnú oblasť využitia múdrych telefónov. Pretože ako prvé so služobným mobilom zistíte ako rýchlo mu urobili lobotómiu.
Skutočne múdry telefón so skutočne múdrym využitím je totiž len ten Váš súkromný a platený z Vašich peňazí. Chváliť sa tým, čo ste dostali z firmy je už trochu trápne.
Pokiaľ Vás téma zaujíma, veľa informácii načerpáte z diskusie na iphone.cz, ktorá vznikla pred dvomi rokmi a dobre mapuje vývoj v tejto oblasti:
iphone-cz

Môže sa Vám ešte páčiť...